Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Eindelijk: (half)verharding! ma 2 jul 2012 - 10:13
En jawel, vandaag was het eindelijk zover.
Na lang wikken en wegen heb ik toch maar besloten een korte zijde van de track te verharden met betonpuin. Een 'echte' verharding van betonklinkers leek me in eerste instantie het fijnst, maar dat vond ik toch te prijzig worden. Bij onze ondergrond (zware klei) en bij de plaats waar de verharding moest komen (de meest beschutte, maar ook gelijk de natste plek van de wei: dat deel is het laagste punt, ligt in de schaduw en uit de wind, dus als het eenmaal blubberig is duurt het weken voor het weer opdroogt) was bestraten zonder puinlaag geen optie, en met al die extra kosten was het niet haalbaar om een groot deel te doen.
Dus toch maar gekozen voor betonpuin. Mocht het zwaar tegenvallen, kan er altijd later nog overheen bestraat worden .
Vandaag is het eerste deel gedaan, en morgen maken we (of eigenlijk: ze :< , ik kijk hoofdzakelijk toe) het hopelijk af.
De onderlaag werd schuin afgegraven, en op plaatsen waar de grond nog redelijk egaal is en al afloopt, wordt de onderlaag alleen een beetje geegaliseerd. Onder het puin gebruiken we gronddoek van 3.30 m breed (we zijn overal ongeveer 1 m uit de draad gebleven, waardoor het verharde pad ongeveer 3 m breed is).
Op een deel waar verharding komt, lagen al roostermatten. Het was wel een zware klus om de vastgekoekte klei die in alle vakjes zat eruit te slaan, maar ik was al lang blij dat ze in redelijk goede staat uit de grond kwamen! De opgegraven matten ga ik waarschijnlijk ergens op het puin leggen en dan vullen met zand. Hopelijk gaan de pony's dat als ligplek gebruiken en niet alleen als toilet...
Op de verharding komen 2 voerplekken, die ongeveer 50 m uit elkaar komen te liggen. Onder de hooibakken komen massieve rubbermatten (die we vorige winter ook al hadden gebruikt), om te voorkomen dat de pony's hooi gaan sprokkelen in het puin en dan gruis binnen krijgen.
Vanaf de weg zie je trouwens amper dat er verharding ligt: het droge betonpuin heeft vrijwel dezelfde kleur als droge klei.
Ik ben heel benieuwd hoe het zich zal houden en of regenwater goed zal weglopen naar de sloot.
Een diashow van de foto's van vandaag.
En een filmpje (hier zie je goed hoe donker het nog vochtige, nieuwe puin is, en hoe licht het wordt als het al een tijdje in de zon heeft gelegen):
Waarschijnlijk volgt er later deze week een update .
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 2 jul 2012 - 10:59
Jee, wat een klus Wieteke! Begrijp ik goed dat de paddockroosters toch niet afdoende bleken te zijn? Wel mooi spul zo te zien, dat betonpuin, en qua kleur inderdaad heel natuurlijk. Hoe dik is de laag puin die nu op het gronddoek ligt? En wordt het betongruis hard als er regen overheen is gegaan, net als cement zeg maar? Ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen ermee; ik zou in ieder geval denken dat je nu toch van je blubberprobleem af moet zijn op dat stuk !
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 2 jul 2012 - 19:04
Marja schreef:
Jee, wat een klus Wieteke! Begrijp ik goed dat de paddockroosters toch niet afdoende bleken te zijn? Wel mooi spul zo te zien, dat betonpuin, en qua kleur inderdaad heel natuurlijk. Hoe dik is de laag puin die nu op het gronddoek ligt? En wordt het betongruis hard als er regen overheen is gegaan, net als cement zeg maar? Ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen ermee; ik zou in ieder geval denken dat je nu toch van je blubberprobleem af moet zijn op dat stuk !
De roosters zijn wel erg fijn om wat meer grip te houden en om de bodem wat steviger en egaler te houden (zodat je bijv. in de winter nog met een kruiwagen door de blub kunt rijden, wat anders echt niet zou gaan), maar geen vervanging voor verharding. Als er heel veel op gelopen wordt verzakken ze op een gegeven moment, vooral als er in korte tijd heel veel regen valt, zoals vorige winter.
Betonpuin is inderdaad mooi spul. Volgens mij zit er veel minder 'troep' (ijzer, glas etc.) in dan bij gewoon puin, en de kleur vind ik ook een stuk minder storend in het weiland. Het is wel iets duurder, maar volgens mij maakt dat niet gek veel uit. De grootste kostenpost is toch het uurloon van degenen die het moeten aanbrengen (zelf doen is in dit geval niet echt een optie, ik zie me al gaan met mijn kruiwagen, hihi). Gelukkig gaat het aanbrengen best snel als er iemand helpt met een kraantje. We hebben het puin besteld bij een sloopbedrijf in de buurt, dat bedrijf heeft een eigen brekerinstallatie. Als je wilt, zou je het puin ook nog in een bepaalde fractie kunnen laten breken. Er zit nog steeds wel wat troep in het puin (stukken metaal, stukjes hout en wat plastic en piepschuim), maar dat kun je er eenvoudig tussenuit vissen als het is gevlakt. Uit 5 vrachten van ruim 18.000 kg per vracht hebben we nog geen 2 emmertjes met afval verzameld.
Het puin ligt in een laag van zo'n 15 cm volgens mij.
Echte blubber zullen we op dat deel inderdaad niet meer krijgen. Bij veel regen zal het vast wat 'drabbig' worden, maar hopelijk is dat alleen het bovenste laagje. Op de pensionstal waar ik eerder stond, hebben de pony's tijdelijk op een stukje met gewoon puin gestaan, en dat werd in de winter nog wel smerig. Maar dat kwam ook omdat het een heel klein stukje was, waar ze dus veel op draaiden en waar ook vertrapte mest lag. Ik denk dat het hier wel mee zal vallen. Het stuk is groot zat om de belasting te verdelen en om het doorlopen van mest te voorkomen, en op de zwaarst belaste stukken (rond de hooibakken) komen rubber matten te liggen. Maar na de winter zullen we het zeker weten .
Die cementdelen schijnen nog wel wat bindende kracht te hebben als ze vochtig worden, maar echt hard zal het niet worden. Op Paard Natuurlijk hadden wat mensen hun ervaringen beschreven, en bij hen beviel het goed. Maar iemand schreef wel dat het zich minder goed leent voor heel grote belasting (veel paarden). De meesten daar hadden volgens mij geen gronddoek o.i.d. gebruikt en het puin gewoon zonder voorbewerking van de grond laten uitrijden.
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 2 jul 2012 - 22:12
Bedankt voor je toelichting, klinkt goed .
Wieteke schreef:
Op Paard Natuurlijk hadden wat mensen hun ervaringen beschreven, en bij hen beviel het goed. Maar iemand schreef wel dat het zich minder goed leent voor heel grote belasting (veel paarden). De meesten daar hadden volgens mij geen gronddoek o.i.d. gebruikt en het puin gewoon zonder voorbewerking van de grond laten uitrijden.
Heb je een link naar die ervaringen op PN? Lijkt me wel interessant om te lezen .
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 2 jul 2012 - 23:35
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! di 3 jul 2012 - 2:10
Dankjewel Wieteke ! Het fotoalbum waar Ilona het over heeft, over hun verharding met menggranulaat, kan ik trouwens niet vinden hoor. Jij?
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! di 3 jul 2012 - 5:50
Marja schreef:
Het fotoalbum waar Ilona het over heeft, over hun verharding met menggranulaat, kan ik trouwens niet vinden hoor. Jij?
Nee, ik voelde me ook nogal onnozel dat ik het niet kon vinden, maar blijkbaar had ze zelf ook geen idee waar het gebleven was, hihi.
Berith
Aantal berichten : 351 Registratiedatum : 13-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! di 3 jul 2012 - 8:03
Ziet er goed uit en ik ben ook heel benieuwd naar de ervaringen (en ook hoe de paarden er op lopen en er misschien ook op gaan liggen?)
Ik ben hier ook weer druk met plannen voor verhardingen om in de winter de paarden wat meer bewegingsruimte te geven. Dan komt er mogelijk ook een heuvel bij (van alles wat ze moeten uitgraven ). Ik ben even afhankelijk van wanneer de loonwerker tijd heeft want wat ik wil gaat me echt niet lukken zonder kraan en hulpkrachten. Maar ik hoop over een paar weken het resultaat bij mij te kunnen laten zien.
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! di 3 jul 2012 - 11:12
@Berith: ik denk dat ze vrij snel zullen gaan rollen in het stoffige puin . Ben ook erg benieuwd of ze op de grove brokken nog wat gevoelig zullen lopen in het begin, maar vermoed dat dat wel mee zal vallen. Het pad was hiervoor heel erg hobbelig, en bij droog weer waren de klompen klei net rotsblokken. Toch gingen ze daar gewoon in galop overheen als ze zagen dat ze een strookje vers gras kregen . Als ze gevoelig zullen lopen, zal dat waarschijnlijk in de winter zijn, als de stralen wat zachter zijn. Ik hoop van harte dat de hoeven wat extra zullen slijten op het puin, dat scheelt mij weer vijlen
Ik ben benieuwd wat jullie gaan doen qua verharding! Als er een heuvel te maken is van de uitgegraven grond zal het vast meer zijn dan een paar vierkante meters . Bij ons hebben ze het deel van de wei naast het pad iets opgehoogd met de grond die vrijkwam. Dat was altijd een erg nat stuk. En als speeltoestel heb ik twee trekkerbanden op elkaar gestapeld en laten opvullen met grond. Zal morgen (gewapend met stukjes wortel) eens kijken of ik Thyler daar bovenop kan krijgen .
Degene die bij ons geholpen heeft met het pad, heeft trouwens ook een heuvel voor zijn paarden (vond ik erg geestig, want ik ken verder geen boeren met 'speeltuinelementen' voor hun paarden). Blijkbaar vindt vooral zijn trekpaard die heuvel erg leuk :< .
Het pad is trouwens inmiddels zo goed als klaar. Al het puin ligt erin, en ze hebben het met de rotorkopeg (ja, echt waar...) bewerkt om de laatse oneffenheden in de dikte van de laag weg te werken, om het ontstaan van plassen zoveel mogelijk te voorkomen. Als het de komende dagen nog een keer regent, komen ze het daarna nog een keer aftrillen, zodat het regenwater als het ware door het puin heen wordt getrild. Schijnbaar zal het beton zich dan beter gaan hechten.
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! di 3 jul 2012 - 19:31
Wow dat ziet er wel heel profi uit zeg! Ik ben heel benieuwd hoe het je in de winter bevalt!
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! wo 4 jul 2012 - 7:58
Thylers kennismaking verliep zoals ik al had voorspeld :
En Dibble voor het eerst op het pad (het pad moet nog worden afgetrild, het was nu losgewerkt met een eg, waardoor het grove materiaal naar boven was gehaald):
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! do 5 jul 2012 - 7:10
Ik vind het er echt héééééél goed uitzien Wieteke! En ontzettend leuk dat je hier alles zo uitgebreid hebt uitgelegd, compleet met foto's en filmpjes. Top !!
@Berith, ik ben ook benieuwd hoe het bij jou gaat worden !
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! do 5 jul 2012 - 12:05
Hoihoi,
Dit had ik ook al in mijn hoofd om evt. te doen als ons plan rondom dat extra stukje bij de boom door zou gaan. Ben benieuwd hoe het jou bevalt! Daar wacht ik dan nog maar even op... :-).
Groetjes Helma
inge
Aantal berichten : 882 Registratiedatum : 20-01-11
Aantal berichten : 179 Registratiedatum : 22-01-11
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! za 7 jul 2012 - 8:24
Niet alleen je pad ziet er goed uit, Thyler ook, zeg. Die is een stuk strakker dan vorig jaar. En ook Dibble is volgens mij aardig wat kilootjes kwijt, mooi. Ze is alleen nogal wat zwaarder van type dan Thyler, zo te zien, dan lijken ze ook altijd meteen dikker.
Hoeveel meter (in de lengte) heb je nou verhard met het betonpuin?
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 7:22
Nou, het pad kon vorige week gelijk goed getest worden... In twee dagen tijd was er bij ons ruim 40 mm regen gevallen. 's Ochtends vroeg stonden er plassen op het pad, dus heb ik gelijk foto's gemaakt (om te zien waar in de winter het best de hooibakken kunnen staan en waar ik afwateringssleuven moet graven - de wei ligt op een kreekrug, waardoor het midden van de wei een stuk hoger ligt dan de kant waar de verharding ligt). Na de eerste regendag (de avond voordat de eerste foto's waren genomen) is het pad aangetrild.
Na een dag was het pad al weer grotendeels opgedroogd. De pony's staan sinds zaterdag voor het eerst weer op de track en ze hebben blijkbaar al dankbaar gebruik gemaakt van het puin, want er ligt steeds een flinke hoeveelheid mest op! Ben benieuwd of ze er ook nog zo veel zullen staan als het minder regenachtig en winderig is.
Hier een diavoorstelling van de foto's genomen de ochtend na de regen en van vanavond (dus nadat de pony's op het pad hebben gelopen, en na in totaal ruim 50 mm regen binnen een week tijd).
Het stuk bij het weidehek was duidelijk het natst. Het puin ligt daar minder hoog omdat we daar het restant hebben verwerkt. Dit deel vond ik voor de pony's niet zo belangrijk, maar ik was wel blij dat er nog wat puin voor overbleef, zodat ik in de winter met relatief droge voeten de hooibakken kan bijvullen .
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 7:31
veernr1 schreef:
Niet alleen je pad ziet er goed uit, Thyler ook, zeg. Die is een stuk strakker dan vorig jaar. En ook Dibble is volgens mij aardig wat kilootjes kwijt, mooi. Ze is alleen nogal wat zwaarder van type dan Thyler, zo te zien, dan lijken ze ook altijd meteen dikker.
Hoeveel meter (in de lengte) heb je nou verhard met het betonpuin?
Thyler is voor zijn leeftijd (vorige week 4 geworden) nog wel erg iel van bouw hoor. Hij is al wel flink de hoogte in gegroeid, maar ik wacht met smart op het moment dat hij de breedte in zal gaan . Als hij zo zou blijven als hij nu is, zo ik nooit op hem durven gaan rijden, hihi. Maar hij is dit jaar inderdaad wel netjes op gewicht gebleven. Ben benieuwd hoe dat zal gaan als hij uitgegroeid is. Dibble is nog wel echt te dik. Volgend voorjaar zal ik dus toch beter moeten opletten . Maar je hebt wel gelijk hoor, smal zal ze nooit worden. Na het zogen van Thyler was ze erg schraal, maar veel smaller dan nu was ze toen niet. Vooral hoekiger op haar kont en holler in de hals.
Het perceel is trouwens 90 m breed en nu ligt over deze hele breedte puin. Het stuk van voerplek tot voerplek zal ongeveer 65 m worden.
Voor heel kleine stukken denk ik dat puin niet echt handig zal zijn als verharding. Denk dat ze er dan naar verhouding te veel op zullen draaien, waardoor het pad een meer 'open' structuur krijgt en mest en blubber dan te veel met het puin vermengd zullen worden.
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 9:45
Nou, die regen was een goede test Wieteke! Ik vind de foto's er wel veelbelovend uitzien, want als er alleen maar wat plassen liggen, die ook nog vrij snel wegzakken, dan lijkt je opzet geslaagd! Het is ook een heel verschil met de niet verharde paden, die meteen in blubber veranderen zo te zien. Nu de belangrijkste test: hoe het zich op de lange duur met intensief gebruik door de paarden zal houden.
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 11:11
Hoihoi,
Ik weet niet meer precies waar ik nou las, maar ergens in je stuk las ik iets over de drainage buizen, met kokos erom. En ineens .. Eureka! Heb me namelijk heel lang zitten bedenken hoe ik ons stuk beter kan afwateren richting de sloot die er aan 3 kanten omheen zit. Al eens bij de bouwmarkt staan te kijken naar pvc rioolbuizen, overwogen om daar gaatjes in te boren en dan te leggen. Was er nog niet helemaal uit hoe of wat. Had nu echt zo'n "het-kwartje-viel" moment, niks pvc buizen, want die drainage buizen zijn daar natuurlijk gewoon voor!! http://www.vlonderhout.com/drainagebuis/
Tjemig wat stom zeg, heb ze vorig jaar nog om boomstammen gewikkeld gezien bij een wegopbreking. Me nooit serieus afgevraagd waar ze nou voor zijn. Ben nu meteen plannen aan het maken, want als ik het zo lees is dit makkelijk zelf te doen. Altijd gedacht dat "draineren" een zeer kostbare zaak zou zijn, maar bij ons valt dat dus achteraf best mee. Ik moet een paar buizen leggen van lage plaatsen, naar de sloot en daar gaan we deze zomer mee aan de slag. Ik ben overtuigd dat onze track er in de winter dan stukken beter bij zal liggen!!
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 20:48
Ziet er goed uit! Wat ik me nog afvroeg: is het makkelijk uitmesten op die verharding? Hark je niet heel makkelijk stukken puin mee?
Wieteke
Aantal berichten : 637 Registratiedatum : 08-03-10
Onderwerp: Re: Eindelijk: (half)verharding! ma 9 jul 2012 - 23:06
@Helma: dat zal vast een opmerking van iemand anders geweest zijn, geloof niet dat ik het ooit heb gehad over deze buizen. Maar fijn dat je iets hebt gevonden om je track 'winterklaar' mee te maken
@Natural Horsetrainer: met de mestboy is het prima te doen. Je voorkomt niet dat er wat kleine steentjes meegaan de kruiwagen in, maar de grotere kun je makkelijk verwijderen als ze aan de mest plakken. Daarom vond ik het ook wel belangrijk om een groot stuk te verharden, want als je bijv. alleen een voerplek zo zou verharden, zouden ze de mest waarschijnlijk wel in het puin trappen, waardoor het puin snel zou vervuilen. De pony's zijn gelukkig aardslui en lopen meestal rustig om de hopen heen .