Wie heeft goede ideeën om een low budget schuilstal te maken. Een simpele maar functionele schuilstal die niet al te veel geld mag kosten. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën.
Een houten exemplaar is mooi en hoeft niet duur te zijn. Een paar ronde palen om op te staan, een paar als basis voor het dak, en een paar schoren om het voldoende stevigheid te geven. De wanden en het dak kunnen allemaal van planken (of het dak van een passende kleur of transperante golfplaat). Als je ze potdekselt zijn planken goed waterdicht.
ik zit zelf ook wat te plannen omdat mijn schuilstal (3m x 3m) eigenlijk te klein is voor mijn 3 paardjes. ik denk erover om een soort car port te zetten (bouwpakket, of iets in elkaar knutselen zoals MoniqueBuu zegt) boven mijn hooinet. normaal hebben ze voldoende aan een dak boven hun hoofd. (ik merk toch iig bij mijn knollen dat ze enkel bij regen in de stal gaan staan) op deze manier hebben ze een afdakje tegen de regen, maar ook tegen de zon. je zou eventueel beplanting kunnen zetten langs de zuidwest-kant. of daar (in de winter) windbreekgaas hangen.
3m x 3m ging wel toen ik nog maar 2 paardjes had (grootte ongeveer zoals die van jou) die het prima met elkaar konden vinden. maar als je kan zou ik toch een stukje groter gaan. 3m x 6m zou volgens mij optimaal zijn. (mijn schuilstal is dus 3x3 en ik zou er graag een 'car port' van ong. 3x6 bij zetten)
bij mijn schuilstal gaat de hoogte van 2,43 tot 2,85 iets lager zou nog wel kunnen, maar 2 meter hoogte vind ik vrij krap. dat is maar de hoogte van een deuropening
dicht helpt natuurlijk meer als het waait. maar ik merk dat mijn paardjes zich iig weinig aantrekken van de wind. daarom stelde ik beplanting of windbreekgaas voor als betaalbare tussenoplossing.
de carport in de link in mijn vorige post is trouwens een betaalbaar bouwpakket.
Bedankt voor de info Fojoe Ik zat al te zoeken op die site of ik een prijs kon vinden. Maar helaas. Wat is de prijs daar ongeveer van, het ziet er wel super uit. Ik zou hier in de buurt ook eens naar zoiets moeten zoeken.
Ik heb even de site opgezocht waar fojoe's foto van het bouwpakket vandaan kwam Yvonne, dit is de link waar ook de prijs vermeld staat: klik hier. Is inderdaad nog best te doen en je kunt hem dan zelf eventueel dichttimmeren met houten planken. Volgens dit principe (dus met hoekpalen in de grond) hebben wij ook ooit onze eerste schuilstal zelf gebouwd (toen we nog in Vught woonden). Die was 2 m hoog - van de boer van wie wij het land huurden mocht-ie niet hoger - en dat ging best (onze grootste IJslander is 1.45 m, dus aardig vergelijkbaar met jouw paard). In eerste instantie hadden we een stal van 3 x 3 m, maar dat vonden we toch iets te klein (voor 4 paarden toen) en daarom hebben we er later nog een stuk aangebouwd, zodat-ie 6 x 3 m werd. Wij hebben de schuilstal toen dichtgetimmerd met planken van geimpregneerd tuinhout en die gepotdekseld (= dat iedere plank de vorige een paar cm overlapt, zodat er geen water tussen de planken door in je stal komt).
Wat wel een aandachtspunt is, zijn de hoekpalen die in de grond komen te staan. Als je daarvoor geimpregneerd tuinhout gebruikt (en zo te zien is die carport van dat hout) rot dat in de grond heel snel weg. Wij hebben destijds het gedeelte van de geimpregneerde palen dat in de grond ging nog extra geteerd, maar ondanks dat waren de palen, toen we na 8 jaar de stal afbraken omdat we gingen verhuizen, toch allemaal vrijwel doorgerot op grondniveau. Dat is nl. de meest kwetsbare plek: niet diep in de grond, maar het grondniveau zelf, omdat daar de palen steeds weer nat worden en weer opdrogen, nat worden en weer opdrogen, en vooral daar kunnen ze slecht tegen. Het is dus aan te bevelen om óf hardhouten palen te gebruiken voor de palen die de grond in moeten, of van die metalen hulzen met punten eraan te gebruiken. Die punten gaan de grond in en de palen komen in de hulzen en blijven zelf dus boven de grond. Ik moet eens even gaan googlen want weet even niet meer hoe je die dingen noemt. Als ik ze vind laat ik het uiteraard hier weten.
Hebbes, gevonden! Dit is wat ik bedoel en het heet een 'paalpunthouder':
Die dingen kosten maar rond de € 2,- per stuk, dus dat valt erg mee.
Ik vond op een site ook nog de onderstaande info over het in de grond plaatsen van palen voor tuinafscheidingen (dus kan net zo goed gelden voor een schuilstal ), met een paalpunthouder of met een U-vormige paalhouder:
Paalpunthouder plaatsen: bij wijze van alternatief op de betonfundering kunnen de palen ook in paalpunthouders worden geplaatst. Deze worden met een slagblok en een moker in de grond geslagen. Sla nooit zonder slagblok met de hamer op het metaal.
Let erop, dat de paalpunthouders loodrecht in de grond worden geslagen. Nu kunnen de palen in de houders worden geplaatst en met de zeskantschroef worden vastgeschroefd.
Graaf voor het gebruik van U-vormige paalhouders eerst een ruim gat. Vul dit gat met beton en druk de U-vormige paalhouder in het nog vochtige beton.
Richt de U-vormige paalhouder loodrecht uit en laat het beton drogen. De paalhouder mag daarna niet meer worden verschoven.
Irene
Aantal berichten : 656 Registratiedatum : 10-11-09
Onderwerp: Re: Schuilstal vr 26 feb 2010 - 6:35
Wij moeten onze schuilstal ook nog vernieuwen, dus ik lees even mee met alle ideeen .
Wbt alles in hout, hebben jullie dan niet dat de paarden in het hout gaan knagen?
He bah, net nu we zin hebben om weer lekker aan de slag te gaan na de winter, en ja.. dus ook weer te investeren in het PP, kom ik tot de ontdekking dat mijn stroomklok gejat is. Verdorie, baal ik goed van. Ik kan er met mijn hoofd niet bij, dat er mensen zijn die schijnbaar gewoon rond kijken wat ze kunnen gebruiken, en het dan simpelweg ophalen. Get a job... ik moet toch verdorie ook hard werken voor mijn centen!!!
Sorry, even een domper, want dit geld had ik liever aan leuke zaken besteedt.
Inderdaad een domper Helma... Tegenwoordig moet je alles achter slot en grendel hebben, maar ja, da's een beetje lastig met stroomapparaten. Er zijn trouwens wel kastjes te koop waar je stroomapparaat in kan en dan staat dat kastje onder stroom, dus aardig diefstalbestendig. Ik kan me alleen niet meer herinneren hoe je als eigenaar de stroom er dan af kan halen (niet onbelangrijk :<). Misschien er iets over te Googlen?
Klopt, die kastjes zijn er inderdaad. Op de site www.gallagher.nl zijn die te vinden. Alleen jammer dat het kastje net zo duur is als het stroomapparaat zelf... Ga maar weer broeden hoe dat nu weer op te lossen.
Kun je het apparaat enigszins verdekt opstellen Helma? Jij hebt toch vrij veel begroeiing/struikgewas etc. in je PP? Bij ons PP achter het bos staat ons accu-stroomapparaat ook niet meteen bij de ingang, maar zo'n 20 m verder naar achteren, met ook nog een kruiwagen er overheen. We moeten zelf dan wel eerst door de ingang terwijl er nog stroom op de draden staat, maar dat is geen probleem en altijd beter dan dat het apparaat wordt gebietst .
Het idee voor een schuilstal laat ik maar varen, iemand bij mij in de buurt heeft dit ook zo gedaan en de gemeente is het er absoluut niet mee eens. Ik heb al een klein illegaal schuurtje staan waar de zadels inhangen, die wil ik niet graag kwijt. Ben bang als de gemeente moeilijk komt doen dat dat dan ook weg moet. Mijn pony's staan er al 5 jaar zo en ik merk niet dat ze het nodig hebben. Toevallig zag ik op de site van paard natuurlijk iets staan wat ik even gekopieerd heb naar hier:
Full-time beweiding
Heb je niet de mogelijkheid om voor een schuilstal te zorgen en heb je de keus om je paard of op stal, of op de wei te zetten, kies dan voor het laatste. Full-time weidegang zonder beschutting is zo gek nog niet, in feite kiezen veel paarden vrijwillig voor deze situatie, zelfs indien er een schuilstal aanwezig is. We horen veelvuldig van paardeneigenaren dat de paarden eigenlijk bijna nooit gebruik maken van de zo mooi aangelegde schuilstal (behalve wanneer ze daar worden gevoerd natuurlijk). Het meeste gebruik van de schuilstal wordt gemaakt in de zomer, tegen de warmte en de prikgrage insecten, en ook denken veel paarden dat het bouwsel speciaal bedoeld is voor de sanitaire behoeften... De meeste mensen bouwen een schuilstal om het paard te laten schuilen in de winter, maar paarden hebben daar kennelijk minder behoefte aan dan mensen denken. Ook wijzelf waren ooit enthousiast over schuilstallen, maar ook onze paarden maken er in de winter zo weinig gebruik van dat we geen schuilstal meer zouden aanleggen als we het over konden doen.
Er stond ook een stukje op die site om in de winter een stukje wei te begruiken als "winterwei". Dit lopen ze wel kapot en zwart maar dat dat na de winter met 2 maanden ook weer groen is. Dit doe ik al 5 jaar op die manier, heb het zelf bedacht en heb er niet eerder over gelezen op die site. Bij mij wordt dit stuk nu alweer groen, ze zijn er nu 3 weken vanaf.
Toevallig zag ik op de site van paard natuurlijk iets staan wat ik even gekopieerd heb naar hier:
Het meeste gebruik van de schuilstal wordt gemaakt in de zomer, tegen de warmte en de prikgrage insecten (.....) Ook wijzelf waren ooit enthousiast over schuilstallen, maar ook onze paarden maken er in de winter zo weinig gebruik van dat we geen schuilstal meer zouden aanleggen als we het over konden doen.
Zoals wel vaker kan ik ook nu de gedachtegang van PaardNatuurlijk weer niet volgen. Ze schrijven eerst dat paarden vooral in de zomer gebruikmaken van een schuilstal, en vervolgens dat ze geen schuilstal meer zouden bouwen omdat hun paarden er in de winter zo weinig gebruik van maken. Ben ik nou gek als de logica hiervan me totaal ontgaat ? Als blijkt dat paarden in de zomer graag in de schuilstal staan (en dat kan ik beamen, ook onze paarden staan er vooral 's zomers in) dan bewijst die schuilstal toch duidelijk zijn nut? Of vinden ze het bij PaardNatuurlijk een fijn idee dat hun paarden in de zomer in de brandende zon staan te zweten en worden belaagd door insecten? En wat betreft de fulltime weidegang: prima, maar wel met de nodige beschutting, al is het maar de schaduw en windkering van struiken en bomen.
haha nu je het zegt, erg tegenstrijdige reactie. Beetje dom zo.
ik heb wat grote bomen langs de wei staan waar ze wat beschutting van hebben, in de zomer in ieder geval de hele dag voldoende schaduw. Dat is erg fijn.
ik heb wat grote bomen langs de wei staan waar ze wat beschutting van hebben, in de zomer in ieder geval de hele dag voldoende schaduw. Dat is erg fijn.
Dat is dan ws. ook voldoende, zeker voor het robuuste type paarden dat jij hebt .
Wij hebben een mobiele schuilstal gemaakt van 4,5 x 3 meter. Eigenlijk bestaat ie uit drie "vakken" van 3 bij 1,5 en is er dus altijd wel een vak dat beschutting geeft tegen de weersomstandigheden. We hebben hem mobiel gemaakt omdat we eerst nog geen PP hadden en niet wisten of de gemeente zich ermee zou gaan bemoeien. Het is in wezen een raamwerk van gegalvanizeerde buizen die doormiddel van klemkoppelingen aan elkaar zitten, twee motorwielen en een koppeling van een aanhanger zorgen ervoor dat we hem met de trekker kunnen verplaatsen. Op de foto's van onze PP kun je hem zien (PP Els in Drenthe) en ik zal binnenkort nog even wat foto's plaatsen maar heb nu niet de beschikking over de juiste PC want die heeft Els in gebruik. Het hele ding heeft ons zo'n 600 euro gekost aan materiaal en we hebben hem zelf bedacht en gebouwd. Als beplating hebben we watervast spaanplaat gebruikt maar dat is niet het meest ideaal, nu na ruim twee jaar is een geddelte van de beplating aan vervanging toe. Dit komt doordat we hem een aantal keren over een grotere afstand hebben verplaatst over zeer ruw terrein, dit wringt dan behoorlijk en daar is spaanplaat niet tegen bestand. Ook stond die dikke Fjord er zich met haar volle gewicht tegen te schuren en daar kan spaanplaat ook niet tegen Nu gaan we ander hout gebruiken, wellicht iets van steigerdelen of betonplex, we houden jullie op de hoogte!
Ik kan het niet laten hier even twee foto's van jullie creatieve stal te plaatsen Ton :
Super dat je dit zelf hebt ontworpen en gemaakt !
Helaas zijn er nogal wat gemeenten die zelfs mobiele schuilstallen niet toestaan. Maar in ieder geval heb je dan niet het probleem dat je een stal weer helemaal moet slopen als-ie weg zou moeten.
Kun je trouwens de wielen verwijderen of blijven die gewoon altijd zitten? Blijft dan de stal een stukje van de grond af of hoe werkt dat? Heb je toevallig ook een bouwtekening ???
Helaas zijn er nogal wat gemeenten die zelfs mobiele schuilstallen niet toestaan. Maar in ieder geval heb je dan niet het probleem dat je een stal weer helemaal moet slopen als-ie weg zou moeten.
Onze gemeente accepteerd dit helaas niet. De stal is geweldig ontworpen, maar helaas heb ik hier dus ook niets aan.
Marja, bedankt voor het plaatsen van de foto's! Ik wist zelf niet zo gauw hoe ik dat moest doen
De wielen kunnen er niet af en het geheel blijft dus een centimeter of 10-15 van de grond. Onze paarden staan er dus altijd onder als ze er tenminste behoefte aan hebben. Dit is vaak bij regen met veel wind of als het juist zonnig en warm is. Het hebben van meerdere vakken heeft als voordeel dat ze niet perse bij elkaar hoeven te staan en toch allemaal een plekkie kunnen vinden, hoewel we nog moeten ervaren hoe het met 5 paarden werkt want toen we hem ontworpen hadden we maar 3 paarden.
Of de gemeente het er mee eens is weten wij ook niet. Het probleem met vragen is altijd dat als ze nee zeggen tja wat doe je dan. Wij hebben hem dus gewoon neergezet en tot nog toe gaat dat goed en krijgen we alleen maar positieve reakties van voorbijgangers (vaak kritische locals ) Die volgen altijd alles wat we doen en waren ook erg kritisch toen we vorig jaar met de verharding bezich waren en dachten niet dat dat zou werken en alle tegels wel schots en scheef zouden liggen aa het eind van de winter...maar ze kregen geen gelijk en nu prijzen ze ons voor wat we over hebben voor onze paarden
En eh nee we hebben geen bouwtekening, de sigarendoos waarop we het ontwerp gemaakt hebben ligt bij het oud papier
We hebben nog wel ergens een foto serie van de bouw en een tekening kunnen we ook nog wel bedenken, heb even geduld en ik zal het hier binnenkort posten.