IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Even voorstellen (Delphi)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
DelphiAantal berichten : 20
Registratiedatum : 25-04-13

BerichtOnderwerp: Even voorstellen (Delphi)   do 25 apr 2013 - 11:56

Hallo,

graag wil ik mezelf even voorstellen! Ik ben dus Delphi 29 jaar, kom uit Brabant en ik ben in het bezit van 2 leuke shetlanders. Een ruin van 4 en een merrie van 7 jaar. Deze twee staan bij mij aan huis en worden recreatief bereden door mijn dochter van 5 (de jongste dochter van 2 houd het nog even bij borstelen knipoog ).
Ze staan 24/7 buiten en hebben altijd toegang tot een inloopstal van 3 x 10 m met stro.

Tot vrij kort geleden liepen ze over de gehele weide wat mij veel werk opleverde met uitmesten. In de zomer zette ik met prikpaaltjes stukken af en paste ik strookbegrazing toe.
Het perceel is 8000 m2. Inmiddels heb ik er een beginnend PP van gemaakt.
Ik zal binnenkort een plattegrond met foto's in het plattegrondtopic zetten. Ik hoop volgend jaar op zoek te gaan naar een fjord die gezellig bij mijn 2 shetlanders komt te staan.
Terug naar boven Ga naar beneden
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   za 27 apr 2013 - 8:11

Hey Delphi, welkom hier. Leuk dat je aan een PP begonnen bent. Het geeft de paarden ontzettend veel plezier. Wordt de Fjord voor jezelf?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   za 27 apr 2013 - 21:30

Hoi Delphi, welkom hier!
Heb je met 8000 m2 niet veel te veel gras voor je 2 Shetlanders? Of hooi je er ook van?

Ik heb een PP van 6000 m2 waarvan 2000 m2 looppad en paddock (dat is kaalgegeten gras) en 4000 m2 wei en ik moet al uitkijken dat ik mijn 2 IJslanders niet kan rollen! ;-)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
DelphiAantal berichten : 20
Registratiedatum : 25-04-13

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   zo 28 apr 2013 - 7:41

Dank jullie wel!

MoniqueBuu, ja de fjord zou dan voor mezelf zijn en later eventueel ook voor mijn dochter(s). Ik heb altijd zo ontzettend graag een fjord gehad om lekker zelf weer te kunnen rijden. De shetlanders hebben we vorig jaar gekregen van een zorginstelling die pony's weg ging doen om zo ruimte te maken voor Chinese varkentjes. Het zijn echt twee topbeestjes. Lekker jong nog, netjes opgevoed en veel gewend doordat ze veel in aanraking kwamen met gehandicapten.

Ik heb nu 2 dochters van 2,5 en 5,5 jaar. Mijn dochter van 2,5 kan ik nog niet mee tussen de pony's nemen en dan iets doen van uitmesten o.i.d. Hoe lief ze ook zijn ik vind het te gevaarlijk. Mochten ze toch ineens een jolige trap geven is dat direct op gezichtshoogte en mijn dochtertje ziet geen gevaar en zou zo onder een pony gaan liggen bij wijze van spreken. Uitmesten en mijn oudste laten rijden doe ik dus tijdens haar slaapje. Vandaar dat ik ook nog even ruim een jaar wil wachten om op zoek te gaan naar een fjord, want ik heb er nu nog niet voldoende tijd voor.


Natural Horsetrainer, ja dat is inderdaad een klein probleem hier. En ook een toekomstige fjord zal sober gevoerd moeten worden. Op een deeltje hebben we nu een paddock gemaakt dus dat is al iets minder wei. En de track ligt nu niet helemaal rond, maar de optie om hem helemaal rond te leggen houd ik zeker open. Dan hoop ik dat de track goed kaal gegeten/gelopen wordt en daar dus steeds minder gras op terug zal groeien. In de winter zullen ze ook altijd op de track lopen.
Omdat wij een akkerbouwbedrijf hebben, kunnen we in ieder geval met tractor en klepelmaaier (in ons bezit) de wei maaien mocht het gras te hoog staan. Dat zal ik dan alleen wel met de hand moeten verwijderen want het is weer te klein en te weinig om er fatsoenlijk wat pakken hooi van te laten persen. Vorig jaar hebben we het gemaaid met de klepelmaaier (toen had ik nog geen PP, maar weidde ik ze gewoon om of gaf ze steeds een strook erbij) en dat was wel te doen. Nu met mijn track en toegangspoorten tot de wei heb ik dus al rekening gehouden dat we er met de trekker doorheen kunnen.

Toevallig bedacht ik me vanavond nog of het een optie zou zijn om het gemaaide gras eerst te laten drogen. Met de hand een keer om te leggen, weer goed te laten drogen en dan in een grote bak met slowfeeder te geven als hooi zijnde. Vraag is alleen hoe lang ik het vers kan houden en hoe ik het restant goed kan opslaan.
Terug naar boven Ga naar beneden
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   ma 29 apr 2013 - 0:02

Als je het met de hand wilt hooien, dan moet je het wel vaker keren, en langer laten drogen, zodat het echt goed hooi wordt. Het is niet goed om net afgemaaid en half-gedroogd gras aan je pony's te voeren. Iets met het gistingsproces, ik weet het niet helemaal precies. Hooi moet na het oogsten nog 6-8 weken rusten, voor je het veilig aan je pony's kunt geven.
Dat is dus wel een aardig werkje!

Ik zou gewoon die Fjord erbij nemen om te helpen grasmaaien, dat is veel minder (of ik elk geval: leuker!) werk! ;-)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
ama

avatar

Aantal berichten : 209
Registratiedatum : 02-02-13
Woonplaats : Toano, RE - Italië

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   ma 29 apr 2013 - 4:35

Pas gemaaid/gedroogd hooi is veel te 'heet' om al aan de paarden te geven!
Heel groot risico op koliek, zeker niet doen!

Je zou het zoals in de oude tijd, op een kar kunnen laden en ergens in een schuur laten liggen om dan later van daaruit te voeren... als je genoeg schuur op voorraad hebt voor zoiets. Daar diende de hooizolder voor hé...

In het noorden (B/NL) moet je het hooi elke dag tot 2 keer keren gedurende een paar dagen, omdat het daar veel meer regent dan hier in Italië (al merk ik daar deze lente weinig van)... De grond is daar te vochtig waardoor het gras dan niet genoeg droogt en je risico hebt op schimmel.
Terug naar boven Ga naar beneden
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   ma 29 apr 2013 - 9:13

Hallo Delphi, welkom op het forum glimlach. Leuk dat je begonnen bent met het aanleggen van een PP, je zult er vast nog veel plezier aan beleven!

Citaat :
Omdat wij een akkerbouwbedrijf hebben, kunnen we in ieder geval met tractor en klepelmaaier (in ons bezit) de wei maaien mocht het gras te hoog staan. Dat zal ik dan alleen wel met de hand moeten verwijderen want het is weer te klein en te weinig om er fatsoenlijk wat pakken hooi van te laten persen.
Van 8000 m2 wei kun je toch aardig wat hooi laten persen? Eén van onze weides is ongeveer 5000 m2 en daar halen we altijd een mooie hooioogst vanaf; deze wei is ook zeker niet te klein voor de loonwerker om er met zijn pers- en wikkelmachines goed te kunnen rijden en keren. Of bedoelde je dat niet?

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Wieteke

avatar

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   do 2 mei 2013 - 18:55

Hoi Delphi,

Welkom hier! Wat fijn dat je je pony's bij huis kunt houden. Dan is de ponyhobby toch wat beter te combineren met jonge kinderen.

Voor het drogen van het gemaaide gras zou je ook hooiruiters kunnen gebruiken, zie bijv. http://www.hei-heg-hoogeind.dse.nl/activiteiten/te_koop/Bonenstaken/bonenstaken_hooiruiterpalen.htm

Een paar jaar geleden heb ik ook een deel van de binnenwei moeten maaien, en heb toen ook ruiters overwogen. Heb het uiteindelijk niet gedaan, omdat ik dacht dat het de moeite niet zou zijn. Maar toen ik al het hooi moest verzamelen om het op de mesthoop te gooien, bleek het toch meer te zijn dan verwacht... :<
Terug naar boven Ga naar beneden
JoyceAantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   do 2 mei 2013 - 18:59

ook namens mij, welkom. heerlijk, paardjes aan huis!
lekker van genieten en hoop je vaak op het forum tegen te komen.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twh-mm.nl
DelphiAantal berichten : 20
Registratiedatum : 25-04-13

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   vr 3 mei 2013 - 11:13

Bedankt voor het welkom heten hier! grijns

Marja, ja wellicht is het alsnog de moeite er wat pakken van de laten persen. Op het kleinste weitje na kunnen ze er redelijk goed bij.
Wieteke, wat leuk die link!! Inderdaad ook een optie, al lijkt het me wel een heel karwei hihi. Waarom heb je hooi afgevoerd naar de mesthoop? Ook een overschot aan gras?

Inmiddels zijn de 7dagen verstreken en heb ik bij 'plattegronden' mijn beginnende PP staan.
Terug naar boven Ga naar beneden
Wieteke

avatar

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   za 4 mei 2013 - 4:23

Delphi schreef:
Wieteke, wat leuk die link!! Inderdaad ook een optie, al lijkt het me wel een heel karwei hihi. Waarom heb je hooi afgevoerd naar de mesthoop? Ook een overschot aan gras?

Dat was het eerste jaar dat mijn pony's op het perceel stonden, en dat perceel was bestaand (en voorheen flink bemest, dus snel groeiend) grasland. Zelfs na maaien stond er op de track nog erg veel gras voor mijn sobere pony's, waardoor ze de wei pas laat zijn gaan gebruiken, met strookbegrazing. Het perceel naast ons is van een bevriende boer (onze voormalige stalhouder, die nu nog op afroep met trekker en waterwagen onze waterbak komt vullen, waar ik heel erg blij mee ben grijns ), en dat perceel werd toen voor graszaad gebruikt. Zij zouden problemen krijgen met hun afnemer als er binnen een x aantal meter van hun land gras in het zaad zou gaan (omdat de kwaliteit van het gewonnen graszaad dan niet gegarandeerd zou kunnen worden).

Ik heb er toen mee ingestemd dat zij het gras binnen die verplichte strook zouden maaien. Ik dacht dat balen persen de moeite niet zou zijn, en bovendien hebben we geen mogelijkheid om het ergens droog op te slaan. Een deel van dat hooi heb ik aan de pony's gegeven, en de rest is dus naar de mesthoop gegaan. Als ik van tevoren had geweten wat een klus dat zou zijn, had ik de pony's toch maar eerder de toppen uit het gras laten eten, hi hi!
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Even voorstellen (Delphi)   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Even voorstellen (Delphi)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het forum :: Even voorstellen-
Ga naar: