IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 zwaluwen lokken

Go down 
AuteurBericht
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 2:05

In het jaar dat we met de bouw bezig waren hadden we hier helemaal geen zwaluwen. Ze vonden alle bouwtoestanden waarschijnlijk niet fijn, want daarvóór zaten ze wel in de schuur. Afgelopen jaar hebben we wel een nestje gehad onder de carport (niet zo leuk voor de auto's, maar we waren zo blij met ons eerste nestje dat we hem toch gelaten hebben). En aan het eind van het seizoen wemelde het hier over het land van de zwaluwen.

Vorig jaar hebben we, tijdens een fietstochtje, ergens een zwaluwtil zien staan. Dat leek ons wel wat om hier ook te plaatsen, in een poging de zwaluwen te lokken, om hier ook echt te gaan nestelen. We willen dan een afrasteringspaal, van de binnenafrastering, vervangen door een hele hoge paal, om daar een zwaluwtil bovenop te plaatsen. Maar nadat we afgelopen week eens wat serieuzer zijn gaan informeren naar zo'n zwaluwtil, blijkt dat die erg veel geld kosten. De leverancier adviseerde ons om eventueel eerst eens wat kunstnestjes te plaatsen, om te kijken of de zwaluwen hier ook echt willen nestelen. dit vinden we het overwegen absoluut waard, want zo zijn de kosten toch een heel stuk lager. En vervolgens gaan we eens kijken of we zelf ook zo'n zwaluwtil kunnen maken, om zo de kosten flink te drukken.

Het lijkt me de beste insectenbestrijding, om veel zwaluwen te hebben, en bovendien vinden we het geweldig leuke vogeltjes!
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
ingeAantal berichten : 882
Registratiedatum : 20-01-11

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 2:13

leuk!

Is het niet een idee om een hoge paal te nemen en daar een plank op te maken in een vorm van een T zodat ze daar zelf een nestje tegen aan kunnen plakken?
snap je een beetje wat ik bedoel?
Let wel de plek moet wel goed zijn tov zon en wind. Ook mag het geheel bewegen door de wind.
Weet niet of het gaat werken hoor, het is in elk geval wel goedkoper knipoog
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 8:31

Ik vind zwaluwen ook ontzettend leuke vogeltjes, zo levenslustig, sierlijk en snel!
Bij ons nestelen er ieder jaar verschillende zwaluwen in de schuur, echt heel erg leuk om dat allemaal te volgen.
Maar wat is precies een zwaluwentil, heb je er een foto van? Ik dacht altijd dat zwaluwen een voorkeur hadden om binnen, dus in schuren e.d. te nestelen, dus ik kan me niet echt iets voorstellen wat aan hun eisen voldoet en bovenop een paal staat.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 8:45

Bij ons zoeken ze liever zelf een plekje dan gebruik te maken van de voorgevormde nestjes. Ze gebruiken vaak de oude resten van voorgaande jaren, maar bouwen ook daarnaast wel eens wat nieuws. Het helpt vooral om ervoor te zorgen dat alle benodigde bouwmaterialen binnen handbereik zijn, vooral spul om te metselen. Als je een poel hebt, is dat meteen geregeld, zo niet, dan is een permanent natte plek in het zand (bijv. bij de waterbak) handig voor ze. Helaas gebruiken ze ook het haar van de manen, daar is wel eens een jong in verstrikt geraakt. Insecten zijn er meestal wel genoeg, ja.
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 11:28

veernr1 schreef:
Helaas gebruiken ze ook het haar van de manen, daar is wel eens een jong in verstrikt geraakt.
Dat is inderdaad heel akelig, ik heb het hier twee keer meegemaakt dat een jong zich per ongeluk had opgehangen aan een paar staart- of manenharen. De eerste keer was het een nog heel klein en naakt jong van hooguit een paar dagen oud, de tweede keer een jong dat net was uitgevlogen. De jongen komen de eerste tijd na het uitvliegen nog vaak terug op het nest, en bij een van die keren is er een jong waarschijnlijk met een pootje vast komen te zitten in een paar lange staartharen terwijl hij wilde wegvliegen. Ik vond hem dood onderaan het nest bungelend en vond het zo vreselijk dat ik er zelfs wat tranen om heb gelaten ontroering...

Zwaluwen bouwen hun nesten soms op de gekste plaatsen. Zo wilden we op een dag met de paarden in de trailer ergens naartoe, maar zagen tijdens het inladen van de paarden een zwaluwnest met jongen op het opgerolde zeiltje boven/achterin de trailer! Toen hebben we maar een trailer van vrienden geleend :<. Helaas is het nestje tijdens het voorzichtig achteruit weer terugzetten van de trailer in de schuur waarschijnlijk alsnog naar beneden gevallen, want toen ik een paar dagen later ging kijken hoe het met de jongen ging, lag het nest op de bodem van de trailer en de jonkies dood ernaast, heel sneu...

Ik heb trouwens eens gegoogled en wat afbeeldingen van een zwaluwentil gevonden. Bedoel je zoiets Monique?


_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Wieteke

avatar

Aantal berichten : 637
Registratiedatum : 08-03-10

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   zo 26 feb 2012 - 23:18

O, dat is een leuk idee!

Vorige zomer heb ik wel veel zwaluwen zien vliegen door de wei (aan 1 zijde van de wei loopt een sloot, waardoor er altijd veel muggen zitten), maar ik weet niet waar ze hebben genesteld.

Voor in de wei zelf lijkt zo'n paal me niet zo geschikt. De jongen zouden dan iets te fanatiek 'gewiegd' worden in hun nest als Dibble zou besluiten om haar gezette koudbloedderrière te schuren tegen die paal :< .

Worden die nesten trouwens ook wel eens leeggeroofd door roofvogels? Onze wei grenst aan een privébos, en daar zitten volgens mij aardig wat roofvogels. Vorig jaar kwamen we in de wei geregeld half leeggegeten vogeleitjes en aangegeten vogels tegen in de wei... Misschien dat ons perceel dan toch niet zo'n zwaluwkindvriendelijke omgeving zal zijn...
Terug naar boven Go down
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   ma 27 feb 2012 - 1:21

Zo eentje bedoel in inderdaad Marja. En wij zouden dan een houten paal eronder willen hebben.
@Wieteke: Ik denk dat wij 1 van de binnenafrasteringspalen dan gaan vervangen door deze paal. Vanaf het pad kunnen de paarden er dan sowieso niet aan schuren, omdat het stroomdraad er voor langs zit. En als blijkt dat ze het vanuit de wei wel willen gaan doen, dan kunnen we het stroomdraadje een keer om de paal heen leiden, zodat het vanaf die kant dan ook niet meer kan.

Misschien dat er dit jaar sowieso alweer meer zwaluwen hier komen. Ze komen altijd terug naar dezelfde plek, en vorig jaar zijn hier 2 nestjes groot geworden. En op den duur, als we eindelijk de kapschuur bij mogen bouwen, dan zal het denk ik nóg aantrekkelijker worden voor de zwaluwen. Maar we helpen ze graag vast een klein beetje.
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   ma 27 feb 2012 - 2:06

Wieteke schreef:
Worden die nesten trouwens ook wel eens leeggeroofd door roofvogels?
Ik vermoed dat roofvogels niet zo gemakkelijk zwaluwnesten zullen kunnen leegroven omdat ze er dan onder moeten gaan hangen. Ik dacht dat roofvogels meestal in hun vlucht een prooi met hun klauwen van de grond oppakken, maar ik ben geen expert hoor dus misschien heb ik het mis knipoog.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Marlies sanders

avatar

Aantal berichten : 44
Registratiedatum : 12-01-12
Leeftijd : 50
Woonplaats : Nieuwdorp Zeeland

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   ma 27 feb 2012 - 10:09

Leuk he, wij hebben ook elk jaar een paar nestjes in de inloopstal, Het worden er niet meer maar ik weet niet of er wel genoeg aanbod van vliegen enzo is. Muggen hebben we zo ie zo eigenlijk haast geen last van(wie weet door hun hulp?) vliegen wel trouwens, maar ik denk dat het zonder de zwaluwen veel erger zou zijn... schijnt toch dat ze er in een seisoen zon miljoen wegwerken...
Deze 4 heb ik gekiekt toen ze net vanaf het nest aan het oefenen waren, ze lieten zich nog wel voeren, ze zitten in de nok van de stal en gebruiken de kabel van de verlichting om op te zitten. Als ik het goed heb zijn het boerenzwaluwen.
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   ma 27 feb 2012 - 10:50

Wat zitten ze daar schattig Marlies liefde !
In 2010 heb ik ook een serie foto's gemaakt van een zwaluwnest in onze schuur. Hier eentje uit het album:En voor de liefhebbers hier het hele album: http://www.mijnalbum.nl/Album=V4YQBRJR

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Marlies sanders

avatar

Aantal berichten : 44
Registratiedatum : 12-01-12
Leeftijd : 50
Woonplaats : Nieuwdorp Zeeland

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   ma 27 feb 2012 - 11:08

Het valt me trouwens wel op dat de nestjes van Marja en mij ( "onze zwaluwen dan")veel meer op een open kommetje lijken dan de nesten op de zwaluwentil, zijn dat geen nesten van de huiszwaluw op de til?
Deze huiszwaluw zit meer op de buitenkant van huizen onder de goot ofzo en de boerenzwaluw juist binnen in schuren en stallen.
Voor Monique wel van belang dus of de zwaluwen die ze vroeger had, en graag terug wil hebben buitenop de schuur zaten of binnenin?
Als het nl. boerenzwaluwen waren heeft zon til denk ik misschien niet zo veel effect?
Terug naar boven Go down
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   di 28 feb 2012 - 6:16

Daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben Marlies. Dat is goed om daar nog eens goed naar te kijken en te informeren. Het ene nestje wat we hier afgelopen jaar hebben gehad, dat waren wel boerenzwaluwen. Maar ik weet niet of er ook huiszwaluwen zaten in die enorme zwermen die eind van het seizoen over de wei vlogen. Ik weet eigenlijk uberhaupt niet of huiszwaluwen ook in het buitengebied leven. We hebben gisteravond een vogelwerkgroep (hier in de omgeving) benaderd, via hun website. Nu nog wachten op een reactie, en dan hopen dat ze ons hierover ook wijzer kunnen maken.
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
Iris

avatar

Aantal berichten : 143
Registratiedatum : 28-08-11
Woonplaats : Aduard (Groningen)

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   di 28 feb 2012 - 8:31

Wat een leuk idee Monique! De zwaluwpaal van de foto staat sinds een jaar in Groningen in de buurt van een poel. Voor zover ik weet is er nog geen gebruik van gemaakt door de zwaluwen. De voet bestaat uit een even grote onderstel als de bovenkant groot is. Hier is deze voet met een kraan geplaatst (en heb ik me dagen afgevraagd wat het was en waar het voor moest dienen in het natuurstukje...).

Sinds een paar jaar hebben wij een huiszwaluwnestkastje in de stal hangen.http://www.vivara.nl/sub_category/id=118/zwaluwen_en_gierzwaluw.html
Vorig jaar is er voor het eerst gebruik van gemaakt door een koolmees absurd. De zwaluwen vliegen hier wel regelmatig rond, maar willen nog niet nestelen. Waarschijnlijk zijn het boerenzwaluwen die geen huiszwaluwnestkast blieven.
Terug naar boven Go down
http://www.akili.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3204
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   do 1 maa 2012 - 3:25

Iris schreef:
Sinds een paar jaar hebben wij een huiszwaluwnestkastje in de stal hangen.http://www.vivara.nl/sub_category/id=118/zwaluwen_en_gierzwaluw.html
Als ik al die plaatjes van die nesten zie op de website van jouw link Iris, dan lijkt het er inderdaad heel sterk op dat de huiszwaluw zijn nest ergens onder maakt en de boerenzwaluw ergens op of tegenaan, dus dat zo'n paal echt voor huiszwaluwen bedoeld is. De boerenzwaluwen bij ons maken hun nesten in ieder geval altijd op een balk, nooit eronder, of tegen een verticale muur verontwaardiging, wat ik altijd heel knap vind maar ook heel griezelig, omdat het er uitziet alsof het zo naar beneden kan vallen.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
Marlies sanders

avatar

Aantal berichten : 44
Registratiedatum : 12-01-12
Leeftijd : 50
Woonplaats : Nieuwdorp Zeeland

BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   do 1 maa 2012 - 8:12

Hier staat nog wat info ! http://www.gierzwaluw.com/zwaluwen.htm
Terug naar boven Go down
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: zwaluwen lokken   

Terug naar boven Go down
 
zwaluwen lokken
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Aanleg en inrichting-
Ga naar: