IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!

Ga naar beneden 
AuteurBericht
joyce bAantal berichten : 68
Registratiedatum : 22-02-11

BerichtOnderwerp: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 1:40

In 2011 konden we ons "verbindingspad" niet af maken omdat er geen zand in de ondergrond zat.
Daarna zat het weer tegen en kwamen we er om allerlei redenen niet aan toe.
Nu was het dan eindelijk zo ver!

We hebben de zandpaddock naast de bestrating laten draineren, de sloot links op het perceel uit laten baggeren, op de plek van het lange verbindingspad een drainagebuis gelegd en vervolgens van de hele route de zode van het pad verwijderd en er zand op laten brengen. Verder nog een "waterbak/Poel/natuurlijke drinkplaats" uit laten graven en met het zand een heuveltje gemaakt.

Nu wachten op regen om  de waterpoel(en) te vullen en kijken hoe de paden zich houden met veel water  knipoog  en de komende maanden hebben we tijd om het geheel wat meer aan te kleden met slowfeeders, stenenstapel met likstenen en beplanting!

En mijn webalbum van het geheel
Terug naar boven Ga naar beneden
Wieteke

Wieteke

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 2:23

Het ziet er echt supernetjes uit! En jullie hebben het gelijk maar groots aangepakt, hi hi. Goed bezig geweest, joh!

Hebben jullie het opgebrachte zand direct op de (afgegraven) ondergrond laten aanbrengen of zit er nog doek tussen?

Toevallig zat ik deze (in Zeeland althans) sombere miezerdag ook een plannetje te maken voor wat er voor de winter nog gebeuren moet in de PP. Ik zou heel graag toch een soort bak willen hebben om ergens te kunnen trainen zonder gras. Nu Dibble niet meer in de wei komt, staat het gras er tot je middel en is er niet meer in te rijden zonder dat Dibble steeds (logischerwijs) naar beneden duikt. Tegen gras kan ik niet op met m'n clicker en droge grasbrokken  grijns . Overweeg nu eigenlijk om gewoon bovenop een deel van de wei gronddoek en een laag zand te leggen (zodat de 'bak' hoger ligt dan de rest, en hopelijk wat minder snel in een modderpoel verandert. Als hij redelijk begaanbaar blijft, zouden ze hem in de winter ook gewoon als onderdeel van de track kunnen gebruiken.

Hoe groot is jullie bak eigenlijk? Hij lijkt echt ENORM op de foto's!

Wat voor beplanting willen jullie gaan gebruiken?
Terug naar boven Ga naar beneden
joyce bAantal berichten : 68
Registratiedatum : 22-02-11

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 3:06

Hoi Wieteke,
Ja, dacht... Als ik nu toch bezig ben... dus toen behalve de basis ook gelijk nog rond de nieuwe waterpoel en dwars over het terrein een paadje laten maken. Dan is het echt af... (je wilt alleen de rekening niet zien van al het werk en het zand   bleek )  Is ongeveer 170kuub woudzand aangevoerd voor de paden, 200m drainagebuis en ook nog heel wat kuubs (45?, heb 68 besteld en nog deel over) drainagezand voor de paddock en het achterste verbindingspad. Dat stuk was altijd zo nat en zacht dus ik hoop dat het met drainage en dikke laag zand nu beter is

Heb er bewust geen doek tussen gedaan omdat ik de paden wil kunnen slepen en eventueel (deels) lostrekken en mijn paarden wel eens graven.
Heb bij mijn oude en huidige paddock ook een deel waar zand opgebracht is ipv omkeren en als de laag dik genoeg is blijft het wel netjes hier. Ik had er wel drainage onder overigens. Als jij gaat ophogen zou ik daar ook voor kiezen. Dan kan je water door je laag zand via de buizen wegstromen en gaat het zand minder snel "drijven" wanneer het water minder snel in de normale klei bodem weg kan zakken.

Het is nu even afwachten of hier overal genoeg zand ligt omdat ze met zo'n vlakker alles plat hebben aangereden na het neerleggen, maar zoals je kunt zien heb ik nog wat drainagezand en woudzand liggen in de reserve, dus te dunne plekken kunnen nog wat worden aangevuld als het nodig is. En als het echt een probleem blijft is het zand een stabiele basis voor paddockroosters, maar denk eerlijk gezegd dat ik dan liever accepteer dat het af en toe wat modderiger is en dat geld stop in een tijdgestuurd ruwvoersysteem en verbeteren van mijn rijbak  grijns 

De bak is ruim 20 bij 60 en de oppervlakte waar dit winterdeel op aangelegd is is ongeveer 5500m2 schat ik. Ongeveer 90 bij 70 en dan nog wat voor de paarden ontoegankelijke stukken (speelveldje kinderen/honden, bestrating met opslag voordroog en mestbak) er af)

oh ja, beplanting!

Ik wil aan de slootkant (boven=links vanaf het huis) struikjes hebben, bijvoorbeeld rozenbottel, zodat de omheining en dat stuk pad vanaf de weg niet meer te zien is, maar ze die struiken zien, met eventueel af en toe een wilg. Rozenbottels waren eetbaar heb ik begrepen en niet duur, maar andere opties zijn ook welkom.

Dan op de holle kant van de heuvel kleine boompjes of struiken als windkering en voor schaduw, dacht misschien een niet-giftige kerstboomsoort omdat die groen blijft, maar heb ook veel jonge zwarte elsjes bij mijn oude waterpoel die ik uit kan graven, die vinden ze niet lekker en zijn gratis grijns .

De Bolle kant van de heuvel krijgt veel zon dus daar wil ik eigenlijk eetbare kruiden op planten. Dus als iemand tips heeft welke kruiden voor paarden gezond zijn... Dan kunnen ze dat afsnoepen waar ze straks bij kunnen.
En dan als solitaire bomen wilg/knotwilg en Berk. Omdat ik daar de takken ook van kan snoeien en geven om te knabbelen. Vooral Wilg vinden ze heerlijk!
Terug naar boven Ga naar beneden
Wieteke

Wieteke

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 5:39

joyce b schreef:
Ja, dacht... Als ik nu toch bezig ben... dus toen behalve de basis ook gelijk nog rond de nieuwe waterpoel en dwars over het terrein een paadje laten maken. Dan is het echt af... (je wilt alleen de rekening niet zien van al het werk en het zand   bleek )

Heel herkenbaar... Ik heb zojuist ook een rondje door de wei gemaakt, en er werden steeds stukjes toegevoegd aan wat eigenlijk een simpele verbinding tussen bestaande stukken verharding moest worden  grijns 

Ben inmiddels afgestapt van het idee van een bak. Vooral omdat het zand toch weer zal begroeien met gras en onkruid, en ik dan net zo goed een stuk wei kan afzetten en laten afgrazen door Thyler. Als Thyler straks een beetje doorgereden is, zal ik vaker buiten gaan rijden (ik op Dibble en iemand anders op Thyler), dus dan is een bak ook wat minder nodig.

Ik wil nu het liggedeelte van de track (een grote driehoek verharding in een hoek van het perceel, waar nu een vracht zand op ligt waar de pony's in kunnen liggen) uitbreiden met puin. De driehoek moet dan een soort afgerond vierkant van puin worden. Die hoek wil ik dan helemaal bedekken met een laag zand. Het zal dan ongeveer 20x20 m worden. Te klein om echt in te rijden, maar groot zat voor wat grond-/speelwerk. Jammer genoeg gaat dat natuurlijk wel weer flink in de papieren lopen, dus misschien dat dat moet doorschuiven naar volgend jaar. Eerst maar eens een globale prijsindicatie opvragen. Het puin en zand zelf kost niet idioot veel, het zijn vooral de manuren en het gebruik van de machines. Naar verhouding is het dan goedkoper als hij het werk er nu gelijk bij kan doen als hij toch met het pad bezig is en alles al klaar heeft staan in de wei... Als het even kan, zou het dus wel erg fijn zijn als alles dit jaar zou kunnen. Misschien dat ik de komende tijd wat extra werk kan aannemen voor de avonden/weekenden  knipoog .

Ik zal ook blij zijn als het echt 'af' is. Waarschijnlijk blijf je wel steeds nieuwe dingen bedenken als aanvulling, maar vergeleken met het verharden van paden zijn bijna alle andere uitgaven 'peanuts' grijns . Wat struiken/bomen planten lijkt me ook erg leuk. Hondsroos doet het bij m'n ouders op de klei erg goed, dus dat lijkt me wel wat voor langs de binnenafrastering. Het eerste jaar heb ik een paar wilgentakken in een hoekje in de grond gestoken, en die lopen nu al mooi uit. Daar geef ik de pony's bijna elke dag een paar twijgjes van, en die vinden ze inderdaad erg lekker. Alleen heb je in de winter niet veel aan een wilg als windbreker.
Terug naar boven Ga naar beneden
MoniqueBuu

MoniqueBuu

Aantal berichten : 948
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 7:08

Wow Joyce, dat is echt heel mooi geworden!
Heb je het filmpje gemaakt vanaf de voorraad voordroog?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
joyce bAantal berichten : 68
Registratiedatum : 22-02-11

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   za 12 jul 2014 - 7:26

Zo gaat het inderdaad Wieteke  grijns 
Dat met die puin zal wel helpen. Beter een jaar uitstellen, er nog even over nadenken en in 1 keer goed doen dan half werk denk ik dan maar. Heb er nu 3 jaar over zitten dubben en toch op het laatste moment nog wat aanpassingen gedaan.

Dank je Monique, bijna wel, we hadden de steiger die mijn man had gebruikt om de boeidelen van de stal te verven even die kant op gerold. Ik stond echt helemaal bovenaan op dat ding te wiebelen, kreeg spontaan hoogtevrees bleek 
Terug naar boven Ga naar beneden
jannekevedder

jannekevedder

Aantal berichten : 70
Registratiedatum : 13-11-12
Leeftijd : 36
Woonplaats : Peize

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   do 17 jul 2014 - 20:11

Wauw Joyce!!! Heel mooi!
'Achter' de stal heb je toch een stukje bos wat toegankelijk is voor de paarden?
Dat zou ik ook heel graag willen.

Goed aangepakt allemaal!
Terug naar boven Ga naar beneden
joyce bAantal berichten : 68
Registratiedatum : 22-02-11

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   vr 18 jul 2014 - 22:00

Hoi Janneke, dat was inderdaad de oorspronkelijke opzet
Toen we nieuwbouw wilden, mochten we de stal alleen niet meer op die plek herbouwen (bestemmingsplan beperkingen) en was die indeling niet logisch meer en toen heeft mijn man het bos geconfisqueerd  grijns Daar is nu de sauna en alle hout- en materiaalopslag.

Het plan is nu om het winterdeel wat meer te beplanten zodat dat uiteindelijk een parkachtig landschap geeft.
Terug naar boven Ga naar beneden
MarjoSophieAantal berichten : 377
Registratiedatum : 05-04-12

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   zo 20 jul 2014 - 0:26

Wauwww vet gaaf hoe je dit aangelegd hebt !!

*zet hem op droom voor de toekomt*
Terug naar boven Ga naar beneden
zweetvos

zweetvos

Aantal berichten : 51
Registratiedatum : 08-08-13
Leeftijd : 32
Woonplaats : Huizen

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   wo 23 jul 2014 - 23:34

Heel heel erg mooi!
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai

Aantal berichten : 3215
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   wo 30 jul 2014 - 1:30

Oh wat mooi allemaal Joyce compliment ! Leuk om weer een update te zien. En ja, het kost allemaal handenvol geld, maar dan heb je ook wat moois glimlach .
Ik reageer trouwens nu pas omdat ik van dit topic helemaal geen melding heb gekregen via e-mail, raar...

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Eindelijk het Winterproof Paddock Paradijs Zandpad af!
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Plattegronden-
Ga naar: