IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje

Ga naar beneden 
AuteurBericht
SaarAantal berichten : 13
Registratiedatum : 02-07-15

BerichtOnderwerp: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   do 2 jul 2015 - 3:05

Zo, nu het echt te warm geworden is om iets anders te doen, toch maar eens de tijd genomen om mijn plannetjes op pc te maken! Hopelijk hangen er nog mensen voor de pc te puffen en hebben jullie tijd om met mee te denken binnenpret

Sinds een dikke maand heb ik mijn eerste eigen paardje hoera Ze staat op een weide van ongeveer een halve hectare. De eerste aanpassing die we gedaan hebben is een pad naar de stal, zodat ze altijd binnen en buiten kan. Ook hebben we voorlopig een stuk pad met prikpaaltjes afgezet met aan het einde een paddock, die ze momenteel nog aan het afgrazen is (de uitstulping links). Ik heb wel al wat ideeën voor de definitieve indeling, maar graag jullie mening en eventuele do's/don'ts!

[img][/img]

Dit was het eerste idee: het pad zo lang mogelijk, afgeronde hoeken, 4 meter breed en wat meer plaats aan de round pen. Op die plek gaat ze nu ook rollen, dus daar gaat ze alvast mee akkoord  grijns Het bos hoort niet bij de weide.


[img][/img]

Op deze versie heb ik het pad eenvoudiger gehouden, met 4 lange rechte stukken. De paddocks (links en bovenaan) kan ik dan afwisselend open zetten. De breedte van het pad is hier wat te breed getekend. Het zou dus ook een 4 meter breed worden.


Welk ontwerp lijkt jullie het handigst? Of is er misschien nog een andere indeling waar ik nog niet aan gedacht heb?
Welke elementen zouden jullie toevoegen om het uitdagend te maken?


Er zijn nog enkele factoren waar ik rekening mee wil/moet houden:

- Ik wil graag een kleine piste/round pen. Deze mag ook gebruikt worden als paddock.

- het is niet mijn eigen grond. De eigenaar is wel heel vriendelijk en meegaand, maar ik wil het ook niet te ver drijven met ingrijpende veranderingen. Verwijderbare oplossingen voor verharding hebben dus de voorkeur.

- bij het bos zitten veel insecten. Mijn paardje mijdt die zone dan ook liefst. Er op het track passeren zal nog wel lukken, maar de paddocks er vlak naast maken is daarom misschien toch niet de beste oplossing...

- Wanneer de weide klaar is, gaan we op zoek naar een weidegenootje. Ze komen er dus met 2 op te staan, de andere wordt waarschijnlijk een kleinere pony.

- De weide moet rechts onderaan toegankelijk blijven, dit is de enige plaats waar de tractor kan komen. Die hoek staat snel onder water bij regenweer. Het is ook de plek waar voorbijgangers gras en snoep voeren aan het 'arme suggeltje'. Ik zou het dus niet erg vinden als het track niet tot in die hoek zou lopen  grijns

- Het pad van stal naar weide loopt schuin naar beneden, onderaan het pad wordt het ook snel een modderboel.


Alle ideeën zijn welkom! En als er nog vragen zijn: shoot!
Terug naar boven Ga naar beneden
SaarAantal berichten : 13
Registratiedatum : 02-07-15

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   do 2 jul 2015 - 4:10

Nog even een foto voor de juiste verhoudingen, had ik daar nu maar eerder aan gedacht! Ik steek het op de hitte glimlach

De strook rechts en bovenaan is van de ganzen. Zij houden suiker- en wortelvoederende handjes dus al over de gehele lengte op afstand compliment Enkel in de hoek onderaan (waar de doorgang voor de tractor is) komen ze dus niet.

[img][/img]

Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   do 2 jul 2015 - 10:02

Gefeliciteerd met je eerste eigen paard glimlach ! Fijn dat je haar al meteen een PP aan wilt bieden.

Voor ik er iets zinnigs over kan zetten eerst een vraag: wat bedoel je precies met je paddocks? Ik ken alleen zandpaddocks, maar je tekent ze groen, betekent dat dat het eigenlijk meer een soort weitjes moeten blijven? Of wordt het toch zand? Je schrijft ook dat je ze afwisselend open wilt zetten. Als het weitjes zijn is dat begrijpelijk, maar als het gewoon zandpaddocks worden, waarom zou je ze dan afwisselend open (en dus ook dicht) willen hebben?

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   do 2 jul 2015 - 21:15

Hey Saar, allereerst welkom op het forum hier! En gefeliciteerd met je eigen paard! Wat voor paard is ze?

Ik vind het bovenste ontwerp erg leuk. Ik hou wel van, dat het niet helemaal rechttoe rechtaan is. En aan de rechterkant heb je dan sowieso alsnog een lang race-stuk. Plus dat je op deze manier 'spannende' plekjes kunt creëren. Vooral bij het stukje bos, zullen ze misschien regelmatig even checken of er om de hoek nog iets leuks te beleven is. Op deze manier kunnen ze niet je hele PP in één oogopslag overzien.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
SaarAantal berichten : 13
Registratiedatum : 02-07-15

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   vr 3 jul 2015 - 0:44

Dankjewel allebei! Karmien is een Friese merrie van 12 jaar oud, maar ze denkt soms dat ze 4 is... Ik zal eens wat foto's verzamelen en een voorsteltopic aanmaken!

De paddocks zijn eigenlijk nog 'onbestemde stukjes grond' Marja grijns Momenteel zijn ze inderdaad nog groen, er ligt nog nergens zand. Wel begint het linkse stuk, waar ze nu ook op kan, stilaan kaal te worden. De stukjes zijn ongeveer 10x40 en 20x25 denk ik.

Die hoek aan het bos lijkt me ook leuk om af en toe wat te verstoppen! Vanuit haar stal kan ze sowieso wel het hele PP zien, omdat deze hoger ligt. En inderdaad, dat pad rechts is prima om een sprintje te trekken duivel

Ik zie dat sommigen ook paden door de weide heen hebben lopen. Is dat dan vooral om extra loopruimte te creëren, of om de weide op te delen in verschillende graasstukken?Terug naar boven Ga naar beneden
SaarAantal berichten : 13
Registratiedatum : 02-07-15

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   vr 3 jul 2015 - 1:17

Nog een ideetje van het forum gepikt cool Op deze manier komen ze niet aan het hek voorbij, en kan ik dat stuk nog open zetten als ik er zelf ben.

Zou het dan ook een slim zijn om bijvoorbeeld te voeren in de roundpen/rijbak en aan het bos, en vervolgens de doorgang het dichtste bij de stal af te sluiten? Op die manier moeten ze wel helemaal rond om te gaan drinken, en hebben ze toch ruimte aan het begin en einde zodat ze elkaar niet kunnen vastlopen in een hoek. Anders vrees ik dat ze telkens de kortste weg gaan kiezen?


[img][/img]
Terug naar boven Ga naar beneden
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   vr 3 jul 2015 - 22:37

Het is inderdaad wel het mooiste om je waterpunt zo ver mogelijk weg te hebben, en dat zou je mooi op deze manier op kunnen lossen. En als je dan een keer, om wat voor reden dan ook, denkt dat het beter is, dat ze het water wel een keertje dichtbij hebben (bijvoorbeeld omdat eentje kreupel is), dan maak je het even open, et voila!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   vr 3 jul 2015 - 23:29

Ik ben persoonlijk niet zo dol op het doorbreken van de rondlooproute door een stuk af te sluiten. Ik weet het niet, het voelt nogal 'abrupt' en onnatuurlijk, als een doodlopende weg. Ik zou er dan eerder voor kiezen om de voerplekken ver weg van het water te maken. Daarvoor moet je dan wel het voer daarheen sjouwen maar daar heb ik zelf nooit zo'n problemen mee knipoog .

Mag je wat bomen planten, bv. wilgen? Zo ja, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om in de hoek rechtsonder wat bomen te planten (dan wel dat hoekje afzetten met draad anders hebben de paarden de boompjes zo opgevreten), zodat je én een schaduwhoek creëert, én het onmogelijk wordt voor mensen om daar bij je paarden te komen. Als de bomen dan na een poos wat uitgegroeid zijn, kunnen de paarden ook lekker peuzelen van twijgjes en blaadjes.

Verder zou ik in eerste instantie kiezen voor een route helemaal rondom, langs de buitengrens dus, zoals op je laatste schets. Dan kan je langzamerhand gaan kijken wat het terrein te bieden heeft, waar je paarden graag zijn, waar het droog is en waar evt. wat natter, en zo gaan kijken wat de beste (= droogste) plek is voor een of meerdere paddocks. Het allemaal lekker organisch laten groeien dus glimlach .

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
SaarAantal berichten : 13
Registratiedatum : 02-07-15

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   za 4 jul 2015 - 6:18

Voor het doodlopende effect ben ik ook een beetje bang. Ik kan het inderdaad gewoon allebei uittesten en dan ook kijken hoe het pad er na de winter bij ligt. Als het dan nodig blijkt om alles open te zetten kan dat (zoals Monique zegt voor een kreupel paard, of als het pad er zo slecht bij ligt dat ik ze er niet meer door wil sturen). Dan weet ik ook waar eventueel verhard/gedraineerd moet worden, en vooral of ze het hele pad wel kaal houden!

Sjouwen met voer vind ik niet erg, voor 2 paardjes valt dat nogal mee gelukkig. We willen het graag ook wat verdelen, dus zullen we toch naar achter moeten lopen grijns

Ivm de bomen Marja, in die hoek staat nu een boom vlak naast de omheining, die zorgt al voor wat schaduw. Op dat stukje nog bomen aanplanten lijkt me niet handig met de tractor die er door moet kunnen. Maar ik ben wel aan het overwegen om in de andere hoeken een driehoekje af te spannen, en daarachter dan kruiden/boompjes te zetten. Zo zijn de hoeken ineens ook weer wat afgerond. Nu nog alles leren over wat ze zoal allemaal lusten/mogen knipoog
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   za 4 jul 2015 - 7:02

Saar schreef:
Sjouwen met voer vind ik niet erg, voor 2 paardjes valt dat nogal mee gelukkig. We willen het graag ook wat verdelen, dus zullen we toch naar achter moeten lopen grijns

En veel beter (en goedkoper!) dan naar de sportschool hyper !

Oh ja, dat van die tractor die er in die hoek in moet kunnen was ik even vergeten...

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
patsy1983

avatar

Aantal berichten : 37
Registratiedatum : 26-06-15
Leeftijd : 35
Woonplaats : Asse (België)

BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   ma 3 aug 2015 - 3:22

Ik vind het eerste ontwerp het leukste
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Tips gevraagd voor de aanleg van ons eerste paradijsje
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Plattegronden-
Ga naar: