IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?

Go down 
AuteurBericht
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 21 feb 2010 - 0:51

Ik heb uit een reactie van 'yvonnedejong' in een ander topic (zie hier) het volgende stukje gekopieerd en hier geplakt, omdat het me wel een leuke vraag leek voor een nieuw topic.

yvonnedejong schreef:
Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij ipv hooi?
Ik Atent 2 kg veulenbrok per dag. Da Laico geef ik een handje bix als ik de hooibak vul, anders staat hij in de weg
Voor dat ik de hooibak had voerde ik hem een halfje bix bij omdat ik vond dat hij dat in het 2e deel van de winter nodig had omdat hij wat opgetrokken flanken had.
Nu met de hooibak is dat echt helemaal weg, nu dus iets voor het idee en ik even de tijd heb voor het hooi. Joris krijgt verder niets bijgevoerd.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 21 feb 2010 - 1:10

Yvonne, ik neem aan dat je bedoelt het bijvoeren naast het hooi en niet 'ipv' het hooi knipoog?
Onze paarden krijgen maar weinig bijvoeding naast hun hooi. Ook willen we dat extra voer zo eenvoudig mogelijk houden, dus het liefst zonder melasse en dat soort onnodige toevoegingen. Daarom voeren wij simpele granenmix en daaraan voegen we zelf nog Pavo Vital vitaminen/mineralenbrokjes en een paar scheuten lijnzaadolie toe. De hoeveelheid granenmix per paard (IJslander) is niet meer dan ca. twee volle handen.
Onze senior van bijna 35 krijgt wel iets anders omdat hij de granen niet meer fijn kan kauwen. Hij krijgt dagelijks ca. een halve beker Pavo slobber (ook met Pavo Vital brokjes en lijnzaadolie) en dat vindt hij héérlijk!

Ik vraag me trouwens wel eens af waarom we eigenlijk bijvoeren, want ik denk eigenlijk dat ze het zonder die granen ook prima zouden doen. We zouden dus ook alleen de vit./min. brokjes kunnen geven. Maar ja, ze vinden het wel erg lekker lekker en als beloning na het rijden heeft het ook wel wat.

Ik gebruik trouwens als beloningssnoepjes tijdens het werk altijd Pavo Liga brokken. Dat is mineraalrijke bijvoeding voor IJslanders maar ik vooral de grootte van de brokken handig om als snoepjes te gebruiken.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
yvonnedejong

avatar

Aantal berichten : 486
Registratiedatum : 19-02-10
Leeftijd : 40
Woonplaats : Epe

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 21 feb 2010 - 22:21

Ik bedoel inderdaad bijvoeding naast het hooi.

Een vriendin van mij is aan het onderzoeken of een paard alleen aan hooi genoeg heeft, ook kwa vitaminen ed.
Het schijnt namelijk zo te zijn dat wat een paard in de zomer binnenkrijgt met het gras dat ze daar reserves van opslaan en dat in de winter weer verbruiken.
Zo gaat het immers in de natuur ook. Ik voer Joris eigenlijk nooit iets anders als hooi bij, ook nooit gedaan in die 14 jaar dat ik hem heb.
Hij ziet er wel gezond uit. Da Laico voerde ik nu bij omdat hij erg veel in beweging is door Atent. Dat zie je aan zijn lijf. Soms zijn ze ook alleen maar rondjes aan het scheuren. Toen hij in de groei was voerde ik wel bix bij, maar nu eigenlijk nooit wat. En dat gaat in het algemeen goed.
Terug naar boven Go down
http://weilanddeboskamp.come2me.nl/
fojoe

avatar

Aantal berichten : 246
Registratiedatum : 17-11-09
Leeftijd : 46
Woonplaats : Roelselare

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 21 feb 2010 - 22:37

omdat de tinker zo bolrond werd dat ik hem zowat door de weide kon rollen, ben ik van hooi overgeschakeld naar stro als basisvoer.
daarbij krijgen ze dagelijks nog een emmer bietenpulp-met-zemelen, met een schepje zeewier erdoor om zeker te zijn dat ze genoeg mineralen binnen krijgen.
bietenpulp bevat veel kalk (goed voor de botten en de hoefjes), zemelen werken laxerend (wat zeker nuttig is omdat ze stro krijgen).
door bietenpulp en zemelen samen te voeren, zit de kalk-fosforverhouding ook goed.
mijn oude ruin heeft wat meer nodig, dus die krijgt er dagelijks nog een flinke schep gekookt lijnzaad bij.
Terug naar boven Go down
MarinaAantal berichten : 83
Registratiedatum : 07-02-10

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 21 feb 2010 - 23:10

Momenteel hier alleen hooi.
Voordat we op het systeem van onbeperkt hooi overgingen, kregen ze 3 of 4 x per dag hooi en biks. Eerlijk gezegd dachten we er toen niet over na.... oeps
Ons paard van 21 was toen te mager, we kregen hem niet dikker.
De overgang naar alleen hooi ging niet goed genoeg, toen hebben we ongeveer een half jaar geweekte bietenpult en kuilmaïs bijgevoerd. Nu zijn beide paarden goed op gewicht (iets té goed eigenlijk) en krijgen ze alleen hooi. Op beide hooivoerplekken overgaan op slowfeeding is noodzakelijk. Want ze eten te snel te veel op de plek waar het hooi nu nog los ligt.
Wat een tekort betreft aan mineralen....ja da's moeilijk. Ik sprak vandeweek iemand die zei dat je eigenlijk elke baal hooi/partij hooi zou moeten laten analyseren om het zeker te weten.
Tot nu toe kiezen we ervoor om niks bij te geven.
Wel zal ik nog zo'n 'natuur' liksteen kopen. Andere likstenen doen ze niks mee.
Terug naar boven Go down
http://www.innuo.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   ma 22 feb 2010 - 1:12

Marina schreef:
Wat een tekort betreft aan mineralen....ja da's moeilijk. Ik sprak vandeweek iemand die zei dat je eigenlijk elke baal hooi/partij hooi zou moeten laten analyseren om het zeker te weten.
Tot nu toe kiezen we ervoor om niks bij te geven.
Het vitaminen/mineralen-vraagstuk vind ik ook lastig hoor. Bij onze paarden voer ik de Pavo Vital brokjes bij, omdat eigenlijk wel vaststaat dat in de bakermat van het IJslandse ras (waar het ras zich eeuwenlang geisoleerd van de buitenwereld ontwikkeld heeft, omdat IJsland immers een eiland is) de bodem veel mineraalrijker is dan op het vasteland, en dat het daarom voor IJslanders belangrijk is om vitaminen en mineralen aan te vullen. 't Is denk ik net zo iets als met sommige natuurschapenrassen, bv. het Shetlandschaap. Als je die buiten zijn bakermat houdt en geen koper aanvult, gaat-ie gewoon dood. Blijkbaar zit er in de Shetlandse bodem heel veel koper.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Wieteke

avatar

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   di 9 maa 2010 - 20:37

Mijn pony's staan op het moment 's nachts op stal en overdag op een kleine verharde paddock. Ze krijgen graszadhooi (niet onbeperkt) en eten op stal ook best wat stro. Daarnaast krijgen ze sinds een paar weken per dag ongeveer 450 g Marstall Vito (weinig zetmeel en suiker).

Ik geeft dit voornamelijk omdat er in het graszaadhooi weinig vitaminen en mineralen zouden zitten (heb dit niet zelf laten testen) en omdat alle andere paarden 2x per dag gevoerd worden op stal. De brokjes gebruik ik ook als voerbeloning.

Als het weideseizoen weer begint krijgen ze dit voer alleen als voerbeloning. Ik ga ervan uit dat ze dan met het gras voldoende vitaminen/mineralen binnen zullen krijgen.

Pavo Vital heb ik ook wel eens gevoerd, maar tijdens het weideseizoen moest Dibble die korrels niet hebben. Tijdens de dracht/lactatie heb ik ook een tijdje Podo Supply van Pavo gegeven, en die vond ze wel heel erg lekker.

Als ik ooit zelf land heb, zou ik denk ik een keer bloedonderzoek laten doen om te kijken of er bepaalde tekorten zijn. Op de pensionstal waar ik nu sta worden ze best vaak verweidt en hebben ze verschillende soorten grasland tot hun beschikking.
Terug naar boven Go down
marion

avatar

Aantal berichten : 470
Registratiedatum : 24-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Luttelgeest (NOP)

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   wo 10 maa 2010 - 6:13

Ik voer al een hele tijd niets anders dan hooi.
Ik zit al wel een tijdje te twijfelen of ik niet wat zou bijvoeren. Maar steeds als ik denk dat iets geschikt zou kunnen zijn voor mijn eczemers, lees ik weer tegenberichten. liever wil ik geen granen voeren omdat we kippen los hebben lopen en die scharrelen de mest dan helemaal uit elkaar, waardoor het uitmesten 10 x zo lang duurt.
Maar brokjes bevatten vaak melasse om ze bijeen geperst te houden...
Hoe zit dat met de brokjes van Pavo Vital dan?

Marja schreef:
.... Daarom voeren wij simpele granenmix en daaraan voegen we zelf nog Pavo Vital vitaminen/mineralenbrokjes en een paar scheuten lijnzaadolie toe.
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   do 11 maa 2010 - 0:19

marion schreef:
Maar brokjes bevatten vaak melasse om ze bijeen geperst te houden...
Hoe zit dat met de brokjes van Pavo Vital dan?
Daar zal het vast ook wel in zitten Marion, want volgens mij zit het in al het voer dat als brok of koek bij elkaar gehouden moet worden (als 'plakmiddel'). Maar je geeft (aan een pony) maar 50 gr Pavo Vital per dag, dus dat is zo weinig dat ik het aandeel melasse dan te verwaarlozen vind. Het blijft altijd zoeken naar compromissen knipoog.
Ik herken je twijfels bij eczemers, wat je nou wel of niet bij moet voeren. Er is zoveel voer 'speciaal voor eczeempaarden' op de markt, terwijl ik er juist van overtuigd ben dat het vooral bij eczemers een kwestie is van zo min mogelijk en zo eenvoudig mogelijk voeren. Vandaar onze keus voor granen met vit./min. brokjes (en dan ook nog heel weinig) omdat dat niet zo 'gekunsteld' is als veel fabrieksvoeders.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   do 11 maa 2010 - 0:33

Ik voer Equifyt bij. Gelukkig is dat sinds vorig jaar nu ook in heel Nederland leverbaar. Voor zover ik weet zit daar heel weinig melasse in, en wat erin zit is van een 'goeie' soort. Naast elk soort voer van Equifyt (varierend in energiegehalte) geef je altijd een vijfde deel Natural Base bij. Deze Natural Base is elk seizoen weer anders, aangepast aan de kruiden van het seizoen. Equifyt is niet zolang houdbaar, omdat er geen conservering in zit, maar dat vind ik ook alleen maar een groot voordeel.
Jake had eerder ook 's winters last van jeuk, maar sinds ik Equifyt bijvoer is hij er 's winters vanaf. Helaas expodeerde z'n jeuk dan zodra hij in het voorjaarsgras kwam. Ben daarom heel benieuwd hoe het komend voorjaar zal zijn, nu ze het PP in kunnen ipv 24/7 de wei op.
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
Wieteke

avatar

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   do 11 maa 2010 - 0:41

Bij Marstall Vito valt het ook wel op dat er minder 'plakmiddel' aan is toegevoegd. De brokjes vallen heel snel uit elkaar. Ook dit voer is trouwens niet lang te bewaren.

Ik blijf het ook altijd lastig vinden, dat bijvoeren. Je wilt wel dat ze genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen, maar om dat aan te vullen zul je toch altijd ook nog iets anders moeten geven. Bij dieren met eczeem lijkt het me helemaal een drama om op zoek te gaan naar HET product om bij te voeren.

Dibble kreeg tot een maand geleden trouwens Formula for Feet, maar dat vind ik toch te duur om te blijven geven...
Terug naar boven Go down
JudithAantal berichten : 10
Registratiedatum : 13-04-10

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 18 apr 2010 - 1:39

Ik geloof dat voor de meeste wel het "voer" probleem speelt...want wanneer doe je goed??
Via mijn hoeforthopeed ben ik overgestapt naar een granenmix (ook voor de spieropbouw) gemengd met
Cavalor strucomix....hier doet Fat het de hele winter al erg goed op!!
Alleen zie ik nu van de zomer de bui al hangen....mijn knul heeft aanleg om dik te worden!!
Hij legt altijd een flinke reserve aan voor de komende winter :<
Vorig jaar kreeg hij in de zomer alleen maar iedere dag een Summerfit blok van Pavo, hier zou al het
nodig in zitten??? Dus van de winter heeft hij deze ook erbij gekregen met een scheut Omega olie!
Als werk beloning krijgt hij slobber of zemelen (afgewisseld).

Nu dit voorjaar start ik dus met mijn PP en ben heel erg benieuwd hoe mij rolmopsje dit gaat vinden...
ik wil er ook een slowfeeder voor het hooi in plaatsen!
Zou het dan nog nodig zijn om bij te voeren (voor vitamine en mineralen)??????
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   zo 18 apr 2010 - 3:52

Ik voer wel vitaminen/mineralen bij. Judith, ik zou je aanraden om i.p.v. de Summerfit koeken de Pavo Vital vitaminen/mineralenbrokjes bij te gaan voeren. Ook van Pavo, maar stukken goedkoper dan die koeken (die zijn echt duur!). Het zijn kleine brokjes waarvan je voor een grote pony ca. 50 g per dag moet voeren. Je kunt dit gewoon bij het voer doen.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?   

Terug naar boven Go down
 
Wat en hoeveel voeren jullie de paarden bij?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over de paarden :: Gezondheid en verzorging-
Ga naar: