Onderwerp: Wat met hooibakken en regen? vr 20 feb 2015 - 22:57
Hallo, Ik ben nieuw hier op het forum. Mijn naam is Heidi en sinds april ben ik de gelukkige eigenaar van 2 lieve Tinker merries. Ze staan bij ons aan huis. Ze hebben een open stal en een centrale weide met een track errond. In de lente en de zomer krijgen ze beperkte weidegang. Maximaal 2 uurtjes per dag. Tot afgelopen woensdag voerde ik de meiden 5 keer per dag een portie hooi. Ze kregen dat aangeboden in een slowfeedernet met kleine mazen. Ze speelden het telkens klaar om dat in minder dan een uur tijd naar binnen te werken waardoor ze slechts 4 à 5 uur per dag aan het eten waren. Ze kregen elk zo'n 8 à 10 kilo hooi per dag. Sinds woensdag krijgen ze nu onbeperkt hooi aangeboden. Sindsdien zijn ze nog nauwelijks weg te slaan bij hun hooi. Ik zie ze nog amper verschijnen op de track omdat ze zo druk bezig zijn met eten. Ik hoop dat dit zich in de komende dagen wat stabiliseert en dat ze terug wat meer gaan bewegen.
Nu geef ik hen het hooi in de inloopstal omdat het daar droog is. Binnenkort zou ik graag zo'n palletbox aanschaffen en dan werken met een net of een draadmat er bovenop. Wat ik me echter afvraag is hoe dat zit als je die bak in openlucht zet en het regent erop. Ik weet wel dat er dan best gaatjes onderin de bak zitten om het water af te voeren, maar toch vraag ik me af hoe dat dan zit met de rest van het hooi. Kan dat geen kwaad dat het dan zo'n lange tijd allemaal nat is? Hopelijk kunnen jullie me wat wijzer maken met jullie ervaringen.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? za 21 feb 2015 - 0:14
Hoi Heidi, allereerst welkom op het forum !
Tinkers, leuk ! Maar natuurlijk ook heel 'economische' paarden, die van weinig eten al snel te dik kunnen worden. Ik weet er alles van, ik heb nl. ijslanders . Zelf heb ik jaren geleden ook ooit geprobeerd om ze onbeperkt hooi te voeren (in palletbakken met draadmatten op het hooi). Ik heb dit toen een maand of 3-4 volgehouden maar toen toch de conclusie moeten trekken dat dit voor mijn vreetgrage paardjes niet werkte. De beloofde regulering en verandering in eetgedrag (lees: minder snel/veel eten en meer eetpauzes) kwam niet en ze werden alleen maar dikker en dikker, ik kon ze bijna rollen...
Tegenwoordig voeren we ze drie keer per dag hooi, 's ochtends, eind van de middag en 's avonds laat. Ze eten het hooi uit fijnmazige hooinetten die bungelen aan een lange kabel. Per voerbeurt doen ze nu zo'n 2 à 3 uur met hun hooi. De rest van de dag moeten ze het dan doen met sprietjes gras langs de randen van de wei eten en alles wat ze eventueel nog meer kunnen vinden op de track (takjes, blaadjes e.d.). Misschien niet ideaal - volgens het principe dat een paard permanent ruwvoer tot zijn beschikking moet hebben - maar voor mijn paarden toch de beste oplossing. Ze zouden nog steed wat slanker mogen zijn, maar zijn zeker niet moddervet meer en ik ben tevreden met hoe ze er nu uitzien. De ribben zijn nog voelbaar .
We bieden het hooi momenteel op twee verschillende plekken in het PP aan (en soms op drie, als we ook nog een palletbak erbij gebruiken), één plek met vier hooinetten aan een kabel en één met drie. Als ze aan het eten zijn wisselen ze regelmatig van hooinet, dus er wordt in ieder geval iets meer gelopen dan wanneer ze uit een palletbak eten. Als we zowel netten als bakken gebruiken geven de paarden zelf meestal de voorkeur aan de netten, ook al is het moeilijker om daar het hooi uit te krijgen (vanwege het bungelen van de netten). Misschien omdat ze dan vrijer om zich heen kunnen blijven kijken dan wanneer ze uit een dichte bak eten?
Wat betreft regen: ik heb me daar nog nooit zorgen om gemaakt. Onze netten en bakken staan buiten en als het regent wordt het hooi dus nat; geen probleem voor de paarden, ze eten het allemaal gewoon op .
Ik verwacht niet dat het gedrag van jouw paarden zal veranderen en ze meer op de track zullen gaan lopen zolang ze continu hooi in de inloopstal hebben. Er is dan op de track immers niets interessants (lees: eetbaars) voor ze te vinden. Een PP-track motiveert alleen tot beweging als je op verschillende plekken in voedsel, water, zoutblok e.d. voorziet. Een kale track op zich is niet zo interessant voor paarden. Misschien kun je kleine hooinetten (hooikussens) gaan gebruiken en deze verspreid over de track ophangen/neerleggen?
Bless_Bieke
Aantal berichten : 7 Registratiedatum : 20-02-15
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? za 21 feb 2015 - 1:24
Dankjewel voor je uitleg, Marja! Ik heb zo'n beetje een voorgevoel dat mijn verhaal gelijk zal lopen met dat van jou. Ik hou het nog een week of 2 vol en dan zal ik de situatie nog eens evalueren. Tot vorige week was ik heel tevreden met het systeem dat we hadden. Ik had namelijk een voederbak in mekaar geknutseld die met een timer openging. Daardoor kon ik ze 5 keer per dag voederen, zelfs als ik uit werken was. Ze kregen op die manier ook midden in de nacht een voerbeurt. Helaas heeft de geautomatiseerde voederbak het maar een half jaar uitgehouden. Langzaam maar zeker hebben de meiden hem gesloopt en nu doet hij het niet meer. Heel erg jammer want het gaf me een super goed gevoel, die 5 voerbeurten op een dag...
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? za 21 feb 2015 - 2:40
Hoi Heidi.
Ook ik heb een winter lang onze kudde onbeperkt hooi gevoerd. Resultaat: de meesten werden ongezond dik. Bij ons staan vnl sobere pony's; (kruising) IJslanders, haflingers, Welsh. Alleen een draver en een appaloosa en een paar jonge paarden werden niet te dik. Ben weer overgestapt op beperkt hooi, dat is hier 2 x daags, en daarnaast hebben ze altijd tarwestro tot hun beschikking. Dat gaat goed. het hooi geven we uit EJ netten die we vastleggen in IBC vaten. Het stro leggen we met een hele baal tegelijk in een grote kist, met een net erover heen. Dat net heeft mazen van 2 cm, maar helaas hadden ze daar al vrij snel gaten in gemaakt. Ik wil nu netten met een grotere maas hebben of een rooster van gaas.
O, en hier eten ze ook gerust nat hooi hoor, geen probleem.
Laatst aangepast door marion op za 21 feb 2015 - 10:49; in totaal 1 keer bewerkt
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? za 21 feb 2015 - 4:47
Allereerst welkom hier Heidi! Wat ontzettend jammer, dat die automatische bak het niet langer volgehouden heeft. Daar had je inderdaad een heel erg mooi systeem mee. Wij hebben ook van die palletbakken staan, met een draadmat erop. Ook als het regent eten de paarden het gewoon op. Waarschijnlijk omdat ze de keuze hebben op dat moment: nat hooi, of niets. En dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? za 21 feb 2015 - 8:22
Bless_Bieke schreef:
Ik had namelijk een voederbak in mekaar geknutseld die met een timer openging. Daardoor kon ik ze 5 keer per dag voederen, zelfs als ik uit werken was. Ze kregen op die manier ook midden in de nacht een voerbeurt. Helaas heeft de geautomatiseerde voederbak het maar een half jaar uitgehouden.
Jammer dat je meiden die bak hebben gesloopt Heidi, want het klinkt wel goed! Ik ben heel benieuwd hoe je dat had gemaakt. Zou je dat misschien in een nieuw topic willen beschrijven (en misschien foto's als je die hebt)?
Bless_Bieke
Aantal berichten : 7 Registratiedatum : 20-02-15
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 1:12
Ondertussen, anderhalve week later, heb ik het onbeperkt voeren opgegeven. Ze aten echt wel veel te veel en ik had er absoluut geen goed gevoel bij. En ik miste het systeem met de timer gestuurde voederbak want daar was ik heel tevreden over. Gisteren heb ik de voederbak hersteld en verstevigd en nu is iedereen weer content. :-) Op vraag van Marja open ik een apart topic met een woordje uitleg over de voederbak.
Joyce
Aantal berichten : 826 Registratiedatum : 10-08-10 Woonplaats : brabant
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 1:55
welkom hier, leuk, weer iemand erbij
hier lukt onbeperkt hooi voeren ook niet, wel hebben ze continue ruwvoer, we voeren stro bij, we hebben 1 schuilstalletje waar stro ligt en we hebben een stukje bos waar we 3 netten hebben hangen, die zijn vrijwel altijd gevuld met stro, hierdoor bewegen ze ook meer, van de paddock naar het bos en weer terug. verder krijgen ze ook meerdere keren hooi per dag, we hebben op stal 3 vaste netten en we hebben 4 losse slowfeeder netten, die hang steeds op verschillende plekken. ik doe mijn best om beweging te stimuleren bij ze. in het stukje bos hebben we ook een bergje, daarop leg ik ook geregeld wat los hooi. ik had het ook prettiger gevonden om ze onbeperkt hooi te kunnen geven, maar nu met dat stro, is dat een goede oplossing voor onze paardjes.
Bless_Bieke
Aantal berichten : 7 Registratiedatum : 20-02-15
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 2:16
Hier krijgen zo ook af en toe een plak stro, alleen durf ik niet teveel geven uit schrik dat ze daardoor verstopt zouden raken. Ik maak me nogal snel (lees: te snel) zorgen. Het is wel geruststellend om te lezen dat ze bij jou veel stro bij krijgen. Ik bestelde vandaag een klein extra hooinet met heel fijne mazen zodat ze zich in de loop van de dag nog wat extra kunnen bezighouden met sprietjes plukken.
Joyce
Aantal berichten : 826 Registratiedatum : 10-08-10 Woonplaats : brabant
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 4:44
hoi, ik ben erg bekend met wat er allemaal mis kan gaan, ik zeg niet dat ze nooit verstopt zullen raken van stro, maar het is ons in de afgelopen 8 jaar, niet geluk om ze daar verstopt van te krijgen. Ze eten het ook niet in 1 keer op, we doen met 2 balen, 3 a 4 dagen, duidelijk he . ze krijgen het in slowfeeders maar sommige netten zijn erg toegankelijk, ze zouden ervan kunnen schrokken, maar dat doen ze niet.
klein tipje van de sluier: momenteel een pup van ruim 13 weken, met een spalk wegens een scheur in het bot, een Ierse wolfshond met rare klachten sinds ruim 5 weken, waar we maar niet achter komen, hij is gemiddeld 1 keer per week ziek. krijgt dan koort.. afijn, ik kan nog best een tijdje doorgaan, eigenlijk is niets vreemds, ons nog echt vreemd, gelukkig onthoud ik niet alles, maar bijvoorbeeld, vorig jaar een hengst laten ruinen, die is tijdens het vallen van de narcose, geblesseerd waardoor hij een paar weken laten een fisio nodig had, tevens een veulen verloren tijdens de bevalling, die lag in de zogenaamde, sitting dog possition, iets wat een zeldzaamheid is bij paarden. En ik blijf toch maar gewoon dingen doen, zoals stro bijvoeren, onbeperkt zelfs .
ik ken wel paarden vanuit de plekken waar ik vroeger gewerkt hebt, die hun hele stal leegaten, die stonden op zaagsel. Ikzelf denk dat paarden die zeg maar, normale eetgewoontes hebben en in een PP wonen, voldoende beweging krijgen en stro als afwisseling kunnen gebruiken en het komt tegemoet in hun behoefte aan ruwvoer de hele dag door.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 5:39
Joyce schreef:
ik ken wel paarden vanuit de plekken waar ik vroeger gewerkt hebt, die hun hele stal leegaten, die stonden op zaagsel. Ikzelf denk dat paarden die zeg maar, normale eetgewoontes hebben en in een PP wonen, voldoende beweging krijgen en stro als afwisseling kunnen gebruiken en het komt tegemoet in hun behoefte aan ruwvoer de hele dag door.
Ik denk dat paarden die op stal staan en hun hele bodembedekking aan stro opeten dat ook misschien wel doen uit pure verveling. Zoals jij al zegt zal een paard waarbij aan de normale behoeften qua eten en beweging tegemoet gekomen wordt waarschijnlijk veel minder snel zulke neurotische gewoontes ontwikkelen. Ik denk er al jarenlang over om onze paarden ook eens stro te gaan voeren maar heb het nog steeds niet gedaan. Gewoon laksheid... Moet mezelf maar eens een schop onder mijn reet gaan geven wat dat betreft . Wie weet kan ik ze met dat stro ook wel flink langer bezighouden met eten zonder dat ze tonnetje rond worden. Zie jij duidelijk dat je paarden minder snel van het stro eten dan van het hooi? Dat het zeg maar duidelijk minder smakelijk is dan hooi?
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 9:42
Ik voor ook (wat) stro bij en de paarden vinden dat duidelijk minder lekker. Ze eten eerst het hooi op, gaan dan pauzeren, en komen pas later terug voor het stro...
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 10:42
Natural Horsetrainer schreef:
Ik voor ook (wat) stro bij en de paarden vinden dat duidelijk minder lekker. Ze eten eerst het hooi op, gaan dan pauzeren, en komen pas later terug voor het stro...
En eten ze iedere dag al het stro op wat je ze geeft, of blijft het ook wel eens langer liggen? Wat voor stro geef je ze?
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 1 maa 2015 - 21:05
Ik had begrepen dat in stro nog best wat suikers zouden zitten, maar kan zo snel geen analyse vinden.
Ik ben ook erg benieuwd naar de calcium-fosforverhouding in tarwestro. Het lijkt me namelijk dat je bij stro, net als bij graszaadhooi (dat eigenlijk 'grasstro' is), met een erg scheve calcium-fosforverhouding te maken hebt doordat de meeste fosfor in het zaad gaat zitten. Mijn Dibble at vroeger ook altijd haar stal leeg als ze de kans kreeg. Volgens mij niet alleen vanwege een gebrek aan ruwvoer en afleiding, maar ook omdat ze het stro ook echt smakelijk vond. Zij lijkt vrijwel geen eetrem te hebben, en laat zich alles erg goed smaken . Ik wil erg graag dat m'n pony's continu iets van ruwvoer tot hun beschikking hebben in de natste periodes, waardoor ik het liefst heel wat kilo's van een schraler ruwvoer zou bijvoeren. Als je in verhouding maar weinig stro bijvoert, speelt die scheve verhouding natuurlijk vrijwel geen rol.
Die scheve Ca-P-verhouding was de voornaamste reden dat ik na jaren gestopt ben met het voeren van graszaadhooi. Volgend jaar ga ik misschien wel proberen om half-om-half gewoon hooi en graszaadstro te voeren. Als ik op http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/voeding.cgi 6 kg hooi + 6 kg graszaadhooi invoer (in kilo's droge stof), kom je op een Ca-P-verhouding van 2,27 : 1 en dat valt volgens http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/150454-voeding-bij-paarden-calcium-fosfor-verhouding-ca-p.html nog binnen de marges voor een 'excellente' verhouding.
Bij de laatste link staat trouwens wel de verhouding voor haverstro, die zou gunstiger zijn dan die voor graszaadhooi. Maar tarwestro staat er dus niet bij. Mijn pony's deden het op het oog altijd heel goed op graszaadhooi, en vonden het ook smakelijk. Dat zou je dus ook nog kunnen overwegen om naast je 'gewone' hooi te geven voor wat extra buikvulling en bezigheid.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? ma 2 maa 2015 - 0:01
Marja het is een beetje zoeken hoeveel stro ik moet geven. Wat ze niet op één dag opeten, hoeven ze vaak later ook niet meer. Als het op de grond heeft gelegen, of een beetje vochtig is geworden, dan lusten ze het al niet meer... Ik weet niet wat voor stro ik heb... volgens mij verschillende soorten want de baal waar ik dit weekend aan begonnen ben, ziet er anders uit, naar mijn idee minder lekker, maar de paarden eten er juist méér van , nou ja dan geef ik ze dus ook wat meer. Maar niet heel veel hoor, ik denk nu 2 plakken per dag ofzo (voor 2 paarden).
Ik heb één keer gehad dat ze ook het stro dat al langer lag, toch opgegeten hadden. Dat was aan het eind van de zomer toen er ineens een weersomslag was met 10 graden temp. verlaging, veel wind en regen. Toen stonden ze echt te bibberen toen ik ontbijt kwam brengen, en was al het stro dat er al een paar dagen lag, mooi opgegeten. Als ze dus maar flink honger hebben... stelletje verwende pony's. ;-)
MarjoSophie
Aantal berichten : 377 Registratiedatum : 05-04-12
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? ma 2 maa 2015 - 4:37
Daarom gaan wij een hooi huisje maken
Nicky mijn jongste weigert nat hooi te eten. vreselijk lastig in een land als Nederland. Waar het gelukkig nooit geregend.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? ma 2 maa 2015 - 22:26
Ik voer naast 2 hooibeurten onbeperkt stro. Ik heb eerst geprobeerd onbeperkt arm hooi bij te voeren, en ook gerste stro, maar dat vraten ze gewoon achter elkaar weg. Dus nu tarwe stro, waar ze gedurende de dag steeds wat van eten. Er zijn er een paar die er meer van eten dan anderen, maar goed, dat hou je toch. Ik heb 2 kisten waarin ik steeds een hele baal van 20-25 kg leg. Toen het een periode koud en slecht weer was, at de kudde van 15 pony's die 2 balen in 24 u op. Nu het minder slecht weer is, doen ze er zo'n anderhalve dag mee, en als het straks warmer wordt verwacht ik dat ze er 2 dagen mee doen. Dat vind ik wel meevallen. Mijn andere kudde van 10, waar meer WPN-ers en 2 veulens in staan, doen er 2 x zo lang mee. Er staat wel 1 koliek gevoelige Arabier tussen, en die is ook wel 1 x koliekerig geweest van het stro. Maar ik heb daar nu netten van 2 cm maaswijdte, en ze staat laag in rang waardoor ze niet veel tegelijk binnen krijgt.
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 20 dec 2015 - 23:44
Silver_Fox schreef:
Ze vreten vaak dus toch veel te veel met onbeperkt hooi? Dat meen je niet, ik ben net zo'n bak in elkaar aan het zetten
Ik denk dat het vooral bij de robuustere ponytypes een probleem is dat ze blijven dooreten tot ze 'barsten' , bv. shetlanders, ijslanders, fjorden, haflingers en andere ponyrassen die nog dicht bij de natuur staan. Jij hebt geloof ik een Connemara toch? Zou ook goed zo'n type kunnen zijn. Niettemin is een slowfeeder altijd goed, omdat je de eettijd ermee verlengt wat goed is voor de spijsvertering van het paard. Ik heb ook alleen maar slowfeeders (netten en bakken), alleen zijn ze bij mij dus niet altijd gevuld .
Silver_Fox
Aantal berichten : 33 Registratiedatum : 19-12-15
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? ma 21 dec 2015 - 0:07
Connemara's zijn heel erg sober. Vroeger kreeg ze alleen maar twee plakjes hooi per dag (op aanraden van de fokkerij) en had ze energie voor 10. Ik vind het onbeperkt hooi idee wel fijn en ze is nu ook wat ouder (ze krijg nu sowieso meer voedsel), ik dacht juist omdat het er onbeperkt is dat ze niet 'dooreten' maar dat is dus niet altijd zo. We zullen zien hoe gaat
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? ma 21 dec 2015 - 2:54
Silver_Fox schreef:
Connemara's zijn heel erg sober. Vroeger kreeg ze alleen maar twee plakjes hooi per dag (op aanraden van de fokkerij) en had ze energie voor 10. Ik vind het onbeperkt hooi idee wel fijn en ze is nu ook wat ouder (ze krijg nu sowieso meer voedsel), ik dacht juist omdat het er onbeperkt is dat ze niet 'dooreten' maar dat is dus niet altijd zo. We zullen zien hoe gaat
Je kan het natuurlijk altijd een paar maanden proberen, misschien lukt het met jouw pony wel heel goed. Ik heb het een paar jaar geleden ook enkele maanden uitgeprobeerd, maar mijn lieverdjes groeiden echt helemaal dicht ...
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? zo 27 maa 2016 - 10:28
Hier hebben we eerst in porties in netten (en weer in bakken) gevoerd maar dat was erg moeilijk plannen met onze eigen drukke schema's. Nu voer ik sinds januari hetzelfde aantal kilo (12 kilo per paard per 24 uur) in slowfeedernetten met mazen van 3x3. Ze eten hier hetzelfde maar doen er nu veel langer mee. Ik voer elke dag rond 17 uur 6 netten van 6 kilo op 6 verschillende voerplekken. Overigens had ik eerst netten met mazen van 4x4 maar dat had geen enkel 'slowfeeder' effect...
Nat hooi is niet heel populair maar ze eten het wel op. Daarnaast heb ik nog 2 netten met tarwestro opeten maar daar eten ze maar weinig van. Het stro heb ik wel droog hangen omdat ze dat echt niet lekker vinden als het nat wordt..
Onderwerp: Re: Wat met hooibakken en regen? di 5 apr 2016 - 8:22
Een Quarter, een Criollo, een shet (die krijgt +/- een kilo en snoept met de rest mee wat op de grond valt) en een Quarab. Maar... ik heb geen gras nu . 1.5-2 kilo hooi (zeer arm hooi, laten testen) per 100 kilo lichaamsgewicht is vrij normaal. Ze hebben het ook nooit helemaal op dus die 12 kilo geldt eigenlijk voor flinke winter. Gister was het een stuk warmer en dan merk ik meteen dat er veel meer over blijft... Maar ze hebben dus wel contant eten uit de slowfeeders.