Op 17 januari heb ik mij voorgesteld in het voorsteltopic omdat ik graag inspiratie op wil doen over het PP principe. We hadden toen een huis op het oog met grond erbij. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en mogen we ons verheugen op dit mooie huis waar we per juli de sleutel van gaan krijgen.
Het perceel is in totaal 4350 m2 en van 3500 m2 willen we in de toekomst graag een mooie plek voor Cosmo & friends maken. Er is een weide van +/- 2000 m2, een bosje van +/- 1500 m2 en het perceel waar het huis op staat, de uitbouw op komt en waar we de tuin omheen willen aanleggen is +/- 850 m2. Zie onderstaande huidige situatie. (De bomen links naast het huis zijn al allemaal gekapt maar google earth heeft nog een oudere foto ) Uiteraard zou het ideaal zijn als ik de weide eraan vast (van de rundveehouder) zou kunnen kopen/pachten, en dat zullen we ook zeker met hem gaan bespreken! Maar goed, de basis moet geregeld worden op de 3500 m2 van onszelf!
We gaan eerst met het huis aan de slag en zullen op zijn vroegst zomer/najaar 2015 starten met het paardengedeelte. Wellicht nog later als we eerst gaan uitbouwen (we hebben geen haast, Cos staat prima waar hij nu staat) maar ik ben natuurlijk al bezig met allerlei ontwerpen en ideeën!
Uitgangspunten: -> Geschikt voor 2-4 paarden (pony's) -> Paddock heel belangrijk omdat ik ze niet constant op gras wil hebben, paddock = basis huisvesting; -> Zomerweide kan in de buurt altijd gehuurd/gepacht worden, aan huis willen we vooral de randvoorwaarden in orde hebben; -> Ik wil graag een gedraineerde piste van 12 x 24 in het bosje laten maken. Voor mijn bakwerk maar ook om bij de paddock te betrekken in de winter; -> Ik vind het geen enkel probleem om het hele jaar door hooi te voeren; -> Er komt een waterleiding zodat ik in de paddock automatische drinkbakken kan maken; -> Er komt een schuilstal/inloopstal/hooiopslag in het bosje; -> Een deel van de bomen gaat/moet weg maar de bomen aan de randen van dit 'perceel' wil ik sowieso behouden en de dikke bomen die dan 'in' de paddock komen wil ik ook laten staan zover als praktisch & mogelijk. -> Bij de inloopstal en een deel van het bosje wil ik een vorm van verharding, zodat ik, bij lang nat weer, gedeeltes kan afsluiten zodat het niet meteen in een modderpoel verandert (fijne kleigrond hier). -> Ik realiseer me dat de ruimte beperkt is en dat er dagelijks of om de dag mest geruimd moet worden.
Het duurt nog even voor we aan de realisatie beginnen maar ik zou het super vinden als jullie mee willen denken of leuke ideeën hebben. Uiteraard ga ik de nodige topics op dit forum ook nog helemaal doorspitten!
Wat leuk, Angela! Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis. Ideaal, zo'n bosje erbij.
Zo te lezen is alles al heel goed uitgedacht. Je hebt er vast heel goede redenen voor, maar is het echt noodzakelijk om bomen te gaan kappen? Persoonlijk zou ik denk ik eerder een bak in het 'kale' weiland maken en op een al bestaande open plek tussen de bomen verharding of een zandpaddockje maken (op de foto lijkt het alsof er nu al een redelijk open ruimte tussen de bomen zit). Dan zou je verder tussen de bomen misschien slingerpaadjes kunnen afzetten (of - als het al stevige, grote bomen zijn - het hele stuk toegankelijk houden en de bomen afzonderlijk beschermen). Zo'n minibos lijkt me voor de paarden juist een superafwisselende en stimulerende omgeving namelijk!
Als het kan zou ik zeker een looppand langs de buitenrand van de wei maken. Doordat jullie ook kleigrond hebben zul je het waarschijnlijk in de winter vrijwel niet kunnen gebruiken, maar in de droge periodes levert het heel veel extra beweging op. Onze kleipaden zijn door het stuklopen in nattere perioden erg hobbelig, maar ik vind dat eigenlijk vooral een voordeel (goed voor de hoeven en voor de coördinatie van de pony's, en het voorkomt dat er te veel gras op groeit ). Alleen het uitmesten is dan wat lastiger...
Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk gaat worden! Succes met plannen maken en alle voorbereidingen!
Wat fijn Angela dat het gelukt is het huis te kopen ! Ontzettend leuk dat er een bosje bij is, erg leuk voor de paarden! Ik begrijp dat je wat ruimte wilt creëren voor een bak en paddock, maar ik zou net als Wieteke zo min mogelijk bomen kappen. Bomen geven zoveel sfeer, en als ze weg zijn, zijn ze weg. Maar misschien is het ook al wel je insteek om zoveel mogelijk bomen te behouden. Ik zou zeker een PP-pad om de wei heen maken. Vaak wordt gedacht dat dat te veel ruimte van de wei afsnoept, maar uit ervaring kan ik je zeggen dat het zoveel voordelen voor de beweging van de paarden oplevert dat het inleveren van een strookje wei daarbij in het niet valt. Bovendien kan je het pad wat smaller houden zodat je zoveel mogelijk weide kunt behouden, bv. 2,5 of 3 m breed (ook een beetje afhankelijk van hoe groot of klein je paarden zijn). Succes en veel plezier met plannen maken; de voorpret is altijd al zo leuk !
Wat leuk, gefeliciteerd! Over de bomen is al eea gezegd. Verder zou ik de bak wat groter maken, voor grondwerk lijkt me 15 X 25 wel prettig. Als je er ook in wilt rijden, is 15 x 30 minimaal.
Dank jullie voor de felicitaties! Een aantal bomen moeten weg, te lang, te smal, sommigen zijn dood, puur om veiligheidsoverwegingen dus. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk gras behouden en in de paddock wil ik echt genoeg verharding. Ik heb namelijk ervaring met het "peuteren" van drollen tussen begroeiing en boomwortels in en dat is niet tof... Maar we willen zoveel mogelijk bomen behouden. Voor schaduw, charme, tegen directe inkijk op het huis en voor de afwisseling voor de paardjes. Daarnaast vind ik het supertof om ons eigen 'bos' te hebben.
Liefst kopen we het stuk weide van de rundveehouder erbij. Als dat mogelijk is dan zal een bak sowieso groter en buiten het bos gemaakt worden. Ik heb geen idee wat dat stuk land waard is voor een boerenbedrijf en in hoeverre ze het echt nodig hebben. 12 x 24 is de afmeting van de bak waar ik nu bij mijn instructeur in werk en dat gaat eigenlijk prima, hoewel ik me ook realiseer dat al de ruimte ervoor is, het handiger is om groter te gaan.
In ieder geval nog tijd zat om lekker bij anderen mee te kijken en inspiratie op te doen! Dit is het huis : http://www.boon-vastgoed.nl/details.php?object-key=1000671MBXHK7Z00
een vriendin en ik huren een stuk grond, waar nu 3 paarden op lopen (fries, ijslander en kruising tinker/haflinger) er zit ook een stuk bos bij. De stal met hooizolder was er al, en wij mochten van de eigenaar zelf een stuk zandpaddock voor die stal maken. Verder mochten we wel een paar vaste palen slaan maar niet teveel veranderen. Het hele 'bos'wat er was, hebben wij dus zo gelaten. Ik heb er een draad langs gezet, zodat er een pad is vanuit de zandpaddock langs de buitenkant van het bos en in het bos wat takken en struiken weggehaald waar het al wat kaler was, zodat daar nu een paadje doorheen loopt ook. Het bos ligt ook vol met dode stronken, (half) omgevallen bomen, en ook wel her en der wat puin. Wij doen er niets aan. het is afwisselend, ze moeten goed kijken waar ze lopen, ze knabbelen aan de basten, en we voeren uit hooinetten die we steeds in andere bomen hangen Wij zitten ook op klei, en inderdaad bij nat weer kunnen ze er dan niet op, maar het valt nog best mee hoevaak ze er gebruik van kunnen maken ik denk dat we zo'n drie maanden per jaar vrijwel alleen het stuk zand (10 bij 20m ongeveer) en de inloopstal kunnen gebruiken (en overdag dan weidegang) en de rest vh jaar is het bospad open. ik heb ook foto's ervan. ik vind zelf dat ze keurig op de open plekken mesten, ik heb bijna nooit drollen tussen boomwortels. en hoewel er een heerlijke warme dikke zachte laag zand voor ze is gestort, zijn ze eigenlijk vrijwel altijd in het bos te vinden....!
Wat leuk om te horen! Ik ben wel heel benieuwd naar foto's dan! Zoals het bos er nu bij ligt, kunnen ze er waarschijnlijk niets eens goed doorheen lopen. Onderstaande foto is van een week of 3-4 geleden en het is nu bijna volledig dicht gegroeid.
Een vriendin van me zei ook al dat ik daar eigenlijk zo weinig mogelijk zou moeten doen, ook omdat de grond vaak droger/harder blijft door de wortels. Ik zou wel een deel verhard willen maken, ook voor de hoeven. Echter begin ik me ook steeds meer te realiseren dat ik misschien helemaal niet zo veel moet gaan doen aan dit stukje 'natuur'. Er gaat tzt sowieso een "kenner" mee om gevaarlijke/dode bomen aan te wijzen zodat die eruit gehaald kunnen worden.
Ik ben ook een beetje bang dat ze dingen eten die ze niet moeten eten qua bomen/struiken. Hoe is jullie ervaring daarmee? Uiteraard wil ik de soorten van alles wat er groeit ook een beetje in kaart gaan brengen. En teken en vliegen? Niet specifiek meer last van in jullie stukje bos?
Wij hebben op onze pensionstal nu een deel pad liggen van stelconplaten. Misschien dat dat een optie zou zijn voor een deels verhard pad in het bos? En het dan zo "inpassen" dan de grootste en meeste bomen gespaard blijven en dan hier en daar maar wat struiken sneuvelen... Ik vind die krengen wel altijd spekglad bij nat (winter)weer. Weer iets om even over na te denken.
Wat een ontzettend charmant en sfeervol huis Angela! Heel leuk met dat oude vakwerkgedeelte dat er nog aan zit. Er staat ook nog iets beschreven over een a.s. uitbouw, gaat dat ook nog gebeuren?
Wat betreft het evt. kopen van het aangrenzende perceel: ook al heeft een boer zijn land soms niet eens allemaal nodig om daadwerkelijk te gebruiken als akker of weiland, dan nog kan het zo zijn dat hij het niet kwijt wil i.v.m. zijn mestquotum. Boeren hebben een bepaalde hoeveelheid grond nodig om alle mest op kwijt te mogen. Als hij het wel zou willen verkopen zou het kunnen dat hij een contract met jullie wil dat hij zijn mest daar uit mag blijven rijden.
Het bosje ziet er lekker ongerept en 'woest' uit; dat kan echt iets leuks worden! Ik zou trouwens voor verharding in zo'n mooi stukje natuur eerder kiezen voor iets wat er een beetje natuurlijker uitziet, zoals grind, gravel of gebroken puin (met worteldoek eronder), dan betonplaten. Lijkt me gewoon niet zo mooi. En als het dan ook nog glad wordt, dan zou ik zéker voor iets anders kiezen. Maar bedenk ook dat het verharden ook in een later stadium nog kan. Vaak is het praktisch om eerst je grote lijnen uit te zetten (evt. zelfs eerst met prikpaaltjes en later pas met vaste palen) en dan te observeren hoe de paarden gebruikmaken van het terrein. Dan ga je vanzelf zien waar ze bv. graag staan (ideaal voor een stuk verharding dus) of waar het nat of juist droog is enz. Zo laat je je PP 'organisch' groeien door in te spelen op wat zich aandient. En al zou je wel meteen in het begin alles al volgens plan indelen, dan ga je later vaak toch weer van alles veranderen, wat natuurlijk ook helemaal niet erg is . Een mens moet bezig blijven hè . Ik heb in de loop van de jaren al zóveel dingen veranderd hier, en het is er alleen maar leuker op geworden!
Dank je Marja! Ik ben al verliefd op het huis sinds maart 2013 (maar toen vroeg men er nog 500.000 voor, dus was geen optie ) dus ik ben heeeeel erg blij! De uitbouw komt er niet bij als woongedeelte zoals het nu op tekening staat, wij vinden het woonhuis groot genoeg voor ons 2. We willen wel een uitbouw eraan maken, dwars aan de rechter achterkant zeg maar, als garage, bergruimte en gastenverblijf. Er is nu nog helemaal niets van berging. Maar wat jij ook aangeeft voor het PP gaan wij ook met het huis doen. Het huis wordt volledig gerenoveerd en aangepast naar onze wensen en dan gaan we er eerst wonen voordat we iets aan de tuin/uitbouw doen, om te ervaren welke plekken je daarvoor wil/kan gaan gebruiken.
Grind is wel natuurlijker maar vind ik zeer vervelend met mest ruimen. Maar we gaan het ook eerst maar eens 'ervaren' als het zover is. Wel wil ik dan al een schuilstal en hooiopslag klaar hebben en in ieder geval een deel verhard/zand waar ze kunnen staan als het nat is. Ik wilde eigenlijk alles "perfect" hebben voordat de paarden uberhaupt aan huis zouden komen, maar dat is waarschijnlijk gewoon niet de beste manier. Dan kun je minder bekijken, ervaren en voelen wat jezelf en de paarden willen.
Wel superleuk dat iedereen zo meedenkt! Word ik alleen nog maar meer enthousiast van!
ik zal even kijken of ik van de week wat foto's van het bos zelf kan maken. Ik moet zeggen dat ze hier weinig eten van het bos. Zo af en toe wat bast weg knagen. Ik heb uitgebreid foto's gemaakt en deze verstuurd naar iemand die ik niet ken en wiens mail adres is via via kreeg, die het van bokt heeft. Zij heeft er veel verstand van, er stond gelukkig niks giftigs op 1 JKK na, die ik er zelf al uitgetrokken had
momenteel is het bos inderdaad bijna helemaal onbegaanbaar, dichtgegroeid. Alleen het paadje dat wij gekapt hebben, is nog te doen maar wat smal geworden. In de winter staan ze rustig overal tussen de bomen maar dat kan nu niet meer. Op zich is dat niet zo erg, met dit droge weer kan ik prima een ander pad maken op een wat opener stuk, wat normaal te modderig is. En ze staan meer op de wei. En ze kunnen nog altijd overal schuilen, en schaduw vinden.
Wij hebben twee stallen van 3 bij 3 die altijd open staan, en daarvoor een rijtje stelconplaten, die iets uitsteken dus ik denk dat die 3 bij 9 zijn. dan een stuk dik zand (10 bij 20m). En dan een stuk puingrond (was er al, ook ong 10 bij 20 m) en dan het bos, haaks erop zeg maar. Aan weerszijden daarvan liggen twee aparte weides, een groot en een klein. Meer bestraten mag niet, en eigenlijk is dit ook wel voldoende voor ons. Dus ik zou eerst een jaar proberen voor je meer verharding wilt, wie weet is het niet nodig.
we hebben enkele vaste palen en de rest allemaal met prikpalen. ZO kunnen we alles steeds veranderen. We kunnen ze in het stuk met alleen de zandpaddock en stallen laten, in dat deel + puin deel, of zoals nu stallen, zand, puin, en bospad open, en overdag ook nog de wei open.
Joyce
Aantal berichten : 826 Registratiedatum : 10-08-10 Woonplaats : brabant
wij hebben jaren terug gekozen om ons stukje bos erbij te betrekken, de echt giftige dingen eruit gehaald en verder de paarden hun gang laten gaan, om vervolgens te ontdekken dat we dan dus geen boom meer over houden, dus nu zijn er diverse bomen ingepakt met worteldoek om er staat gaas omheen. Verder sneuvelen in de loop der jaren de dode bomen, die we inmiddels even laten liggen omdat dit vaak ook weer plezier oplevert, zolang het niet op de draad/omheining, ligt.
Herkenbaar Joyce! Waar Cos eerder stond bleef er ook geen boomstam "onbehandeld" en werd alles opgevreten. Maar goed, daar is natuurlijk aan te werken door met draden of 'boom bescherming' aan de slag te gaan!
franslj
Aantal berichten : 398 Registratiedatum : 22-12-11 Woonplaats : Koningsbosch
Hi Angela.. Nogmaals gefeliciteerd en we kennen elkaar van de Raarhof en zien en spreken elkaar nog wel, denk ik. Veel succes met inrichten van PP, verbouwen van huis en straks gezellig met en tussen de paarden in de vrije natuur vertoeven.. Groetjes.. frans en willeke.
Nou, we zijn inmiddels alweer even verder. Water en elektra is al doorgetrokken richtig de paddock. Gister zijn ze met hekwerk om het huisperceel begonnen en dit is hetzelfde hekwerk als we om de hele paddock willen. De weide willen we met houten boerderijhek gaan afzetten en beukhaag/haagbeuk zodat het niet zomaar 'bereikbaar' is voor honden van anderen.
Zoals het er nu naar uitziet verhuizen wij zelf in de eerste week van januari en komen de paarden rond april. Dat ligt er ook een beetje aan wat het weer gaat doen omdat er nog een stuk verharding komt, de bak nog aangelegd moet worden en het hekwerk nog in orde gemaakt moet worden. We hebben heel veel bomen weg moeten halen helaas. Een aantal waren echt niet meer goed of niet OK gegroeid en zouden een gevaar gaan vormen. Een aantal hele grote bomen bleken esdoorns te zijn en dat risico wil ik helemaal niet gaan lopen dus die zijn er ook uit gehaald. In totaal wel 20 bomen van dunne kleine, tot echt grote dikke stammen.
Een vraag die ik al aan jullie heb, hoe zit het nu met de breedte van de paden? Cos komt met twee paarden van vrienden aan huis te staan waar hij het goed mee kan vinden. Mijn bekapper zegt dat die paden 2 meter zouden kunnen zijn. Het zou namelijk niet de bedoeling zijn dat de paarden elkaar kunnen passeren maar juist 'drijven' om zo de beweging en meters erin te houden. Klinkt logisch maar ik lees toch ook wel anders.
Bijgaand het ontwerp zoals ik het nu een beetje in mijn hoofd heb en wat we ermee willen. Ook foto's van nu en de spullen die we willen gebruiken. Uiteraard super als er nog tips/toevoegingen do's & dont's van jullie komen :-).
Foto 1: de tekening zoals ik die een beetje in mijn hoofd heb nu. Een deel van het pad wil ik ook graag verhard hebben met kiezel voor de slijtage van de voeten.
Foto 2: Vandaag aan de gang met afzetten van het huisperceel. Het 'bosje' hierachter wordt de paddock. Het was eerst veel meer bos, maar ja, het is niet anders... Dit is ruim 1300 m2. Linksachter komt de gedraineerde bak(je) en rechts tussen de bomen de schuilstal. Zadelkamer komt rechtsonder en wordt 'gekoppeld' aan ons tuinhuisje.
Foto 3: Dit wordt de schuilstal van 4 x 3. Daar komt nog een 'box' van 3 x 3 aan vast als hooiopslag waarschijnlijk.
Foto 4: Dit zou ik wel graag willen als voersysteem maar ik twijfel of ik ook nog van die grijze bakken moet halen om hooinetten in vast te maken. Ik heb het idee dat ze hiermee niet genoeg 'van de grond eten' en geen natuurlijk hoofd en lichaamshouding hebben bij het eten...
Foto 5: De boombescherming zodat niet alle overgebleven bomen aangeknaagd gaan worden. Nog niet besteld maar dit systeem lijkt me handig, het valt niet zo op en het is niet al te duur.
We willen op meerdere plekken nog wat verharden (sowieso de stal en hooiopslag) maar ik wil eerst eens een jaar gaan kijken waar ze veel staan en wat de meest natte en modderige plekken worden. Dan hebben ze in ieder geval al een verharde inloopstal en een gedraineerde zandbak waar ze in de winter kunnen staan.
Ook worden er nog bomen aangeplant. Sowieso nog wilgen en misschien nog wat andere soorten die veilig en voedzaam zijn. We zijn ook in gesprek met andere bewoners in de straat die ons waarschijnlijk een zomerweide willen verhuren van nog zo'n 3000 m2. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn. Ik zou ze (alleen met het gras aan huis) in de zomer zo'n 3 uurtjes per dag op het gras willen en verder het looppad open houden en 24/7 goed hooi erbij. Een weide erbij zijn meer uurtjes gras per dag, hoop dat dat doorgaat!
Je hebt overal goed over nagedacht Angela ! Leuk, die foto erbij, geeft een goede indruk van je paddock/'bosje'. Ik begrijp trouwens heel goed dat je de esdoorns weg hebt laten halen!
Wat betreft de breedte van het pad zou ik zelf 2 m echt te smal vinden. De meeste van mijn paden zijn 2,5 m en sommige 3 m breed, en ik vind die 3 m breedte het meest ideaal. Van mij mogen de paarden elkaar gerust passeren hoor, het is echt niet zo dat ze niet meer lopen als ze elkaar kunnen passeren .
Wat zijn de zwarte streepjes dwars over het pad in je plattegrond? Kan me niet voorstellen dat het hekken zijn, op die plaatsen?
Ik heb me nooit zorgen gemaakt om het niet in een natuurlijke houding eten uit hooinetten. Ik heb hooinetten die ik ophang aan een kabel en die dus los bungelen op ongeveer paardenhoofdhoogte. Daar eten ze nu al jaren uit, zonder problemen. Ik heb ook bakken met draadmatten, maar die hebben we al een hele poos niet meer gebruikt omdat de paarden meestal zelf de voorkeur gaven aan de bungelende hooinetten.
Denk er bij de boomstammen om dat je er zelf ook nog gemakkelijk genoeg met een kruiwagen tussendoor kunt manoeuvreren, ook met een hele volle .
Kunnen de paarden straks de rijbak ook als paddock gebruiken, m.a.w. wordt de bak opgenomen in de PP-route?
Ik ben trouwens erg benieuwd naar dat boombeschermingsgaas (zoek al jaren naar iets geschikts/betaalbaars voor rond mijn wilgen), heb je een linkje?
Hoi Marja! Dank je voor je reactie! De zwarte streepjes zijn wel hekjes. Ik dacht dat dit handig zou om het looppad mee te kunnen sluiten. Dit om een aantal redenen: - We hebben kleigrond en als het echt drama wordt het eerste jaar kunnen we zien waar we willen verharden/draineren op het pad en het eventueel blij heel veel regen achter elkaar het pad dicht doen. Ik hoop dat het om deze reden niet nodig is. - De paddock kunnen afsluiten met bijvoorbeeld Oud & Nieuw, dat ze wat 'compacter' blijven. - Als we straks met 3 paarden staan en we gaan met 2 rijden, dan is er een die daar nogal een drama van kan maken. Ik dacht dat het handig was om hem dan in de paddock, met volledig hoog hek te kunnen zetten (uiteraard opbouwend laten wennen met alleen zijn) zodat er geen pogingen gedaan kunnen worden tot erover springen en het zo veilig houden. De poorten (zwarte streepjes) zouden zoals deze poort worden, wel wat breder dan.
En de boombescherming staat op deze site: http://www.greenmax.eu/nl/stambeschermer/
Als je googled op 'boombescherming' kom je enorm veel plaatjes tegen maar deze vond ik wel het handigst en meest betaalbaar! :-)
Edit: het bakje kunnen ze altijd gebruiken maar dit heb ik niet 'opgenomen' in de route. Het was eigenlijk een 'paddock' idee en dan een track om de weide heen. Zou het handig zijn om de bak op te nemen in de route? En als je andere tips hebt met hekjes ofzo, altijd welkom!
Ik ben even creatief bezig geweest met je plattegrond Angela, omdat ik nog wat ideetjes had .
Ik heb de rijbak iets meer naar boven geplaatst op de plattegrond, zodat je al automatisch een pad erlangs hebt lopen bovenaan (en links). Ik weet niet of de bak nog wat groter kan - misschien staan er bomen in de weg? - maar als je hem nog wat groter kunt maken dan 13 x 23 m zou ik dat zeker doen. Het is nl. heerlijk om voldoende ruimte te hebben om met je paard te werken. Als je de bak niet gebruikt kun je de ingang(en) open laten staan, zodat het een onderdeel wordt van je paddock.
Verder zou ik op iedere hoek van de route om de wei een hooivoerplek maken, bv. met hooinetten. Het voer is nl. wat ervoor zorgt dat de paarden blijven lopen. Om dezelfde reden zou ik niet één hooivoerplek aanleggen in je paddock, maar de bomen benutten door daar hooinetten aan te hangen.
Ik denk dat je in je paddock niet nog een extra route/pad nodig hebt zoals je zelf ingetekend had, zeker niet als je aan verschillende bomen hooinetten ophangt, zodat de paarden sowieso al in beweging blijven. Bovendien heb je al een stuk pad langs je bak, en doordat er ook nog een schuilstal komt en er veel bomen staan, zijn er al genoeg objecten waar de paarden omheen kunnen lopen.
Ik heb het stukje pad onderaan de paddock weggehaald omdat me dat overbodig leek, en de hoek waarmee het pad vanaf de wei de paddock ingaat afgeschuind; ik bemoei me gewoon even lekker overal mee !
Thanx! Bemoeienis is zeker welkom . Als we nog een grote boom weghalen dan kan het bakje waarschijnlijk 26 of 27 bij 13 worden. We denken daar over na. Het pad beneden was pure luxe, omdat onze zitkamer uitkijkt op de paddock en we het leuk zouden vinden om ze daar 'bewust' langs te laten lopen, dan lopen ze echt 'in de kijker'. Maar dat is zeker geen must. De hooinetten op hoeken klinkt goed! Doe is inderdaad om ze zoveel mogelijk te laten lopen. Ik had er eerst ook nog aan gedacht om misschien door een dwars pad nog de wei in 2en te delen maar ik twijfel daar over. Het beperkt de 'renruimte' in de weide en ik win er niet heel veel pad mee...
Onderwerp: Re: Ontwerp toekomstig PP 3500 m2 za 20 dec 2014 - 2:49
Angela & Cosmo schreef:
Ik had er eerst ook nog aan gedacht om misschien door een dwars pad nog de wei in 2en te delen maar ik twijfel daar over. Het beperkt de 'renruimte' in de weide en ik win er niet heel veel pad mee...
Ik zou dat zeker nu nog niet doen; het kan altijd nog in een later stadium. Bedenk ook dat zo'n extra pad ook betekent: nog een extra stuk dat je moet lopen om mest te ruimen . Het kan wel handig zijn om de wei in tweeën te delen met een draadje, zodat je altijd een stuk wei kan laten rusten. Maar dan zou ik het wel zo doen dat je twee lange smalle stukken krijgt, dat geeft meer 'renlengte' dan twee vierkante stukken. Of ga je werken met strookbegrazing?