Paddockparadijs forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.



 
IndexIndex  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 voordroog/kuil

Ga naar beneden 
+5
MoniqueBuu
inge
marion
Mai
Sussie
9 plaatsers
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
Sussie

Sussie


Aantal berichten : 104
Registratiedatum : 08-10-13
Leeftijd : 39

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 27 maa 2014 - 10:22

Ik kan via een vriend van ons pakken kuil kopen, volgens hem vrij droog. Ik krijg zaterdag een pak om te testen. Nu weet ik dat het misschien voor justine niet zo super zou zijn ivm haar overgewicht, maar... ja weer een maar, het is vrijwel onbemest.
Zou dit echt zo slecht zijn voor haar gewicht als ik dit beperkt voer? Mijn shetjes hebben de hele winter dunne mest, en zodra ze gras krijgen is het over. Zou dit voer dit verergeren of verslechteren?
Kort om wat zijn jullie ervaringen hiermee? En zou het verstandig zijn om dit te gaan voeren?
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyvr 28 maa 2014 - 2:12

Ervaringen met voordroog zijn heel individueel. Er zijn paarden die van iets nattere voordroog dunne mest krijgen, maar ook paarden die juist van de droge variant (en zelfs van 'gewone' kleine droge pakjes hooi) dunne mest krijgen. Van die laatste categorie heb ik er een; hij heeft niet echt dunne mest maar de hele dag door komt er dun 'poepwater' naar buiten waardoor zijn benen en staart helemaal vol zitten. Op het gras zetten zou bij hem misschien daartegen helpen, ware het niet dat hij maar zeer beperkt gras mag omdat hij daar jeuk van krijgt verontwaardiging . Het is niet altijd simpel!

Vrijwel droge voordroog is in feite gewoon hooi, dus dat kan echt geen kwaad en maakt echt niet sneller dik dan gewoon hooi uit kleine pakjes. Het enige verschil is dat het zit ingeseald en dat eventueel vocht dat nog in het hooi zat voor het inpakken voor een klein beetje fermentatie heeft gezorgd. En dat vind ik persoonlijk nog altijd beter dan dat het wordt omgezet in schimmel (bij niet ingepakt hooi)!
Wij voeren al jaren vrij droge voordroog van eigen land en dat bevalt prima.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
marion

marion


Aantal berichten : 470
Registratiedatum : 24-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Luttelgeest (NOP)

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyvr 28 maa 2014 - 21:49

Ook ik voer inmiddels een paar jaar voordroog.
Ben ermee begonnen omdat ik meer paarden kreeg, en niet genoeg opslagruimte had, maar ook omdat mijn ruin gaat hoesten van hooi.
Gewikkeld kuil/voordroog heb je in zoveel verschillende kwaliteiten! De voedingswaarde is dus erg verschillend. Ik heb het liefst lang, grof en zo droog mogelijk, en heb nu een leverancier gevonden die mij dat kan bezorgen.
Heb in de beginperiode wel veel tegenvallers gehad; wat de boer grof en lang noemt, vind ik nog niet grof en lang genoeg. Ook veel schimmel trouwens, waar je niet vrolijk van wordt. Dat is het nadeel, je kan niet in het pak kijken. Dus altijd eerst proberen, en een pak open laten snijden.
Qua mest merk ik wel dat sommigen even moeten wennen als ik overschakel op een nieuwe partij. Maar dat is meestal een kwestie van een paar dagen, dan is de mest weer vast.
Ik zou zeggen, gewoon proberen, want in het gebruik vind ik het erg makkelijk.
Als je het te rijk vindt en er maar weinig van wilt geven, kun je altijd arm hooi of stro bijvoeren of bijmengen.
Als je grote pakken krijgt, moet je wel zorgen dat het niet gaat schimmelen na openen. Ik spreidde het dan altijd uit op pallets in een zeecontainer, en regelmatig keren.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyvr 28 maa 2014 - 22:21

marion schreef:
Ook ik voer inmiddels een paar jaar voordroog.
Ben ermee begonnen (....) ook omdat mijn ruin gaat hoesten van hooi.

Goed dat je dat meldt Marion, die ervaring hebben wij ook. Toen we nog kleine pakjes hooi voerden hadden we een hoester die met het voeren van voordroog nooit meer last heeft gehad!

marion schreef:
Ook veel schimmel trouwens, waar je niet vrolijk van wordt. Dat is het nadeel, je kan niet in het pak kijken.

Was het pak dan misschien aangevreten door muizen of kapotgepikt door vogels? Wij hebben er bij ons zelf geoogste hooi eigenlijk vrijwel nooit schimmel in, maar áls er wat in zit, zit er eigenlijk altijd een gaatje ergens in het plastic. Het helpt wel om nog een extra dik plastic over de pakken heen te leggen. En trouwens ook erónder, dus eerst dik plastic neerleggen en daar de pakken op laten leggen, want muizen kunnen natuurlijk ook van onderaf erdoorheen knagen en iedere extra 'barrière' helpt.

Toen wij nog pakken via een leverancier kregen hadden we ooit een pak ertussen met een dikke laag schimmel vlak onder het plastic (en ook in het hooi zelf). De leverancier dacht toen dat het waarschijnlijk vlak voor het inpakken nog natgeregend was en toch geperst en ingeseald. Dan is het gewoon té nat om nog goed te kunnen fermenteren en gaat het schimmelen. Wij kregen trouwens wel ons geld terug voor dat pak. Je koopt tenslotte een product dat geschikt moet zijn voor het doel waarvoor je het koopt, nl. als paardenvoer knipoog .

Sussie, wat ik ook nog even wil toevoegen is dat je ingesealde pakken het beste in de winter kunt voeren. Naarmate het nl. mooier = warmer weer wordt zal de inhoud van het pak na openen steeds sneller gaan broeien/bederven (afhankelijk van hoe droog de inhoud is; hoe vochtiger, hoe sneller bederf natuurlijk), of je voersnelheid moet wel héél hoog zijn, oftewel je moet veel paarden hebben.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Sussie

Sussie


Aantal berichten : 104
Registratiedatum : 08-10-13
Leeftijd : 39

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyvr 28 maa 2014 - 22:34

Bedankt voor de tips. Ik ben heel beniewd hoe ze het erop gaan doen. Justine kreeg bij de vorige eigenaar ook kuil, en biks. Dus ik verwacht bij haar niet veel problemen. Maar bij de shetten weet ik het niet. Hebben altijd stokkerig hooi gehad. Ik meng het nu in ieder geval wel met het hooi. Ik weet niet hoe groot de balen zijn, volgens mij middelgroot. Zijn groter als normale pakjes hooi, maar kleiner dan die grote ronde balen. Mocht het te warm zijn, kan ik het nog in de stallen in het achterhuis leggen en daar weg halen. Daar is het altijd koel. Toen mijn buitenkat ziek was, raakte hij daar in de zomer onderkoelt.  verwarring  dus koel zat. (Hij is inmiddels verhuist naar de paarden en ligt altijd in het hooi lekker warm)
Is kuil trouwens makkelijker of moeilijker uit slowfeeders te krijgen?
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyvr 28 maa 2014 - 22:53

Sussie schreef:
Is kuil trouwens makkelijker of moeilijker uit slowfeeders te krijgen?

Dat is niet zomaar te zeggen, want hangt van meerdere factoren af: vochtig/droog, lang/kort, grofheid/fijnheid van het hooi, en of het hooi 'krullerig' is of 'steil'. Over het algemeen geldt:
- droog hooi trekken ze er makkelijker/sneller uit dan vochtig,
- kort hooi sneller dan lang,
- fijn hooi sneller dan grof
- steil sneller dan krullerig

Dus kuil of niet-kuil is bij deze vraag niet zo belangrijk, het gaat er meer om wat voor soort hooi het is.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptyza 29 maa 2014 - 4:09

Ik heb de afgelopen jaren ook voordroog gevoerd en ben sinds dit jaar over op graszaad hooi
Mijn ervaringen zijn dat het heel erg verschilt per jaar en per pak wat je geleverd krijgt of er wel of geen schimmel in zit.
Is ook afhankelijk van waar het gras op het land heeft gelegen, bij bomen, veel onkruid oid dat geeft mer vocht en dus groter risico op schimmelvorming in het pak.

Niet elke boer / leverancier geeft makkelijk geld terug bij pakken die beschimmeld zijn. Ook weer afhankelijk van de persoon / bedrijf.
Als je wilt weten of het goed is voor je paard om af te vallen dan zou je het moeten testen. Vaak ( niet altijd dus) is het zo dat voordroog een lager suikergehalte heeft dan gewoon los hooi dit omdat het vermenteert in het pak. Maar het eiwit gehalte kan weer hoger zijn.
Het heeft dus voor en nadelen.

Bij warm weer moet je zeker oppassen op broei vooral nu met deze dagen kan het heel hard gaan en is het boeltje zo beschimmeld en kan je het weg gooien.
Ik leg het met dit weer helemaal open zodat de lucht er uit kan en dan gaat het meestal wel goed. Mijn voer snelheid is niet zo hoog.

HEt verschil met graszaad hooi is dat dit veel droger is. wel een groter risico op gaatjes in het plastic (wij hebben een uitzondering dat graszaadhooi wordt ingepakt op speciaal verzoek) omdat het hooi erg stug en hard is. Bij het oppakken en neerzetten heb je grote kans op gaatjes en ook bij stapelen is de kans groter door de hoge druk van de pakken op elkaar.
Maar bij een beetje nat worden heb je niet direct schimmel maar blijft het gewoon nat en klef. Dus je hoeft minder weg te gooien. Indien gaatjes in plastic en nat worden van het hooi.
Ook is er weinig schimmelvorming omdat het veel droger is dan voordroog.
De voedingswaarde is nagenoeg nihil. Je moet dus wel iets anders bij voeren waar vitaminen en mineralen zitten.

Voordeel je kan 24 uur per dag laten eten zonder dat ze dik worden. Is mijn ervaring van afgelopen winter.
Zelfs mijn cushing / IR mannetje heeft niet zo'n overdreven vet opslag als dat hij kan opbouwen met voordroog. Hij blijft dit wel houden dat is nu eenmaal zo bij hem, maar dat wat hij nu heeft is acceptabel en geeft geen problemen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Sussie

Sussie


Aantal berichten : 104
Registratiedatum : 08-10-13
Leeftijd : 39

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydi 8 apr 2014 - 18:38

Nou dit voordroog was geen succes. Het begon heel goed. Langstengelig enredelijk droog. Ik kreeg de tip om het als een kuilbult te gebruiken. De eerste plak had ik gevoerd, toen ik er allemaal vliegen bij kreeg. Er hing een enorm vieze lucht in de stal. Toen ik, hoe eigenwijs ook volgens mijn man, het hele pak los sneed, kwam ik erachter dat er in het midden een enorme schimmelplek in zat. Twee plakken voor en achter waren schoon, de rest beschimmeld. Ben direct gestopt met voeren.
Een bevriende veeboer heeft aangeboden dat ik dat pak bij hem op de mestbult kon gooien.
Nu halen we vandeweek graszaadhooi op. Hier in de buurt heeft een fouragehandelaar nog een partij staat. Mijn paardjes krijgen nu metazoa sfb bij.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydi 8 apr 2014 - 21:54

Ik vraag me af hoe het komt dat er toch nogal eens grote beschimmelde gedeeltes in voordroogpakken zitten. Toen wij nog pakken geleverd kregen gebeurde dat ook regelmatig, maar sinds we zelf voordroog van eigen land maken (en dat doen we nu al jaren) hebben we dat eigenlijk nog nooit gehad. Alleen af en toe eens een klein plekje, en dan meestal nog omdat er een gaatje in het pak was gekomen door bv. een muis of vogel, maar nooit veel meer dan dat. We zijn zelf vrij precies met het hele oogstproces, waarin ik denk dat vooral het spreiden/schudden heel belangrijk is; dat doet mijn man dan iedere dag twee keer (hij neemt altijd een aantal dagen of halve dagen vrij voor het hooi maken). We lopen dan ook af en toe eens door de wei om grote bulten gras wat meer uit elkaar te halen. Bij voorkeur laten we het op z'n vroegst na 4 dagen drogen persen en wikkelen (behalve als het weer te dreigend wordt, dan na 3 dagen, wat ook altijd prima is gegaan).
Maar als ik bv. bij onze buren kijk, dan zie ik dat ze vaak veel minder nauw kijken. Ze maaien nogal eens vlak voor een regenbui (ik weet wel dat dat niet zo héél veel kwaad kan in het begin, maar liever voorkomen toch?). Dan laten ze het soms wel twee dagen liggen zonder te schudden, dan wordt er één dag geschud (meestal één keer, soms twee) en de dag erna gaat het al in het pak. Het zou mij niet verbazen als er dan schimmelplekken in komen omdat het vocht dan onmogelijk goed verspreid kan zijn geraakt in de totale hoeveelheid gras. Gras blijft nu eenmaal hier en daar op grote bundels aan elkaar zitten na het maaien (vooral als het lang is) en als je het dan maar één of twee keer schudt, blijft dat gewoon aan elkaar plakken en dus veel te nat, waardoor het hele fermentatieproces in het pak nooit gelijkmatig kan verlopen.
Ik denk dat er dus heel veel schimmel-ellende in voordroog te voorkomen is als het oogstproces veel nauwkeuriger zou worden gedaan. Jammer genoeg is tijd toch nog te vaak geld kritisch ...
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 0:39

Schimmel in voordroog en kuil, kan alleen maar ontstaan als er lucht bij komt of is. Als het nat ingepakt wordt, dan houdt dit alleen maar in, dat er méér fermentatie plaatsvindt. Dit kan geen schimmel veroorzaken.

Lucht erbij kan op verschillende manieren. Doordat er een gaatje in de verpakking komt, dan begint het ook aan de zijkant te schimmelen, waar dat gaatje zit. Maar als de schimmel in het midden zit, dan is de kans groot, dat er 'iets' is meegeperst. Daarbij kun je denken aan takken, maar ook bijvoorbeeld aan een dode haas of konijn. En als dit misschien bij jou het geval is Sussanne, dan verklaart dat misschien gelijk die vieze lucht in je stal.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Sussie

Sussie


Aantal berichten : 104
Registratiedatum : 08-10-13
Leeftijd : 39

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 1:14

Dat zou goed kunnen. Ik ben alleen enorm afgeknapt op voordroog. Ook omdat mijn toekomstige instructrice hier is geweest, zij is ook homeopaat. Zij constateerde iets met de nieren, en verzuring. Weet het precieze verhaal niet helemaal hier, ze is hier anderhalf uur geweest. Zij dacht dat het van het voordroog/kuil kwam. Misschien van het pak wat ik had of vanuit wat ze bij de vorige eigenaar had gekregen. Heb druppels gekregen zodat ze de afvalstoffen beter kwijt kan. Ook de shetjes krijgen die druppels. Haarlemmerolie heet dat spul. Ik ben benieuwd of het werkt. Kijk het even aan. Mocht het te lang duren dan haal ik alsnog de veearts erbij. Ze staat nu weer op rust en ik hoop dat het opknapt. Maar ik heb een goed gevoel bij haar, en ik heb van meerdere gehoord dat zij erg goed is. Dus nu maar zorgen voor goed graszaadhooi en vitamines en mineralen. Van metazoa heb ik veel goede ervaringen gehoord, ook mbt zomerexceem etc. Het roer dus lekker aan het omgooien hier glimlach
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 1:46

MoniqueBuu schreef:
Schimmel in voordroog en kuil, kan alleen maar ontstaan als er lucht bij komt of is. Als het nat ingepakt wordt, dan houdt dit alleen maar in, dat er méér fermentatie plaatsvindt. Dit kan geen schimmel veroorzaken.

Zo eenvoudig is het toch niet altijd. Volgens een onderzoek naar het fermentatieproces waarover ik ooit gelezen heb (helaas geen idee meer waar ik het gelezen heb, is al een hele poos geleden) is het nadelig voor het fermentatieproces als het vocht dat in het pak (of in de kuil) zit niet gelijkmatig is verdeeld, dus sommige gedeeltes nat en andere veel droger (wat dus bv. kan komen door niet goed schudden van het hooi vóór het inpakken). Door die verschillen vindt fermentatie dan niet goed of onvolledig plaats en kan er bederf of schimmel optreden in de nattere gedeeltes.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 1:56

Sussie schreef:
Ik ben alleen enorm afgeknapt op voordroog. Ook omdat mijn toekomstige instructrice hier is geweest, zij is ook homeopaat. Zij constateerde iets met de nieren, en verzuring. Weet het precieze verhaal niet helemaal hier, ze is hier anderhalf uur geweest. Zij dacht dat het van het voordroog/kuil kwam.

Generaliseer je nu niet een beetje te veel? Het is best mogelijk dat dat bewuste pak voordroog dat je hebt geprobeerd problemen heeft veroorzaakt bij je paard omdat het gewoon slechte kwaliteit was, maar is het dan niet een beetje voorbarig om af te knappen op 'voordroog' in het algemeen? Er is heel veel verschil in kwaliteit, omdat er heel veel factoren meespelen in het maken van voordroog: het type gras, de bodem waarop dat gras groeide, gehaltes aan allerlei stoffen, onder welke weersomstandigheden is het gemaaid, hoe lang heeft het liggen drogen, is het regelmatig geschud, hoe droog of nat was het toen het in het pak ging enz.
Van ieder voedingsmiddel kan je wel eens een slechte partij treffen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat dat voedingsmiddel niet deugt.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Sussie

Sussie


Aantal berichten : 104
Registratiedatum : 08-10-13
Leeftijd : 39

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 2:06

Misschien was dat wat te kort door de bocht, maar het is meer omdat er juist zoveel verschil zit in voordroog en voordroog. De kwaliteit is niet altijd constant. Tenminste dat is wat ik ervan gelezen heb. Juist om wat je schrijft, het fermentatieproces verloopt niet altijd even goed. En je kunt niet zien wat je koopt. Als je dan dik 100 kg hooi weg moet gooien, vindt ik wat zuur.
Terug naar boven Ga naar beneden
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 3:13

Ik denk, dat hooi (niet in plastic) altijd het beste is. Op het moment dat je datzelfde hooi in plastic verpakt, en er dus voordroog van maakt, vind er altijd fermentatie plaats, die in principe niet goed is voor de paardendarm. Je verstoord hiermee de zuurtegraad in de darm. Maar hoe droger het was tijdens het inpakken, zoveel minder fermentatie vindt er plaats, en dan heb je voer, wat misschien nog voor 95% goed is voor paarden. Maar hoe gevoeliger je paard is, zoveel dichter moet je eigenlijk bij de 100%-goed willen zitten.

Eigenlijk zou ik dus het liefst alleen maar hooi voeren, en geen voordroog. Maar bij ons is dat gewoon niet mogelijk, omdat we dan niet voldoende opslagruimte hebben. Daarom proberen wij hooi in plastic te kopen, maar helaas is dat soms heel moeilijk. Wij worden al bestempeld als zeer kritisch, maar we do it for the horses.

En als jij dus wel een mogelijkheid hebt, om alleen hooi te voeren, dan vind ik de uitspraak van afgeknapt zijn op voordroog niet zo raar. Je doet die uitspraak dan misschien vanuit een heel andere oorzaak, maar ik kan er wel in meegaan.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
inge




Aantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 3:18

Ik kan helaas je kwaliteits verschillen per pak bevestigen. Ik geef/gaf al enkele jaren voorverpakt voordroog maar elk pak was weer anders. Soms waren er twee nagenoeg gelijk en de derde was weer waardeloos. Vaak zaten er geen gaatjes in en was de schimmel ergens in het midden begonnen. Soms ook aan de buitenzijde maar geen gaatje te vinden.

Afgelopen jaar kregen we onverwachts graszaadhooi. En ben hier heel goed over te spreken. Geen schimmel meer. Alle pakken waren gelijkwaardig. Geen gedoe meer.
Wij hebben een leverancier die thuis de balen laat bezorgen op een voor hem juiste maat die in zijn inpak machine past en ze speciaal voor ons en tuurlijk nog een paar meer mensen inpakt in plastic zodat je het buiten kunt bewaren.
Normaal gesproken wordt graszaadhooi zonder plastic geleverd in vrij grote balen.
Die kan je dus alleen aanschaffen als je een binnenruimte hebt. Dat hebben veel mensen niet en daar is deze "boer" op ingesprongen.

Het schimmelt zelfs niet nu het vrij warm is en de zon vol op het zeil staat te branden. Terwijl het met voordroog het dan extra snel ging broeien en je het dus weg kon gooien als je pech had.

Wat het wel is met graszaadhooi is dat je goed op moet passen met de vit/mineralen omdat dat vrijwel nihil is en ook uit balans.
Voordeel is dat je het onbeperkt kan geven voor snel dik wordende of zijnde paarden. Bij mij hebben ze het nu 24/7 tot hun beschikking en ze zijn eigenlijk alleen maar afgevallen afgelopen winter. Nu best wel goed op gewicht en staan nu op een strookje gras en rest hooi.
Ben best wel tevreden zo.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 5:18

MoniqueBuu schreef:
Ik denk, dat hooi (niet in plastic) altijd het beste is. Op het moment dat je datzelfde hooi in plastic verpakt, en er dus voordroog van maakt, vind er altijd fermentatie plaats, die in principe niet goed is voor de paardendarm. Je verstoord hiermee de zuurtegraad in de darm.

Ik weet dat allemaal niet zo zeker hoor... Ik denk altijd maar 'it all depends' en geloof niet zo in zwartwit waarheden; geen twee paarden zijn hetzelfde en ze reageren dus ook verschillend op verschillende soorten voer. Ik weet dat de opvatting dat gefermenteerd hooi de zuurgraad in de darm verstoort hardnekkig de ronde doet, maar ook dat is in werkelijkheid genuanceerder; ik ken zelf juist verschillende paarden die van gewoon droog (dus niet gefermenteerd) hooi diarree krijgen en van voordroog juist niet (mijn eigen Frosti is daar een voorbeeld van) en paarden die van droog hooi - zelfs van goede kwaliteit - gaan hoesten en van voordroog niet (en daar is onze Birki weer een voorbeeld van).
Ook aan kleine pakjes droog hooi kleven risico's; echt goede kwaliteit daarvan moet je ook met een kaarslichtje zoeken. Het is nogal eens te stoffig of muffig (= schimmelig) omdat het bv. niet lang genoeg op het land heeft gedroogd, of daarna niet goed is opgeslagen. Droog opslaan is voor hooi van cruciaal belang omdat het altijd vocht zal blijven aantrekken. Dus ook al is het perfect geoogst, maar ligt het vervolgens weliswaar onderdak, maar bv. in een open schuur waar gemakkelijk vochtige lucht van buiten kan binnendringen, dan kan het na een paar maanden toch al muf gaan ruiken.
En dus blijf ik vrolijk zeggen: "it all depends!" omdat iedere soort voer zijn voors en zijn tegens heeft, en ieder individueel paard weer andere behoeftes kan hebben.
(Monique, net als jij word ik ook wel eens bestempeld als 'kritisch' knipoog, maar dat vind ik een goede eigenschap, het gaat tenslotte om onze geliefde paarden!)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 7:43

Wat ik ook wel eens gehoord heb, is dat het paard zich erop aanpast, als het altijd voordroog te eten krijgt. Dat je dan als het ware een aangepaste darmflora hebt. Die dan weer 'verkeerd' reageert, als je hooi geeft, omdat daar toch een wat andere darmflora voor nodig is. Misschien kan dat bij Frosti aan de hand zijn?

Verder heeft het fermenteren van voordroog nog het grote voordeel, dat het wat van de suikers gebruikt, die in het gras aanwezig waren.
Maar in het geval van een insulineresistent paard moet je alsnog goed bekijken wat het meest storend is. Want de verstoorde zuurtegraad in de darm kan ook de insulineresistentie triggeren.

Wij doen het precies andersom dan jullie Marja. Wij winnen juist de kleine pakjes hooi zelf, en kopen het voordroog in een grote voorraad in. Van eigen land zouden wij nooit genoeg voordroog kunnen oogsten, dus moeten we daar sowieso een deel van aankopen. Dan doen we dat liever gelijk op een grote vrachtwagen-combinatie vol. Daar hebben we inmiddels een vaste fouragehandel voor, die behoorlijk goed weet wat wij hebben moeten. Dat we dit jaar niet helemaal tevreden zijn, is waarschijnlijk volledig te wijten aan de weersomstandigheden vóór het maaien. Maar hij is hier nog geweest, om te kijken wat dat met de pakken gedaan heeft. Hij had dat ook niet verwacht, en heeft hiervan geleerd, zodat hij komend seizoen nog beter aan onze wensen kan voldoen. En ik denk dat wij ook dit jaar eerst gaan kijken, als het gras nog op het land staat.
Van de kleine pakjes hooi weten wij dus exact wat ermee gebeurt is, en dat ligt nu nog steeds perfect op zolder.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptywo 9 apr 2014 - 8:29

MoniqueBuu schreef:
Wat ik ook wel eens gehoord heb, is dat het paard zich erop aanpast, als het altijd voordroog te eten krijgt. Dat je dan als het ware een aangepaste darmflora hebt. Die dan weer 'verkeerd' reageert, als je hooi geeft, omdat daar toch een wat andere darmflora voor nodig is. Misschien kan dat bij Frosti aan de hand zijn?

Ik denk het niet want voordat wij begonnen met zelf ons eigen land hooien (= zelf voordroog maken) heeft Frosti jaren gewoon hooi gegeten en had daar eigenlijk altijd wat problemen mee met zijn mest die altijd wat aan de 'vlaaierige' kant was. Daarna begonnen we dus met voordroog en dat werkt bij hem beter.

Citaat :
Van eigen land zouden wij nooit genoeg voordroog kunnen oogsten, dus moeten we daar sowieso een deel van aankopen. Dan doen we dat liever gelijk op een grote vrachtwagen-combinatie vol. Daar hebben we inmiddels een vaste fouragehandel voor, die behoorlijk goed weet wat wij hebben moeten. Dat we dit jaar niet helemaal tevreden zijn, is waarschijnlijk volledig te wijten aan de weersomstandigheden vóór het maaien. Maar hij is hier nog geweest, om te kijken wat dat met de pakken gedaan heeft. Hij had dat ook niet verwacht, en heeft hiervan geleerd, zodat hij komend seizoen nog beter aan onze wensen kan voldoen. En ik denk dat wij ook dit jaar eerst gaan kijken, als het gras nog op het land staat.
Van de kleine pakjes hooi weten wij dus exact wat ermee gebeurt is, en dat ligt nu nog steeds perfect op zolder.

Zo te lezen heb je een fijne leverancier, die zich verantwoordelijk voelt voor zijn product en bereid is om te leren van dingen die niet helemaal goed zijn. Dat zijn de besten, vasthouden zou ik zeggen knipoog !
En pakjes hooi van je eigen land zodat je weet wat ermee gebeurd is, en die op zolder opslaan, klinkt als de beste combinatie om een goed resultaat te krijgen. Wij hebben ook een heel fijne hooizolder, droog en luchtig, en daar blijven kleine pakjes hooi minstens twee jaar goed.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 0:09

Dan is Frosti gewoon heel bijzonder! En dat is hij vast in meerdere opzichten, want zo gaat dat altijd.  knipoog 

Zeker weten, dat we deze fouragehandel vasthouden.  compliment 
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 0:32

MoniqueBuu schreef:
Dan is Frosti gewoon heel bijzonder! En dat is hij vast in meerdere opzichten, want zo gaat dat altijd.  knipoog

Hij is zeker bijzonder in meerdere opzichten Monique glimlach, maar in dit opzicht is hij echt niet zo uitzonderlijk; ik heb vaker gelezen en gehoord van paarden die juist van droog hooi diarree krijgen, en zodra ze overschakelen op voordroog of gras is de diarree over. Ook mijn vriendin heeft een paard dat zo reageert op hooi, en hij had in het verleden nog nooit voordroog gegeten.
Voor mij bestaat er, als het gaat over dieren of mensen, gewoon niet zoiets als 'dé waarheid' die op zou gaan voor ieder individu. Levende wezens zijn (gelukkig) allemaal verschillend en uniek.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

MoniqueBuu


Aantal berichten : 956
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 55
Woonplaats : Dwingeloo

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 7:07

Nu begrijp ik je helemaal! Blijf het nog wel heel bijzonder vinden, dat er dus meerdere paarden zijn, die zo op hooi reageren. Dat zou ik echt niet verwacht hebben.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
árangur

árangur


Aantal berichten : 164
Registratiedatum : 03-03-11
Leeftijd : 44
Woonplaats : Bodegraven

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 20:16

Ik denk dat het inderdaad gewoon allemaal heel afhankelijk is, van de kwaliteit van je hooi of je voordroog, en van hoe je paard reageert.
Hooi is vaak stoffig inderdaad, kan ook schimmel bevatten, alleen zie je dat dus minder goed.
vind van voordroog ook het voordeel dat het inderdaad suikers verbruikt bij fermentatie proces. Árangur deed het er goed op: kon er véél van eten ondanks zijn IR en hoestte niet.
Maarja, dat was voordroog op díe stal, van hun eigen land. Het hooi kwam ook van hun eigen land, zelfde spul zou je zeggen, maar daar deed hij het echt minder goed op.
Hangt ook allemaal weer af van oogst tijdstip en omstandigheden.
En op de stal waar we daarvoor stonden, kreeg hij altijd gewoon hooi, en deed hij het wel prima op. Dus, zeg het maar.......
Op de nieuwe stek hadden we prachtig mooi, grofsengelig, biologisch hooi. Rijk aan variatie en arm in voeding. En toen werd hij bevangen. Kwam dat door het hooi, of wat anders?
Je weet het soms toch niet.

gek genoeg is de fries op de nieuwe stal bijna helemaal van de dunne mest af. Waar ze op de vorige plek alleen beperkt gras met graasmasker mocht, aangevuld met onbeperkt grof hooi en stro en nog dunne mest had, kan ze nu bij ons dus probleemloos 24/7 zonder masker op de wei......... dus ook voor gras geldt, het is niet allemaal hetzelfde...... en dit is 2 km bij mekaar vandaan, aan dezelfde weg......
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
Mai


Aantal berichten : 3224
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 62
Woonplaats : Maasbree, Limburg

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 21:40

Ongetwijfeld spelen er nog véél meer factoren mee waar wij (en zelfs de onderzoekers/wetenschappers) nog niet eens weet van hebben, want het is helaas nog maar al te vaak zo dat we geen idee hebben waarom onze paarden IR hebben of hoefbevangen worden, omdat alle oorzakelijke factoren bij die paarden optimaal lijken te zijn. En toch... worden ze ziek... We denken als mensen wel vaak dat we al zo'n beetje alles weten en alles kunnen oplossen, maar dat blijkt toch steeds weer niet zo te zijn. We kunnen gewoon niet alles weten en bovendien hangt alles met alles samen; heel het universum is één groot balansnetwerk en niets staat los van elkaar.
Steeds weer komt er nieuwe kennis over ziektes bij dieren en mensen en denken wetenschappers het ei van Columbus ontdekt te hebben en steeds weer blijkt een ziekte toch weer gecompliceerder te zijn dan gedacht. Pakweg twintig jaar geleden hoorde je nog niemand over fructaan bv.; de gevestigde opvatting was dat hoefbevangenheid ontstond door te veel eiwitten. Toen werd ineens ontdekt dat fructaan een veel grotere boosdoener was dan eiwitten en inderdaad knapten veel paarden op door fructaanarm voer/gras te krijgen. En toch bleven er ook veel paarden die niet opknapten en ik weet niet of het aan mij ligt, maar het lijkt erop dat we steeds meer verhalen horen over paarden die gewoon niet beter worden, en zelfs verslechteren, terwijl alle bekende veroorzakende invloeden zo gunstig mogelijk zijn. Heel frustrerend, vooral omdat je dan zo wanhopig wordt en geen idee meer hebt wat je eraan moet doen. Daar weten sommigen op dit forum helaas alles van...
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
zweetvos

zweetvos


Aantal berichten : 51
Registratiedatum : 08-08-13
Leeftijd : 38
Woonplaats : Huizen

voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Emptydo 10 apr 2014 - 21:44

Ik voer ook ingepakte balen en vraag altijd om volledig droog en langstengelig hooi. Dit komt van schraal land wat niet met kunstmest en drijfmest wordt bemest.
Onze pony's doen het er goed op, hooi zou ik ook niet droog op kunnen slaan.

Als het warm en broeierig is, haal ik het plastic geheel van de baal af en als het droog blijft leg ik er ook geen los zeiltje overheen en zo kunnen we de balen goed houden. Er zit wel eens een schimmelplekje in maar meestal is dat in een hoek of aan de zijkant.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





voordroog/kuil Empty
BerichtOnderwerp: Re: voordroog/kuil   voordroog/kuil Empty

Terug naar boven Ga naar beneden
 
voordroog/kuil
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
 Soortgelijke onderwerpen
-
» interresant stuk over kuil en voordroog
» Slowfeeder voor voordroog

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over de paarden :: Gezondheid en verzorging-
Ga naar: