Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Ervaringen met paddockroosters? za 5 feb 2011 - 22:01
Na lang nadenken wil ik in heel de wintertrack waarschijnlijk een pad van 1 m breed laten leggen van paddockroosters. Op de onderstaande afbeelding is het bovenste lusje de track waar ze in de winter op zouden mogen (bij vorst zou evt. het andere deel ook weer geopend kunnen worden).
Het gaat om deze roosters: http://www.pac-horseware.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=10 en http://www.ridcon.de/Bodenbefestigung.195.0.html
De prijs per m2 is vergelijkbaar met die bij gebruik van grasbetontegels, maar voor deze kunststof roosters zou je geen aanlegvergunning nodig hebben. En het plaatsen is uiteraard een stuk eenvoudiger/lichter, en de roosters zouden eventueel weer makkelijker te verwijderen zijn. Er zit een leverancier om de hoek, die dus ook ervaring heeft met het gebruik van de roosters op onze kleigrond.
Blijkbaar liggen ze zeer stabiel door de afmeting van 50 x 50 cm (blijkbaar gaan roosters van 30 x 30 makkelijk omhoog wippen als er een paard op de hoek gaat staan. Je zou geen ondergrond van zand of puin nodig hebben - gewoon een laag kleigrond van 1 m breed afschrapen, de roosters leggen en dan de roosters weer vullen met de afgegraven klei. Je zou er ook een mooie rolplaats mee kunnen maken door ze te vullen met flink wat zand. Doordat een deel van de gaten aan de onderkant een soort kunstof kruis bevat, zouden ze erg stabiel in de ondergrond moeten blijven liggen, terwijl regenwater wel goed kan worden doorgelaten.
Het lijkt me een heel mooi systeem. De prijs voor een lang pad is wel even slikken, maar ik ben bang dat we er hier met die kleigrond niet aan zullen ontkomen om een flink deel te verharden, want anders zullen de pony's volgens mij de hele winter niet in op de track kunnen komen...
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 6 feb 2011 - 2:02
mijn moeder heeft een heel stuk laten verharden met kunststof grastegels. een ander model dan wat jij wil gebruiken, maar volgens mij zijn de jouwe nog een stuk steviger het resultaat is super! ze liggen o.a. op een behoorlijk steil stuk aan de ingang van de weide (het stuk grond ligt op een heuvel), maar de paarden kunnen er prima op lopen. paarden met hoefijzers hebben wat meer moeite, daarvoor zou ik het niet aanraden. de roosters zijn niet opgevuld met de afgegraven grond, maar met teelaarde. ik moet haar alleen even vragen of ze rechtstreeks op de grond gelegd zijn of dat er nog een laag onder gegaan is.
ik zit ook op kleigrond, en dat is inderdaad niet leuk. als ik het geld zou hebben, zou ik de hele track in grasbetontegels laten doen, en de zandpaddock/bak en de hele weide met kunststof grastegels. * droomt verder *
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 6 feb 2011 - 7:31
fojoe schreef:
als ik het geld zou hebben, zou ik de hele track in grasbetontegels laten doen, en de zandpaddock/bak en de hele weide met kunststof grastegels. * droomt verder *
Tja, dat zou inderdaad wel geweldig zijn. Jammer genoeg zou ik dan toch eerst een aantal organen moeten verkopen
Berith
Aantal berichten : 351 Registratiedatum : 13-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 6 feb 2011 - 7:41
Ze lijken mij ideaal en ik ben het ook aan het overwegen op de kleigrond hier, maar ja de prijs houdt me voorlopig nog even tegen (net een nieuwe keuken gekocht dus geld is even op )
veernr1
Aantal berichten : 179 Registratiedatum : 22-01-11
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 7 feb 2011 - 7:04
Wat is die prijs per m2 dan? Kom ik nog niet tegen op die sites.
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 7 feb 2011 - 11:51
veernr1 schreef:
Wat is die prijs per m2 dan? Kom ik nog niet tegen op die sites.
Normaal gesproken EUR 15,25/m2 incl. btw (+ kosten voor levering), maar bij grotere afname EUR 14,75 (incl. levering). Het verschil met nieuwe grasbetontegels vond ik niet enorm en de kunststof tegels zijn veel sneller te leggen. Ik wil niet weten hoeveel dagen ik vrij zou moeten nemen om een pad met grasbetontegels te maken :<
De prijs is het enige punt'je' (ahum) waardoor ik nog twijfel...
Laatst aangepast door Wieteke op ma 7 feb 2011 - 11:54; in totaal 1 keer bewerkt
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 7 feb 2011 - 11:54
fojoe schreef:
ik moet haar alleen even vragen of ze rechtstreeks op de grond gelegd zijn of dat er nog een laag onder gegaan is.
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 8 feb 2011 - 0:00
dus heb ik ff de telefoon gepakt om de details te vragen
er is een klein laagje zand onder de roosters gegaan. ze wist niet precies hoe dik, maar erg veel zal het niet geweest zijn want we spreken over zakken, niet over vrachtwagens op de meest drassige plaatsen is er eerst wat puin gestort. het opvullen van de roosters is gebeurd met een mengeling van teelaarde en zand. ze zei dat je best eens mocht komen kijken, maar ik veronderstel dat Oost-Vlaanderen (BE) niet meteen in jouw buurt is :<
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 8 feb 2011 - 5:09
@fojoe: enorm bedankt!
veernr1
Aantal berichten : 179 Registratiedatum : 22-01-11
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 8 feb 2011 - 10:44
'De prijs is het enige punt'je' (ahum) waardoor ik nog twijfel...'
Dat kan ik me voorstellen, jeetje, wat een prijs. Maar wel een stuk makkelijker en lichter te plaatsen, dat is zeker wel wat waard. Ik zoek ook nog iets om de bak beter vorstbestendig te krijgen, dus ik heb al een offerte opgevraagd voor voorgedroogde houtsnippers (megatop-bodem), maar dat vond ik ook al behoorlijk prijzig. Ik dacht dat deze roosters misschien een alternatief zouden kunnen zijn, maar dat is dus nog veel duurder. Wel interessant, en voor kleinere probleemplekken wellicht een goede oplossing.
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? wo 9 feb 2011 - 6:00
Wieteke schreef:
@fojoe: enorm bedankt!
graag gedaan
ik bedenk me net dat ik nog iets vergeten zeggen ben: aan de zijkanten van het pad is er nog cement oid gebruikt om te zorgen dat de roosters zeker op hun plaats blijven liggen.
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? za 2 apr 2011 - 9:14
Uiteindelijk hadik toch maar besloten om in de wintertrack een pad met paddockroosters te maken, en vandaag was het zo ver - ze zijn gelegd!
Het leggen viel alles mee . Afgelopen dagen had het wat geregend, waardoor er heel netjes een 'plak' klei kon worden afgegraven, die na het plaatsen van de roosters weer op de roosters gelegd kon worden. De roosters zelf zijn 50 x 50 cm, maar ze komen gelukkig in stapels van 1 x 1 m. Zo ging het dus:
Op het laatst zijn ze met het kraantje nog een aantal keer heen en weer gereden over het pad, zodat de grond goed in de roosters gedrukt zou worden. De pony's zullen later de rest voor hun rekening nemen .
Hier hadden we de roosters voor een voerplaats uitgelegd. Achter de zichtbare roosters ligt al het roosterpad van 1 m breed, met platgereden grond erover. De vrijgehouden ruimte tussen de roosters is de plaats waar de palletbox zal komen:
Hier zijn de roosters voor de voerplaats al gelegd, en heeft het kraantje de plaggen er al weer in gedrukt. De plaggen rond de vrijgehouden ruimte in het midden liggen nog los, omdat ik daar later, als de palletbox er is, nog een op maat gezaagde roostertegel voor krijg. Rechts op de laatste foto, tussen de houten afrasteringspalenpalen, zie je het roosterpad uit het filmpje, nu nadat het kraantje de plaggen heeft platgereden:
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? za 2 apr 2011 - 10:47
Oh, wat interessant Wieteke! Vooral dat filmpje maakt het heel duidelijk hoe het leggen precies in zijn werk ging. Ik ben heel benieuwd hoe het pad zich zal gaan houden als het natte seizoen weer aanbreekt en of de paarden snel zullen doorhebben dat ze het beste daar kunnen gaan lopen. Maar ik heb het vermoeden dat je ons vast op de hoogte gaat houden in dit topic . Heb je nu in heel je wintertrack zo'n roosterpad van 1 m breed?
Zou ik je filmpje en foto's op mijn site mogen plaatsen, in het kader van 'bestrijding van het modderprobleem'?
Berith
Aantal berichten : 351 Registratiedatum : 13-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? za 2 apr 2011 - 17:13
Wow dat wil ik ook Dat zou voor mij echt de oplossing zijn om het pad in de winter op te kunnen houden. Ziet er super uit zoals dat gelegd is met dat kraantje en dan weer de plaggen erop.
Ik ga nu echt sparen om dit ook bij mij te kunnen realiseren. Ik heb even een snelle berekening gemaakt wat het bij mij gaat kosten als ik het hele track wil, inclusief inhuur loonwerer (is kraan + machinist) en ik ben dan toch wel bijna 10.000 euro kwijt :< Dat gaat dit jaar zeker niet lukken. Maar het wordt waarschijnlijk een meerjarenplan en dan steeds een paar stukjes.
Laatst aangepast door Berith op za 2 apr 2011 - 20:02; in totaal 1 keer bewerkt
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? za 2 apr 2011 - 19:52
@Marja: je kunt het filmpje en de foto's gebruiken, hoor.
De roosters liggen nu als pad van 1 m breed in de hele wintertrack, en ook in de bovenste eetpaddock (die inmiddels groter en ronder van vorm is gemaakt):
Ik denk wel dat het essentieel is dat je een goede kraanmachinist hebt om te helpen. Je moet wel goed kunnen doseren, zodat je een mooie vlakke ondergrond kunt maken. De man die ons hielp kon heel goed doseren en manoeuvreren met die bak, en kon dus ook heel netjes die opgrolde plakken grond + gras weer uitleggen op de matten. Dit lijkt me zeker geen werkje waar je zelf een weekend een kraantje voor gaat huren
Het blijft altijd afwachten hoe het de eerste winter zal gaan, maar ik moet zeggen dat ik er nu wel vertrouwen in heb dat dit pad vrij vlak en 'kuilloos' zal blijven.
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? za 2 apr 2011 - 22:14
Wieteke schreef:
@Marja: je kunt het filmpje en de foto's gebruiken, hoor.
Fijn !
Citaat :
Ik denk wel dat het essentieel is dat je een goede kraanmachinist hebt om te helpen. Je moet wel goed kunnen doseren, zodat je een mooie vlakke ondergrond kunt maken. De man die ons hielp kon heel goed doseren en manoeuvreren met die bak, en kon dus ook heel netjes die opgrolde plakken grond + gras weer uitleggen op de matten. Dit lijkt me zeker geen werkje waar je zelf een weekend een kraantje voor gaat huren
Ik heb inderdaad met bewondering zitten kijken hoe precies de grond werd afgegraven en die plagjes weer netjes sluitend tegen elkaar aan terug werden gelegd. Alsof-ie het met zijn eigen handen deed, knap hoor. Dan heb je echt wel gevoel voor zo'n machine! Hoe lang is hij met dat hele pad bezig geweest?
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 3 apr 2011 - 7:17
Ziet er erg goed uit! Is keurig gedaan, duidelijk filmpje. Je staat er steeds versteld van wat die lui met zo'n grove machine kunnen!
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 3 apr 2011 - 7:40
Berith schreef:
Ik ga nu echt sparen om dit ook bij mij te kunnen realiseren. Ik heb even een snelle berekening gemaakt wat het bij mij gaat kosten als ik het hele track wil, inclusief inhuur loonwerer (is kraan + machinist) en ik ben dan toch wel bijna 10.000 euro kwijt :<
Oei, dat is wel heel veel geld... Ik had ook eens uitgerekend wat een bakformaat met roosters zou kosten, en schrok ook nogal van het aantal vierkante meters dat je dan nodig zou hebben. Dat idee was dus gelijk van de baan. Misschien in de verre toekomst nog eens een rol-/ligplek van een aantal vierkante meters om op te vullen met zand.
Kun je voor natte perioden geen kleinere track maken? Ik heb ook overwogen alleen een lang pad te 'beroosteren' (de lange zijde van 128 m). Bij een enkel pad zou ik alleen weer geneigd zijn het pad breder te maken, en dan ben je dus bijna net zo veel kwijt. Dan veel liever een rondje. De natte periode duurt bij ons eigenlijk toch altijd van half oktober tot half maart . Dat vond ik toch wel heel lang om je track helemaal niet te kunnen gebruiken. Als het maar om een paar maanden zou gaan, zou ik deze oplossing naar verhouding te duur vinden.
Bij smallere pony's/paarden zou je heel misschien ook met een pad van 50 cm kunnen werken? Mijn pony's zijn heel breed, waardoor er veel ruimte tussen hun hoeven zitten. Als de matten 60-75 cm breed waren geweest, had ik het misschien wel geprobeerd met een enkele rij tegels.
Het aantal werkuren viel me trouwens echt niet tegen! We zijn gisteren om half 8 begonnen, en half de middag was het pad klaar en aangereden. En tussendoor moesten er dan nog draadjes worden gespannen en zijn er twee sleuven uitgegraven voor de grondkabel tussen binnen- en buitenafrastering. Het scheelt wel veel dat de roosters al in vierkante meters geleverd werden, dus niet in losse tegels van 50 x 50 cm. De roosters zijn wel van tevoren langs het te maken pad in de wei gelegd, dus hoefden we ze alleen maar op te pakken en in het uitgegraven pad te leggen (en aan elkaar te klikken). Als je stevig doorwerkt, kun je met 1 'mattenlegger' het kraantje goed bijhouden. Het leggen zelf is heel simpel, zelfs ik kon het :< .
De lange stukken gingen enorm snel. Bij de ronde hoek in het pad was het best even puzzelen om te kijken hoe we de matten moesten leggen. Als je alleen maar haakse hoeken hebt, gaat het vast een stuk sneller. Bij haakse hoeken hebben we trouwens nog een extra tegel van 50 x 50 gebruikt, zodat de paarden niet haaks hoeven te buigen als ze een bocht nemen...
Berith
Aantal berichten : 351 Registratiedatum : 13-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? zo 3 apr 2011 - 7:48
Ik zou inderdaad eerst een kleiner stuk kunnen doen. Of kijken of ik een gedeelte met dit grastegels en een gedeelte met zand ga doen. Maar voorlopig is het pad weer goed te doen (en het geld op i.v.m. de keuken) dus ik heb nog even de tijd om na te denken en te sparen.
Ik ben wel heel benieuwd hou jou pad het deze winter gaat houden met bijv. vorst. En hoe de hoeveelheid gras op het pad blijft of dat je in de winter toch vooral de matten ziet (en worden die dan niet glad bij vorst). Ik heb nu op mijn track een klein stukje met beton tegels. Dit was de hele winter toegankelijk voor de paarden. Bleef mooi stevig maar het gras is inmiddels compleet verdwenen tussen de tegels. Vorig jaar zomer zag je door de hoeveelheid gras de tegels bijna niet meer, nu is het vooral tegel met her en der één sprietje gras.
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 4 apr 2011 - 0:56
Wieteke schreef:
Bij smallere pony's/paarden zou je heel misschien ook met een pad van 50 cm kunnen werken?
Zou je dan niet meer risico lopen dat de roosters misschien toch zijdelings gaan verschuiven in de natte tijd? Het lijkt me dat hoe smaller het pad, hoe meer risico daarop. Maar ik heb er geen ervaring mee hoor, zomaar een vermoeden .
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 4 apr 2011 - 1:01
Ik denk dat dat meevalt, doordat de tegels aan de boven- en onderkant in andere tegels zijn vastgeklikt. Heb geen idee of ze wel eens op deze manier worden gebruikt.
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? ma 4 apr 2011 - 11:03
Ik bedoelde eigenlijk dat dan misschien de hele 'sliert' van roosters zijwaarts zou kunnen verschuiven, omdat het dan maar zo smal is. Maar misschien zie ik spoken waar ze niet zijn .
veernr1
Aantal berichten : 179 Registratiedatum : 22-01-11
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 5 apr 2011 - 7:26
Ik denk dat het zijdelings schuiven erg mee zal vallen, er komen tenslotte geen zijwaartse krachten op te staan. Hooguit in de bochten. En het is zo verweven in de ondergrond (zeker met die 'plaggen' erin gedrukt), dat de kans op schuiven me echt heel klein lijkt.
Ik zie alleen bij mijn paden wel dat ze voornamelijk langs een zijkant lopen, daar ontstaat echt een looppaadje. Heb jij dat niet, Wieteke? Maar ik denk wel dat als het modderig is en ze merken dat ze in het midden niet wegzakken doordat die roosters er liggen, ze hun voorkeursroute snel verleggen naar het 'verharde' deel. Wel erg mooi spul zeg, die roosters. Mijn paarden zouden alleen wel de kuilen gaan missen, vooral mijn rijpaard staat altijd uitgebreid te graven voordat ie gaat liggen rollen, en bestaande kuilen zijn erg favoriet. Maar een nieuwe maken vind hij ook geen probleem, regelt hij wel waar je bijstaat. Grote kans dat hij ze dan naast de roosters zou gaan maken, en dan zou hij met rollen weer te dicht bij het draad komen. Kan ook een reden zijn om roosters niet in het midden maar langs een zijkant te leggen. Ervaringen zullen het moeten uitwijzen, ben benieuwd hoe het je in de praktijk bevalt.
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 5 apr 2011 - 9:24
Ik denk dat ze ook in de hoekpaddocks van de wintertrack nog wel genoeg ruimte hebben om naast de roosters te liggen of te rollen. En bij droog weer kunnen de paarden sowieso de hele track gebruiken, dus ook het deel waar helemaal geen roosters liggen.
Mijn pony's verhuizen pas over 2 weken naar het PP, dus ik moet nog afwachten waar ze het liefst zullen lopen. Ze mogen er nu wel al elke dag even grazen aan de hand. M'n merrie is best mutserig, dus die begon al flink te snuiven toen ze de omgeploegde grond op de roosters zag liggen :< . Maar het gras riep haar, dus toen liep ze er toch maar over en ging ze rustig staan eten.
Toen de pony's vorig jaar tot begin november bij de pensionstal in de wei stonden, wilden ze eigenlijk helemaal niet meer de wei uit, omdat ze dan door heel diepe blubber moesten lopen. Dat was echt heel vervelend - je moest ze echt bijna de wei uit slaan (met als gevolg dat ik ze dus maar liet staan...hihi). Het was toen ook wel vreselijk slecht weer geweest (waardoor de moed me eerlijk gezegd ook wel even in de schoenen zakte bij het vooruitzicht dat ze een jaar later 365 dagen buiten zouden staan...)
Onderwerp: Re: Ervaringen met paddockroosters? di 5 apr 2011 - 21:26
dat gevoel ken ik ook, Wieteke.
als het dagen aan een stuk regent en er modder genoeg ligt voor een heel kuuroord, vraag ik me ook soms af of ik niet beter ergens een (hele grote) stal zou bouwen maar als ik ze zoals nu lekker in het zonnetje zie genieten, ben ik blij dat ze hier op de pp staan