Paddockparadijs forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.



 
IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 jeuk bij mijn eerste paardje

Ga naar beneden 
+6
Jasia
inge
MoniqueBuu
Mai
marion
Joyce
10 plaatsers
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 0:38

hallo allemaal,

even een meedenkertje gevraagd.
mijn eerste eigen paardje word dit jaar 14, ik heb hem gekocht als klein bang veulentje van nog geen 4 maanden oud, op de paardenmarkt in hedel.
sinds 7 en half jaar, staat hij aan huis.
sinds zo'n 2 jaar, krijgt hij soms jeuk, de verbanden die ik legde, was, als hij gras had gegeten, als hij musli of ander krachtvoer had gehad, kreeg hij jeuk.
afgelopen zomer/voorjaar, heeft hij zijn staart in een korte periode aardig kaal geschuurd en ook de voorkant van zijn manen, voor en achter zijn oren. Hij is doorgemeten geweest en behandeld door een natuurgeneeskundige, zonder resultaat.
ik heb hem de zomer en najaar goed jeukvrij kunnen houden met glucobalance.
Sinds oktober krijgt hij dat niet meer.

Zojuist wilde ik gaan rijden en hem als handpaard meenemen, nu zag ik dat hij daar waar het halster achter zijn oren zit, het geschuurd was, of hij altijd een halster aan heeft (en dat hebben ze hier nooit als ze los zijn, alleen in de hand!!) en volgens mij heeft hij ook wat geschuurd aan zijn manentop, ik dacht, huh, wattuh, het is februari, wat kan dit nu weer zijn, sinds een maand voer ik metazoa, hij krijgt dit zo'n 5 keer per week. en niet meer dan aanbevolen (zelfs wat minder).
ik kan weer gewoon glucobalans bestellen, maar ik wil nu eindelijk wel eens weten wat hij heeft en waarom hij nu alweer jeuk heeft.
iemand tips waar mijn zoektocht het beste te beginnen, vervolgen?
hij heeft een kleine 2 jaar terug een tijdje ergens anders gestaan, daar meer gras gehad en regelmatig daar op het gazon gelopen, het is ook echt een makkelijke brave erf pony.
Het is trouwens een kruising arabier kwnp, in de winter echt een wollige pony, in de zomer zie je wel zijn arabieren bloed.
hij is niet mager, maar ook niet super dik. ik zie meer zwaardere paarden dan dat hij is.
Ze krijgen hier een paar keer per dag hooi, dit is niet getest, wij kopen per 2 maanden ongeveer, ons hooi in, het is van verschillende stukken land, en ze krijgen onbeperkt stro.
volgens mij is dat gerste stro.


ik ben benieuwd naar jullie reacties.

hij heeft dus tot 2 jaar terug, nooit jeuk of zo gehad!! altijd een prachtige staart en manen, nu een lullig klein manentopje, buiten dat het minder mooi is, vind ik met name enorm vervelend voor hem dat hij jeuk heeft!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
marion

marion


Aantal berichten : 470
Registratiedatum : 24-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Luttelgeest (NOP)

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 1:14

Kan het niet zomereczeem zijn? Zo komt het bij mij wel over.
Ik heb 2 eczemers. De één heeft het erger dan de ander.
Morris heeft het gekregen op 2,5 jarige leeftijd toen hij in brabant in de opfok stond. Plotseling, ik moest hem daar weg halen omdat hij zich helemaal kapot schuurde.
Svetla kreeg het met 4 jaar. Ze stond ook in de opfok en was moddervet geworden van kuilgras. Ik verdenk haar er nu van dat ze ook IR heeft wegens vetophopingen die moeilijk weggaan.
Ik heb een paar jaar geleden besloten dat ze niet meer op het gras gingen, en sindsdien deden ze het beter. Ze hadden altijd al een deken op van maart t/m oktober. Die hadden ze nog wel nodig, maar de buikflap kon weg. Ze schuurden niet meer door de deken heen, en ook de maantop bleef heel. Afgelopen voorjaar heb ik mijn land in laten zaaien met sobere grassoorten en het weer geprobeerd met ze op de wei, elke dag 2 uur gemiddeld. het leek goed te gaan, maar aan het eind van de zomer begin Svetla weer te schuren, nu ook haar hoofd. Ze had zelfs een hoofdkap nodig. Toen het "winter" werd, ging het beter en konden de deken en hoofdkap af, maar in januari begon ze weer te schuren aan hoofd en hals. Ik dacht eerst dat het misschien mijt was, injecties gehad, maar het schuren bleef. Nu heb ik haar een halsdeken opgedaan en gaat het beter. Op de kale plekken begint weer haar te komen.
Ik denk dus dat door het gras van afgelopen zomer de stofwisseling in de war is geschopt, en dat dit erg lang duurt voor het hersteld is. Daarbij komt de veel te zachte winter, waar ik nog steeds mugjes heb gezien. Zo kon ze wrs tijdens de winter toch last van haar zomereczeem hebben.
Voor mij is het duidelijk: zij komt niet meer op gras. Morris heeft alles goed doorstaan, dus hij gaat nog wel beperkt de wei op komend voorjaar.
Zomereczeem kan zomaar ontstaan, ook op latere leeftijd. Het is een allergische reactie die opgebouwd wordt.
Mijn paarden krijgen sinds een paar maanden ook Metazoa Superfit, maar ik heb geen verschil gemerkt met andere brok die ik voorheen voerde.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 1:42

Hè vervelend...
Het is bijna niet uit te zoeken wat de echte oorzaak van jeuk is, er spelen zóveel factoren mee (voeding, weer, hormonen, stress, om er een paar te noemen), die je allemaal niet apart van elkaar kunt beïnvloeden en dat maakt het zo moeilijk. Ik ben destijds bij Frosti gestopt met het zoeken naar de 'oorzaak der oorzaken' maar kwam er bij hem wel achter dat gras de grootste boosdoener was. Na een vol jaar zonder gras leek zijn stofwisseling nl. helemaal te zijn 'ge-reset' en is hij nooit meer te dik geworden (hij was eeuwig te dik, al kreeg hij bijna niets!). Sindsdien is zijn jeuk en schuren ook met zeker 80% afgenomen.
Als ik jou was zou ik weer lekker de Glucobalance gaan voeren, dat deed hem blijkbaar goed. Misschien reageert hij ook wel averechts op de Metazoa, ieder paard is immers weer anders, en het is wel opvallend dat je dat nu een paar weken voert en hij weer jeuk heeft. Dus daar zou ik denk ik wat mee gaan experimenteren.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 1:55

He bah, nu hadden we het er net nog over, en nu dit.  verdriet 
Als de GlucoBalance hem goed hielp, dan denk ik dat het vrij zeker met de suikerhuishouding te maken heeft. En je noemde tegen mij over de Metozoa nog iets over de Calcium en Magnesium, dat daarin iets niet goed zou zijn. De verhouding tussen Calcium en Magnesium is erg belangrijk voor de suikerhuishouding. Dus misschien moet je, zoals Marja ook al noemt, de Metazoa eens verder uitzoeken en testen.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 4:30

ik zou direct stoppen met metazoa.
Verkoop verhaal klinkt leuk, maar de inhoud is niet goed. Wat hier voor al geschreven werd, de balans is uit verhouding
ook is het ijzergehalte veel te hoog, echt giga veel te hoog en gevaarlijk voor veel paarden. Je zal dit niet altijd direct merken maar het geeft schade. ijzer wordt opgeslagen in de lever en kan moeilijk door het paard worden uitgescheiden via urine. Je krijgt een overbelasting van de organen. Ijzer zit nl al heel veel in onze grond en dus ook in de gewassen die er op groeien gras/hooi enz. In ons land hoef je geen extra ijzer toe te voegen in het voer. Tenzij je paard heel ernstig gewond is geraakt met veel bloedverlies of operatie met veel bloedverlies.
Doordat veel verhoudingen niet goed zijn raakt je paardje "overstuur" en krijgt dus weer jeuk. Al dan niet in combi met gras.

Ik zou voor een flinke tijd terug gaan op enkel hooi met een zo laag mogelijk suiker gehalte. Zodat de boel weer even tot rust komt.
En daarna je gluco geven met een heel klein beetje bietenpulp. Dus een handje geweekte pulp met een schepje gluco. Kale poeder krijg je er anders niet in. Bietenpulp geeft een stabiele reactie op het bloedsuikerniveau bij paarden omdat het goed verteerd. (ingewikkeld verhaal)
mocht het beitenpulp met gluco er niet in gaan zou je er een heel klein beetje stevia aan kunnen toevoegen. Dit is een plantje die heel zoet smaakt maar geen suiker is. Vaak gaat het er dan heel snel in. En kan je langzaam de stevia weer afbouwen. Je kunt het zelf proeven door een paar kruimeltjes in je thee te doen. Dan zul je merken hoe zoet het is met hele minimale beetjes.

Als je nu persee iets aan mineralen etc wilt toevoegen op de juiste manier dan zou ik het doen aan de hand van een hooi analyse.
En niet met commercieel voer. Zeker bij gevoelige paarden.

Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 5:49

inge schreef:
ik zou direct stoppen met metazoa.
Verkoop verhaal klinkt leuk, maar de inhoud is niet goed. Wat hier voor al geschreven werd, de balans is uit verhouding
ook is het ijzergehalte veel te hoog, echt giga veel te hoog en gevaarlijk voor veel paarden.

Ik heb dit nog niet eerder gehoord. Zou je me kunnen vertellen waar je deze informatie vandaan hebt Inge, ik voer zelf nl. ook Metazoa.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 5:51

dank voor alle reacties tot nu toe.
Tot nu toe heb ik veel goede reacties gehoord over metazoa.

Ik baal enorm ervan te zien dat mijn vosje nu last heeft, ik weet niet of het daar van komt, maar voor nu is het de enige verandering de afgelopen tijd.
hij gaat dit nu niet meer krijgen in ieder geval, dat van die bietenpulp vind ik een goede tip, ik zat er vanmiddag aan te denken, fijn die bevestiging te horen.

nog tips voor een zogende dragende merrie, wat meer op gewicht te krijgen?
ook hiermee, bedankt voor het meedenken.
glimlach
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 8:24

Joyce schreef:
nog tips voor een zogende dragende merrie, wat meer op gewicht te krijgen?

Ik neem aan dat het op gewicht krijgen van een zogende dragende merrie in principe niet heel veel anders is dan het op gewicht krijgen van een 38-jarige senior? In dat geval is mijn tip: koop een zak Marstall Wiesencobs, week ze in water en geef haar één of twee keer per dag een kwart of halve emmer van deze 'spinazie'. Onze Randver houden we daar al jarenlang in de winter prima mee op peil.
Ik kan evt. a.s. zaterdag wat geweekte prak voor je meenemen om te kijken of ze het lust.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 20:02

suf dat ik daar niet aan heb gedacht  denken 
moet dit geweekt worden of mag het ook droog gegeven worden, in mijn beleving namelijk wel glimlach
Delicia kan wel gewoon goed eten, het is geen snelle eter, maar eet lekker op dr gemakkie.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 20:29

Joyce schreef:
moet dit geweekt worden of mag het ook droog gegeven worden, in mijn beleving namelijk wel glimlach
Delicia kan wel gewoon goed eten, het is geen snelle eter, maar eet lekker op dr gemakkie.

Het mag dacht ik ook droog, maar mijn ervaring is dat paarden zo'n prakkie vaak wel lekker vinden om te eten; 't doet toch misschien wat meer aan vers gras denken of zo?
Maar weet je wat? Dan neem ik wat geweekte prak mee én wat droge brokken, dan kunnen we zien wat ze 't lekkerst lijkt te vinden knipoog . Want stel dat ze 't droog niet wil eten, dan hebben we het niet een-twee-drie geweekt (dat duurt wel een paar uur).
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Jasia

Jasia


Aantal berichten : 108
Registratiedatum : 21-07-13
Leeftijd : 30
Woonplaats : Bergen op Zoom

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 21:20

Wat vervelend dat je paardje jeuk heeft!
Er zijn al heel wat tips gegeven en daar sluit ik me tot nu toe bij aan!

Marja: de wiesencobs een paar uur weken? Ik heb ze van Marstall en van Agrobs gehad maar binnen een kwartier is alles altijd goed geweekt.. Maar misschien geef jij meer dan ik?
Ik zou persoonlijk de wiesencobs niet ongeweekt geven, op de verpakking staat dat het (in kleine hoeveelheden) wel mag, maar als je ziet hoeveel het uit zet, durf ik dat niet aan...
Terug naar boven Ga naar beneden
árangur

árangur


Aantal berichten : 164
Registratiedatum : 03-03-11
Leeftijd : 44
Woonplaats : Bodegraven

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 21:41

inge schreef:
ik zou direct stoppen met metazoa.
Verkoop verhaal klinkt leuk, maar de inhoud is niet goed. Wat hier voor al geschreven werd, de balans is uit verhouding
ook is het ijzergehalte veel te hoog, echt giga veel te hoog en gevaarlijk voor veel paarden. Je zal dit niet altijd direct merken maar het geeft schade. ijzer wordt opgeslagen in de lever en kan moeilijk door het paard worden uitgescheiden via urine. Je krijgt een overbelasting van de organen. Ijzer zit nl al heel veel in onze grond en dus ook in de gewassen die er op groeien gras/hooi enz. In ons land hoef je geen extra ijzer toe te voegen in het voer. Tenzij je paard heel ernstig gewond is geraakt met veel bloedverlies of operatie met veel bloedverlies.
Doordat veel verhoudingen niet goed zijn raakt je paardje "overstuur" en krijgt dus weer jeuk. Al dan niet in combi met gras.


Ik word hier niet heel vrolijk van. Ik voerde sinds dit voorjaar metazoa. De eczeem was beduidend veel minder. Maar mijn paard is wel bevangen geworden. Nog altijd onduidelijk wat de oorzaak was. Hoewel het wel een duidelijk type was dat daar gevoelig voor is.
De fries bij ons op stal die altijd dunne mest had en niet tegen gras kon, is over op metazoa en staat werempel nu 24 uur per dag zonder masker op de wei, en prachtige mest. Dus wij hebben op zich allemaal goede ervaringen ermee. Mocht je in alternatieve therapiën geloven, ik heb het voer laten 'doormeten' en dit werd prima bevonden voor mijn paard. Ook toen hij ziek was.
Dus ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, hoe kan ik als leek dit soort dingen controleren? Ik weet niet hoeveel ijzer 'normaal' is.
Overigens vond ik de ontwikkelaar niet commercieel. Ik heb een hele poos met die man staan praten. Hij gaf mij (als mens) ook voedingadvies. En dat klopte, ik had dus een tekort aan magnesium toen ik dat ging slikken voelde ik me beter. Degene die het 'aan de man' brengt is wel commercieel, die is tenslotte verkoper  knipoog

en sorry, dit is vreselijk off-topic!

voor TS: het klinkt als eczeem. En wat je daaraan kan doen, is mijn ervaring, verschilt enorm per paard. Voeding is zeer belangrijk maar wat voor de ene werkt doet dat totaal niet voor de ander. Zelfde als met smeerseltjes. De een zweert bij dit de ander bij dat. Heb je al wel huidmonsters laten nemen om mijt ed uit te sluiten?
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 12 feb 2014 - 23:11

árangur schreef:
Dus ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, hoe kan ik als leek dit soort dingen controleren? Ik weet niet hoeveel ijzer 'normaal' is.

Dat is ook de reden dat ik graag van Inge wil weten waar ze de informatie vandaan heeft. En sowieso in het algemeen wil ik altijd graag de bron weten; en zelfs dan nog kan een onderzoek heel erg 'bevooroordeeld' zijn uitgevoerd. Het is een publiek geheim dat je ieder 'wetenschappelijk onderzoek' zodanig kunt uitvoeren dat de uitkomst precies dat is wat je graag wilt.
Over íedere soort voer gaan vroeg of laat verhalen de ronde doen, die - ongeacht of ze wel of niet waar zijn - grote gevolgen kunnen hebben. Zo ging er een poos geleden een verhaal dat 'hooi uit de Eifel' slecht zou zijn, ik geloof ook vanwege een te hoog ijzergehalte (maar dat mag ik even kwijt zijn). Als je de informatie goed las, was er een keer in 'een' partij hooi 'ergens' uit de Eifel een hoog gehalte gevonden. Maar toen de geruchtenmachine eenmaal op volle toeren was, was ineens al het hooi uit de hele Eifel zg. zwaar giftig. Dat kan gigantische gevolgen hebben voor hooileveranciers uit dat gebied.

Wat ik me trouwens bij Metazoa kan voorstellen is dat de gehaltes aan vitaminen, mineralen en sporenelementen bij voervergelijkingen uit hun verband gerukt kunnen worden omdat je van dit voer maar zo weinig hoeft te geven, nl. maar 50 gr per 100 kg lichaamsgewicht, wat veel minder is dan de aanbevolen hoeveelheid bij de meeste andere voeders. Maar vervolgens worden in voervergelijkingen wel de gehaltes aan voedingsstoffen per kilogram voer vergeleken, terwijl eigenlijk vergeleken moet worden hoeveel het paard met de door de fabrikant aangegeven voerhoeveelheid dagelijks van die voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat je van Metazoa maar zo weinig hoeft te voeren is het alleen maar logisch dat de gehaltes aan nuttige stoffen per kilogram voer dus veel hoger zullen zijn, het zou slecht zijn als dat niet zo was.
Het goede van Metazoa lijkt mij dat ze er dus blijkbaar in geslaagd zijn om het benodigde gehalte aan nuttige stoffen samen te voegen in een product waarvan je maar heel weinig hoeft te voeren, m.a.w. er zitten maar heel weinig 'ballaststoffen' rondom de nuttige stoffen, en dat is heel positief, want ballaststoffen belasten het lichaam alleen maar.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptydo 13 feb 2014 - 4:17

Marja schreef:
Joyce schreef:
moet dit geweekt worden of mag het ook droog gegeven worden, in mijn beleving namelijk wel glimlach
Delicia kan wel gewoon goed eten, het is geen snelle eter, maar eet lekker op dr gemakkie.

Het mag dacht ik ook droog, maar mijn ervaring is dat paarden zo'n prakkie vaak wel lekker vinden om te eten; 't doet toch misschien wat meer aan vers gras denken of zo?
Maar weet je wat? Dan neem ik wat geweekte prak mee én wat droge brokken, dan kunnen we zien wat ze 't lekkerst lijkt te vinden knipoog. Want stel dat ze 't droog niet wil eten, dan hebben we het niet een-twee-drie geweekt (dat duurt wel een paar uur).

ow aha, nou kom maar op met je droge prakkie en spinazie prakkie, Delicia wil het vast graag ff testen, die is de beroerste niet glimlach
lief dan je dat wil doen, alvast dank!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptydo 13 feb 2014 - 4:22

árangur schreef:
inge schreef:
ik zou direct stoppen met metazoa.
Verkoop verhaal klinkt leuk, maar de inhoud is niet goed. Wat hier voor al geschreven werd, de balans is uit verhouding
ook is het ijzergehalte veel te hoog, echt giga veel te hoog en gevaarlijk voor veel paarden. Je zal dit niet altijd direct merken maar het geeft schade. ijzer wordt opgeslagen in de lever en kan moeilijk door het paard worden uitgescheiden via urine. Je krijgt een overbelasting van de organen. Ijzer zit nl al heel veel in onze grond en dus ook in de gewassen die er op groeien gras/hooi enz. In ons land hoef je geen extra ijzer toe te voegen in het voer. Tenzij je paard heel ernstig gewond is geraakt met veel bloedverlies of operatie met veel bloedverlies.
Doordat veel verhoudingen niet goed zijn raakt je paardje "overstuur" en krijgt dus weer jeuk. Al dan niet in combi met gras.


Ik word hier niet heel vrolijk van. Ik voerde sinds dit voorjaar metazoa. De eczeem was beduidend veel minder. Maar mijn paard is wel bevangen geworden. Nog altijd onduidelijk wat de oorzaak was. Hoewel het wel een duidelijk type was dat daar gevoelig voor is.
De fries bij ons op stal die altijd dunne mest had en niet tegen gras kon, is over op metazoa en staat werempel nu 24 uur per dag zonder masker op de wei, en prachtige mest. Dus wij hebben op zich allemaal goede ervaringen ermee. Mocht je in alternatieve therapiën geloven, ik heb het voer laten 'doormeten' en dit werd prima bevonden voor mijn paard. Ook toen hij ziek was.
Dus ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, hoe kan ik als leek dit soort dingen controleren? Ik weet niet hoeveel ijzer 'normaal' is.
Overigens vond ik de ontwikkelaar niet commercieel. Ik heb een hele poos met die man staan praten. Hij gaf mij (als mens) ook voedingadvies. En dat klopte, ik had dus een tekort aan magnesium toen ik dat ging slikken voelde ik me beter. Degene die het 'aan de man' brengt is wel commercieel, die is tenslotte verkoper  knipoog

en sorry, dit is vreselijk off-topic!

voor TS: het klinkt als eczeem. En wat je daaraan kan doen, is mijn ervaring, verschilt enorm per paard. Voeding is zeer belangrijk maar wat voor de ene werkt doet dat totaal niet voor de ander. Zelfde als met smeerseltjes. De een zweert bij dit de ander bij dat. Heb je al wel huidmonsters laten nemen om mijt ed uit te sluiten?

huidschraapsel nog niet gedaan, maar goede tip, zal ik onthouden en wie weet binnenkort ff wat naar de kliniek brengen, meten is weten.

dat dingen offopic gaan, vind ik niet erg.
Ik ben ook benieuwd naar cijfers, ik ben met de Metazoa begonnen omdat ik hier erg veel goede berichten over hoorde, onlangs heb ik iemand gesproken die diverse uiteenlopende problemen met haar paard had/heeft, en die kwam met dezelfde opmerking als Inge.
meer onderbouwing vind ik ook prettig, het is voor mijn vos, nu het enige wat anders is dan anders zeg maar. Het weer kan natuurlijk ook meespelen, dat snap ik zelf ook.
hij heeft tot anderhalf jaar terug, nooit jeuk gehad. Ik doe wel mijn best om hem niet te zwaar te laten worden. Dat lukt ook goed, vind ik zelf, ik zal marja zaterdag ff vragen wat zij van hem vind ik dat stuk, ik kijk mogelijk door een gekleurde bril naar hem.

bedankt voor alle reacties. ik word er zeker niet dommer van.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptydo 13 feb 2014 - 5:35

De onderbouwing is niet heel eenvoudig en wordt een mega lang verhaal.
Ik probeer het kort te houden.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan een tijd terug kwam er een onderzoek die redelijk bekend werd over ijzergehaltes bij rhino's.
Nu kan je rhino's heel moeilijk onderzoeken en zij zijn niet in grote getale aanwezig om ze "makkelijk" te kunnen testen.
Nu schijnen paarden een vergelijkbaar verteringssysteem te hebben als rhino's dus hebben ze paarden gebruikt voor dit onderzoek.
Daarna is het een beetje gaan rollen in de media.

In het boek NRC nutrient Requirements of horses kan je giga veel info vinden over allerlei voedings onderzoeken die er bij paarden gedaan zijn.
En zij geven tevens adviezen. Welliswaar nog steeds met een flinke marge of zekerheid hier in.
Het is een erg prijzig boek maar zeker de moeite waard als je echt in voeding wilt verdiepen.

Je kunt ook een cursus volgen bij Dr. Kellon zij houdt dit boek als basis handleiding om duidelijk te maken hoe het verteringssysteem bij paarden werkt en hoe je het best de juiste voeding kunt samenstellen waarbij hooi het hoofdbestandsdeel is van de voeding.
Vandaar uit gaan alle berekeningen.
Dus eerst een hooi analyse en daarna gaan kijken wat je paard doet aan arbeid / beweging / weide stalling etc. alles wordt meegenomen.
Daar komen allerlei getallen uit en daar ga je mee rekenen om de hoeveelheid vitaminen en mineralen te bepalen die je paard nog nodig heeft NAAST je hooi.

Nu is de balans in je hooi bijna nooit perfect en zit er een onbalans in. Deze kan je weer in balans brengen door het toevoegen van mineralen.
Dit kunnen zeer uiteenlopende variaties zijn allemaal afhankelijk en speciaal gericht op het individuele paard.
Waarbij ook rekening wordt gehouden met de hoeveelheid werk.

Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat de meeste mensen het werk wat paarden verrichten vreselijk overschatten. En er dus veel te veel in een paard wordt gestopt terwijl dit niet nodig is en het paard overstuur kan raken. Het ene paard reageert er heftiger op dan de andere. Zo zijn er veel paarden die op dit moment goed reageren op Metazoa, het is nog niet zo heel lang op de markt dus lange termijn zaken zijn nog niet bekend, de vraag of zij bekend worden is een tweede omdat de klachten vaak erg vaag zijn en dierenartsen niet weten waar ze bepaalde klachten zouden moeten zoeken. Om even bij het ijzergehalte te blijven.....IJzer opslag in de lever ontdek je pas na outopsie. Bloedwaardes geven geen overbelasting aan, thans zelden, is gebleken uit onderzoek.

Dus het is heel moeilijk om vage klachten terug te voeren op voeding. Meestal wordt er op mechanische zaken gekeken bij vage klachten.

Als je goed zoekt zijn er wel enkele abstracten te vinden via google over voedings onderzoeken bij paarden. Maar als je alles wilt lezen moet je betalen.
Er is een klein mini boekje uitgegeven door productschap diervoeder CVB tabellenboek voeding paarden en pony's
hier staan ook waardes in die je een handje kunnen helpen in het bepalen van het voer.
Ze geven ook een aantal tabellen met gemiddelde waardes van bepaalde voeren zoals luzernehooi, grashooi, vers gras, wortels, stro enz.
Dit zijn gemiddelde waardes die zij bij een hebben gebracht van diverse onderzoeken verspreid over nederland.
Het kan dus heel goed zijn, en ga daar maar vanuit, dat jou stukje land of het hooi wat je geeft andere waardes heeft dan in die tabellen staan maar het geeft wat inzicht.

Het is algemeen bekend dat er in ons land veel ijzer in de grond zit, als je grondwater gebruikt als watervoorziening dan kan je het ook zien. Het heeft een vrij roestbruine kleur. Je kunt het trouwens laten testen welke mineralen er zitten.
Dan vraag je, je natuurlijk af waarom de voermakers er dan ijzer in doen. De meeste voerzakken bevatten granen en ook in granen zitten mineralen opgeslagen dus ook ijzer. Dan hoeven ze dit niet eens als "extra" toe te voegen maar het zit al in de ingredienten die ze gebruiken.

Wanneer je nu een supplement maakt en dat is wat metazoa dus is, een supplement, dan kan je dus bepaalde vitaminen en mineralen achterwege laten. Men gebruikt voornamelijk poeders ipv hele granen als voer. Zeg ik dit zo duidelijk genoeg? Om het verschil duidelijk te maken? En om het poedertje makkelijk te laten geven wordt er een brokje van gemaakt. Dit moet natuurlijk wat smakelijk gemaakt worden en daar komen dan extra bestanddelen bij kijken. Vaak wordt er melasse (suiker) gebruikt, dit zorgt voor een zoetere smaak dus geliefd bij paarden en het zorgt dat het aan elkaar plakt en dus een stevig brokje maakt. Soms worden er ook andere middelen voor gebruikt.
Dit hoeft niet altijd op de verpakking te staan.

Bij graanvoeders staan gemiddelde waardes dit is wat het zo ongeveer benaderd. Om die getallen te behalen wordt er gemengd met soorten. Soms zit er daarom in een bepaald jaargetijde (afhankelijk van aanbod) van het ene soort meer in dan de andere of andersom. Kortom de samenstelling is aan verandering onderhevig, zonder dat wij als consument het direct zien.
Maar er zijn paarden die er heel gevoelig op kunnen reageren. Zo kan het zijn dat het maanden goed gaat met prod. A en "ineens" gaat het fout. Oorzaak weet men vaak niet want je hebt toch niets veranderd in je voedingspatroon???
Nee dat klopt jij niet, maar de leverancier wel.
Heb je een paard wat het wel kan verwerken, heb je geen problemen. Heb je een gevoelig paard krijg je dus wel problemen.

Als je nu op dit moment metazoa geeft en je hebt geen problemen EN je geeft kraan water. Zou ik het niet direct weggooien dan wel in paniek raken. Ik zou een hooi analyse laten maken en dan kijken wat metazoa doet of het heel erg uit balans brengt of dan wel een goede aanvulling is. Bij problemen zoals hier in het topicje werd aan gegeven direct stoppen.

Mijn verhaal wordt toch wel erg lang :-) toch nog een aanvulling.
Als je paard nu bevangen is kan je een nood dieet starten om de boel tot rust te brengen.
plak hem even in een volgend stukje.




Terug naar boven Ga naar beneden
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptydo 13 feb 2014 - 5:38

hier een nood dieet. Let op alleen tijdelijk voeren!!!!
Dit heeft een heleboel paarden en pony's geholpen om de eerste periode goed door te komen wereld wijd.

One may suspect horses to be insulin resistant (IR) if they display some of the following symptoms: Excessive drinking and urination, any chronic laminitis, any laminitis/founder which seems to be from underexercise and overweight, rather than from a discrete cause such as a feedroom break in or retained placenta, and patchy fat and/or large heavy crest, although the last may also be associated with simple Cushings disease without IR.

The initial/emergency diet is very simple.

- Grass hay or grass hay and soaked beet pulp with no molasses ONLY;
preferably a very mature cutting of grass hay, not the young, tender,
yummy stuff we tend to thing of as "good" hay. Feed it free choice. If you cannot find beet pulp without molasses, you can rinse the beet pulp multiple times (hot water works best) until the water draining off runs clear (not brown), then soak the beet pulp and feed. Note, it may take a little time for them to get used to the beet pulp, making it a little wetter or a little dryer can help some take to it quicker, but don't give up if they turn their nose up the first few times.
- No grain or pelleted or senior feeds, etc. that contain grain products or mollasses
- No grass of any kind
- No carrots or apples or sugar containing treats
- Plain white salt 1 to 2 oz. a day (or iodized if not feeding an iodine supplement)
- Chromium 2.5 mg/day/500 lbs body weight (ones for humans often easiest to get)
- Iodine 2.5 mg/day/500 lbs body weight (supplement or from salt as above)
- Magnesium 1.5 grams/day/500 lbs body weight (only as a short term
measure until hay analysis can confirm if it is actually needed or
not, and how much), can use human supplement, or get feed grade magnesium oxide from a feed mill.
- Vitamin E 1000 IU/day/500 lbs body weight (again, human supp. may be easiest)

Beyond that, reasonably soon they really should have their hay analyzed so that a mineral supplementation program can be started that directly matches the
levels in the base diet. This is not expensive and is a vast improvement over using generic vitamin/mineral supplements. Get started with the changes noted above, and we can help you as soon as you are ready to get the hay analysis.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptydo 13 feb 2014 - 9:41

inge schreef:
Wanneer je nu een supplement maakt en dat is wat metazoa dus is, een supplement, dan kan je dus bepaalde vitaminen en mineralen achterwege laten. Men gebruikt voornamelijk poeders ipv hele granen als voer. Zeg ik dit zo duidelijk genoeg? Om het verschil duidelijk te maken? En om het poedertje makkelijk te laten geven wordt er een brokje van gemaakt. Dit moet natuurlijk wat smakelijk gemaakt worden en daar komen dan extra bestanddelen bij kijken. Vaak wordt er melasse (suiker) gebruikt, dit zorgt voor een zoetere smaak dus geliefd bij paarden en het zorgt dat het aan elkaar plakt en dus een stevig brokje maakt. Soms worden er ook andere middelen voor gebruikt.
Dit hoeft niet altijd op de verpakking te staan.

Inge, op de Metazoa-site staat duidelijk vermeld dat Metazoa 'volledig melassevrij' is dus ik ga ervan uit dat dat zo is.
Ik kan uit je verhaal niet opmaken wat de bron is van de informatie dat Metazoa een gevaarlijk hoog ijzergehalte zou hebben. Ik zou dat toch wel heel graag willen weten, dus zou je me dat nog kunnen vertellen?

Ik heb net even 'de kleine onderzoeker' gespeeld knipoog . Met behulp van de site www.voervergelijk.nl heb ik wat merken van vitaminen/mineralensupplementen opgezocht. Bij die merken heb ik het ijzergehalte in mg/kg opgezocht en de aanbevolen dagdosering van het supplement volgens de website van het merk. Ik ben daarbij uitgegaan van een paard (dus geen pony) en als er een bepaald bereik in de dagdosering stond aangegeven (bv. 100 - 150 gr) heb ik steeds het gemiddelde daarvan genomen. Vervolgens heb ik met die gegevens de dagdosis ijzer van elk merk supplement uitgerekend.
Dit kwam er uit, op volgorde van de hoeveelheid ijzer die het paard dan dagelijks binnenkrijgt:

Lannoo Basic Corrector - 400 mg
Besterly Vitalic - 360 mg
Marstall Force - 266 mg
Metazoa Superfit Broxx - 231 mg
Pavo Vital Complete - 200 mg
Eggersman Horse Vital Plus - 150 mg
Equifirst Energy Balancer Cube - 84 mg

Zeer uiteenlopend dus! En wat hier ook uit blijkt - en daar was ik natuurlijk vooral nieuwsgierig naar - is dat Metazoa in de middenmoot zit, en dus niet een uitzonderlijk hoog ijzergehalte bevat in vergelijking met andere supplementen. Ieder mag met deze informatie doen wat hij/zij wil, maar mij stelt het toch wel enigszins gerust glimlach .


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyvr 14 feb 2014 - 3:45

even wat linkjes
sorry allemaal in het engels.
de nederlanders zijn niet zo van het vertalen
Dit deel van google is heel handig voor diepere info over bepaalde zaken.

http://scholar.google.nl/scholar?q=iron+overload+horses&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=MSj-UuHoG8TD0QWYkYHoCw&ved=0CCwQgQMwAA


Mijn hoofd info is het boek NRC en de cursussen bij dr Kellon en alle losse info die je tijdens die cursussen er nog bij krijgt.
Dan krijg je veel links waarin je nog verder kan zoeken in een bepaald mineraal werking etc

Marja het klopt dat het zeer uit een loopt maar er komen nog meer berekeningen bij kijken was het maar zo simpel ;-)
dan had ik een gat in de lucht gesprongen.
Nu kijk je naar wat zij opgeven, heb mij nog niet verdiept in hoe je de berekening hebt gemaakt hoor. Dit is dus wat je er gooit via de brok/supplement, dan heb je nog wat er via je hooi en water binnen komt met nog evt aanvullingen zoals kruiden, zemelen, bietenpulp enz..enz.... Ook dit moet je mee berekenen.
Dan kom je in de "gevaarlijke zone" ja veel andere voeders ook! Klopt
Die heb ik niet genoemd omdat dit merk nu ter sprake kwam. En gerelateerd aan het verhaal hierboven. Het gaat in dit stukje over de relatie tussen jeuk en voeding en metazoa werd als voer merk genoemd.

ook moet je kijken naar hoeveel beweegt je paard en wat hij verliest tijdens zweten. Omdat ijzer en antagonist is staat hij in nauw verband met andere mineralen als er van ijzer te veel is komt er automatisch een te kort aan 1 of meer andere mineralen. Daardoor is het zo'n "gevaarlijk" mineraaltje. Geldt voor meerdere mineralen hoor niet alleen ijzer.
Je zou dus een overdadigheid van mineraal X moeten compenseren met mineraal Y en dan weer naar die twee relaties kijken naar de overige mineralen of er dan niet alsnog een te kort of overdaad ontstaat en zo de gehele opname van voedingsstoffen langs gaan.

Ik heb het nog niet zo heel breed genomen, het moet nog wel een beetje te volgen zijn.
snapie? Ik wil dit merk niet ten gronde richten maar linken aan dit individuele geval en waar je op moet letten bij...enzo...

Ik schreef ook dat degene die het nu gebruiken bij een gezond paard het ook gewoon moeten blijven gebruiken mits er geen grondwater wordt gegeven. In het bovenstaande geval zou IK persoonlijk er direct mee stoppen. Maar dat is wel mijn mening die ik gevormd heb na het opdoen van veel info.

aan gezien er zeer sterke verbanden zijn tussen een overdadigheid aan ijzer opname en IR en IR vaak leid tot jeuk heb ik deze opmerking geplaatst ;-)

ps goede discussie je hebt weer een idee gegeven waar ik ook nog "even" naar kan kijken voor voedingswaardes.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyvr 14 feb 2014 - 6:34

Deze info vond ik nog op deze pagina van voergelijk.nl, misschien handig:

IJzer
IJzer is een bestanddeel van rode bloedcellen die zorgt voor zuurstofopname en transport in het bloed. Basisbehoefte per dag: ca. 0,8 mg per kg lichaamsgewicht. Voorbeeld: paard van 600 kg heeft (0,8 x 600=) 480 mg ijzer per dag nodig afkomstig uit het totale rantsoen. Werkende paarden: 0,8 mg per kg, Dracht(laatste 3 mnd) en Lactatie(eerste 6 mnd) 1 mg ijzer per kg lichaamsgewicht. Bron: NRC Nutrient Requirement for Horses 2007. Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede en verminderd presteren van sportpaarden op hoog niveau tot gevolg hebben. Tekorten aan ijzer komen zelden voor. - See more at: http://www.voervergelijk.nl/begrippen#sthash.i4iRk73L.dpuf

Inge, dank voor je moeite en de links. Ik zie het mezelf alleen niet allemaal lezen, het is wel héél veel informatie knipoog .
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyvr 14 feb 2014 - 7:26

wat een berg aan informatie.
We hebben een tijdlang, grondwater gegeven, inmiddels krijgen ze leiding water en regenwater, dit lekt op sommige plaatsen in de drinkbakken.
er is minimaal altijd 1 bak waar standaard leidingwater in word gegeven.
dit word wel het meeste gebruikt.

bedankt wederom weer voor alle reacties en informatie.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
árangur

árangur


Aantal berichten : 164
Registratiedatum : 03-03-11
Leeftijd : 44
Woonplaats : Bodegraven

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyvr 14 feb 2014 - 12:00

wat een boel informatie inderdaad.
ik vind het wel interessant ik moet wel even echt tijd vrijmaken wil ik me erin verdiepen.
Wat ik wel bijzonder vind is dat jij juist aangeeft dat (door het ijzer-overschot) juist dit voer niet geschikt zou zijn voor IR en/of jeukerige paarden (even heel kort jouw verhaal samenvattend)
terwijl tot nog toe de ervaringen zijn dat júist eczemers enorm opknappen van dit voer.
Ik heb nog wat op google gekeken maar de enige nadelen die mensen noemen is dat er toch soja inzit of dat het toch te weinig is en ze krachtvoer moeten bijgeven maar er is niemand die aangeeft dat de jeuk érger wordt. Of de IR.
terwijl dit bij verschillende soorten voer die hier ook speciaal voor ontwikkeld zouden zijn zoals bijv de pavo summerfit koeken wel bij meerdere paarden juist een verergering van de symptomen gaven.
Het is natuurlijk een nieuw voer, dus ik ben erg benieuwd inderdaad wat het op lange termijn doet.
overigens is de ontwikkelaar van dit voer wel echt een deskundige, al meer dan 3 jaar, op het gebied van voeding zowel bij mensen als bij verschillende diersoorten (oa voor dierentuinen) en zijn verhaal heeft me eigenlijk overtuigd om het te proberen.
het is hier makkelijk te verkrijgen bij de plaatselijke dierenwinkel en het is omgerekend ook nog helemaal niet duur, voor mij twee extra redenen om het te voeren. maar nu mijn eczemer met flink IR inmiddels is overleden aan de gevolgen van HB, en ik inmiddels een jong en gezond dier heb gekocht, ben ik me weer opnieuw over voeding aan het buigen dus ik neem deze overwegingen zeker allemaal mee.
Het voeren van enkel vitamines/mineralen naast veel/onbeperkt (hele langzame slow feeders) hooi spreekt me nog altijd erg aan en als die vitamines in brokjes vorm zijn dan is dat heel positief want dan hoef ik niets anders bij te geven om dat poedertje weer in op te lossen.
ze drinken hier trouwens kraanwater. In het buitenland zit er volgens mij veel meer ijzer in de grond dan hier, daar zie je altijd van die rode aarde.

joyce er zijn wel boekjes over ZE te vinden, zomereczeem opgelost met voeding geloof ik en nog eentje, misschien zijn die wel interessant om door te lezen?
Terug naar boven Ga naar beneden
Joyce




Aantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyvr 14 feb 2014 - 20:39

nogmaals, iedereen bedankt voor de reacties.
Iets in mij denkt dat het geen ZE is, ik kan er mijn vinger niet opleggen waarom ik dat denk, maar ergens voelt het anders.
lekker wazig he.
Ik ben theoretisch nooit echt goed onderbouwd met dit soort dingen.
Het voelt voor mij als een opstapeling van een aantal dingen, het is nooit een gevoelig dier geweest tot 2 jaar terug, ik heb sterk het idee dat het voedings gerelateerd is, dat het heeft opgebouwd, gestapeld.
ik wil na mijn vakantie, bloed laten afnemen en een aantal dingen laten onderzoeken, ijzer en IR in ieder geval en ik ga nog verder puzzelen wat ik nog meer kan laten onderzoeken wat informatie gaat opleveren.
Ik heb een tijdje de natuurgeneeskundige hoek bewandelend maar de laatste bezoekjes gaf het me niet wat ik had gehoopt, ik wil hierin niet in detail treden.
maar het heeft me toen wel meer inzicht gegeven, ik heb een aantal puzzelstukjes nu, maar de puzzel is nog niet af.

voorlopig krijgt hij hooi en stro en oke, water dan ook.
ik kom half maart terug uit brazilie en ga dan aan het puzzelen, hij heeft trouwens niet meer geschuurd,dit ter info.
ook ga ik na mijn vakantie een oplossing zoeken voor ons veulen die dan 10 maanden is, ik wil voorkomen dat hij vroegtijdig papa word. lol.
Ik wil hem niet te ver weg hebben, met andere jonge dieren, hengstjes.
daar komt tzt een oplossing voor, eerst kon ik van dat soort dingen bijna in de stress schieten, nu weet ik dat het wel goed komt, hoe weet ik nog niet, maar het komt.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptyza 15 feb 2014 - 7:35

marja dat stukje ken ik maar is niet helemaal volledig.
Ze vertellen niet dat als het ijzer niveau te hoog is dit gevolgen heeft voor opname van andere mineralen.
das wel een hele belangrijke. Ook staat er als laatste er is zelden tot nooit een te kort aan ijzer gevonden. Dus waarom voeg je het dan toe aan de supplementen???

hier een stukje welliswaar vrij oud en er zijn inmiddels weer nieuwere onderzoeken
http://www.vitaflex.com/res_ironsta.php
ijzer gehaltes bij thoroughbred in training.

met name dit stukje is wel interessant (laatste deel)

Iron status of Thoroughbreds in training

Carlson heads a research project where data was collected from a large group of horses in training. Most of the horses were relatively young, with maidens accounting for nearly one-third of the horses sampled. Over half of the horses had received intravenous iron during the 3 months prior to sampling. There was no significant relationship between the trainers perception of performance and serum iron. Interestingly, there were no significant differences in serum iron between horses which had never received injectable iron and horses that occasionally or regularly received parenterally administered iron.

Overall the serum iron and iron binding capacity of these horses in training were remarkably similar to values reported for clinically normal sedentary horses. Only a few horses were judged to be anemic, and none had low serum iron. Dietary iron supplementation was practiced by most trainers, and in many instances this supplementation seemed excessive. However, iron overload, as judged by serum iron concentration, did not appear to be a common problem in the group of horses sampled.

In de bloedtesten kwamen dus geen rare beelden naar voren. Vlg nieuwere onderzoeken kan je dit niet altijd in het bloed vinden door allerlei omstandigheden, wordt een te lang verhaal, en ze kunnen niet aflezen dat het te veel ijzer wordt opgeslagen in de lever. Wat daar wordt vastgehouden zit niet in het bloed en is dus niet traceerbaar. En dus uit het zicht en gevolg onbelangrijk wegens niet meetbaar.
En dan komen de gevoeligere paarden om de hoek kijken zij komen met vage klachten die je heel moeilijk kan opsporen.
Deze klachten zijn ook moeilijk te achterhalen of dan wel later door sectie maar wordt heel weinig gedaan omdat dit erg kostbaar is.
En de vraag is natuurlijk wil je wel dat er in je paard wordt gesneden en zo. Kan mij ook best voorstellen dat mensen dat niet fijn vinden.

ook zie je in het bloed niet terug hoe de daadwerkelijke opname is, hoe wordt het gebruikt, welke mineralen worden er minder goed opgenomen door het te veel aan ijzer. Het is zo'n lastig pakket.

Daarom maakt het hele voedings verhaal en de daarbij gerelateerde problemen zo moeilijk.
Wat ik inmiddels heb geleerd is dat ik zeker niet zo maar in elk verhaal mee ga van dit is goed voor een ze, en dat is goed voor een IR en dat is goed voor een sportpaard enz...enz...

Wat die summerkoeken betreft, er staat ook een mooi verhaal bij pavo op de site
http://www.pavo.nl/advies/grondstoffen/suiker+en+zetmeel+in+summerfit+koeken
over suiker gehaltes en zo.
Nu geef je die koek er bij omdat je denkt dat je paard evt misschien wel te korten zou kunnen hebben, dus hooi / gras EN een koek. Dat EN kan net te veel zijn voor een suiker gevoelig paard. Ook al zijn het maar 3 appels zoals ze zeggen.
Bij een IR paard is het beste om het suiker en zetmeel gehalte lager dan 10 te hebben in het totaal voer, dus alles.
Het kan dus heel goed zijn dat het net te veel is en je problemen of gewoon blijven bestaan dan wel erger worden.
Vaak is het hooi en gras al hoger dan 10 dus je zit in de basis al niet goed en dan geef je een koek er nog bij.

Ze zullen ongetwijfeld gelijk hebben dan de koeken idd het laagste gehalte aan suiker en zetmeel bevatten maar dat wil niet zeggen dat het individuele paard daar geen gevolgen van heeft.
Mensen staren zich zo snel blind op van de fabrikant zegt...dus het zal goed zijn.

Ik kan niemand ongelijk geven, ik weet ook niet alles dus ben geneigd dingen te geloven die mij verteld worden op een verpakking.
Als ik lees chocolade ijs en ik zie een bruine kleur wat ik relateer aan chocola dan geloof ik ook dat ik choco ijs koop.
Nu kan het zo zijn dat er helemaal geen choco in zit maar een kleurstof en een smaak je die op choco lijkt.
Zolang ik de e nummers en allerlei andere verklaringen niet ken, geloof ik de verpakking. En daarbij ik vind het lekker.
Ik ondervind geen directe problemen dus ik koop het en eet het.
Pas als je voedings problemen krijgt ga je nadenken en loop je elke verpakking na om te zoeken waar je problemen zouden kunnen liggen.
Dti zijn zeer moeizame en lange zoektochten. Tijdens die zoektocht leer je steeds meer en ga je nadenken. En voel je, je misschien ook wel heel erg bedrogen door de fabrikanten. Maar ja je blijft het wel lekker vinden.

Dat is met paarden net zo, het is lekker, tenminste wij denken dat want het gaat snel op. Dus geven wij het paard dat voertje.
Wij willen heel graag iets terug geven aan het paard en doen dat graag met voer. Omdat je daar een hele duidelijke reactie van krijgt.
Het geeft ons een goed gevoel. En dat is waar de fabrikanten op spelen. Ons gevoel.
Niet erg vooral in meegaan zolang je geen problemen hebt.  compliment want het is gewoon lekker anders koop je het niet.
En als er ook nog eens verteld wordt dat alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft er in zit. Nou dan geloof je dat en koop je het.

Ik hoop alleen dat ondanks dat de info wel heel erg veel is  grijns toch een beetje meer info hebt gekregen die een beetje stof tot nadenken geeft. En dit is alleen nog maar info over het mineraal ijzer. Zo heb je nog allerlei andere mineralen  grijns  grijns die net zo belangrijk zijn.
Terug naar boven Ga naar beneden
ama

ama


Aantal berichten : 215
Registratiedatum : 02-02-13
Leeftijd : 66
Woonplaats : Toano, RE - Italië

jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Emptywo 26 feb 2014 - 11:50

Ik kan uiteraard niets zeggen over jouw eczeem paardje maar wel over mijn Wodan...

Van toen ik hem kocht, hij was toen 2 jaar oud, schuurde hij.
De ganse tijd in België heeft hij geschuurd.
De weide op de boerderij werd wel vrij intensief bemest, infiltratie. Was een heel grote weide voor een 15-tal paarden.

Toen hij verhuisde naar onze eigen weide die niet bemest werd is het een beetje gebeterd.
Ze stonden toen met 4 op een 1,2 HA.

Dan naar Italië verhuisd. Ze staan nu met zijn 4 op een goeie 2 HA maar in de zomer staat hier bijna geen gras op wegens geen regen.
Zijn schuren is zo goed als verdwenen (hout vasthouden!) maar kan wel nog eens terug opkomen wanneer het gras heel goed aan het groeien is.
Wodan komt trouwens in die periode veel meer dan de anderen zijn hooi opeten...

Volgens mij is het verse gras dus de boosdoener, wat extra geaccentueerd wanneer er intensief bemest (en gegroeid) wordt.

Mijn paarden kregen sinds augustus tot november ook Metazoa en dat heeft absoluut geen enkel verschil gegeven. Ik koop het dus ook niet meer... was sowieso al moeilijk naar Italie te krijgen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





jeuk bij mijn eerste paardje Empty
BerichtOnderwerp: Re: jeuk bij mijn eerste paardje   jeuk bij mijn eerste paardje Empty

Terug naar boven Ga naar beneden
 
jeuk bij mijn eerste paardje
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Mijn eerste stukje verharding
» Mijn eerste 'hooikussen' is klaar
» Slowfeeden, of paardje-pesten?
» Anouk met paardje Vitesse
» Hallo, dit ben ik.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over de paarden :: Gezondheid en verzorging-
Ga naar: