IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?

Ga naar beneden 
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 1:01

Hallo allemaal,

De titel geeft het al aan; waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan.

Het paradijsje voor mijn paarden begint steeds meer vorm te krijgen. Maar paarden op de wei, betekend ook mest op de wei.
Nu haal ik dat er keurig dagelijks af, maar waar laat je die "shit"? Tot nu toe gaan het bij de bomen van de windsingel, waar ik ook alle andere composterende spullen gooi, maar ik wil het eigenlijk wat netter en efficienter aanpakken.

Ik ben me aan het orienteren en kom verschillende dingen tegen, zoals:
- mesthoop op het land, om na een jaar het te laten liggen, je eigen land weer mee te bemesten
- rolcontainer van 500l, of container van 1m3/6m3/10m3 die je kan huren en die max 1x per 4 weken wordt geleegd
- betonnen mestplaat of oude container ingraven en regelmatig leeg laten halen door loonwerker/boer/chamignonnenkweker
- op de aanhanger en zelf wegbrengen naar manege/volkstuin

Het gaat nu om mest van een paard en een pony die dag en nacht op de wei staan. Maar in de toekomst komt er een stal en dan komen er 2 paarden bij die 's nachts op stal staan.
Nu heb ik dus pure mest en straks mest met stro (ben niet van het vlas of hennepvezel).

Hoe doen jullie dat, wat kost het ongeveer en zijn jullie daar tevreden mee, of zouden jullie het nu anders doen?
Alle tips zijn welkom!

Groetjes, Marieke

Terug naar boven Ga naar beneden
helma

avatar

Aantal berichten : 193
Registratiedatum : 09-11-09
Leeftijd : 51
Woonplaats : Warnsveld

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 1:24

Hoi

Wij mesten elke dag uit, en nu dus voor 7 pony's op 1.7 ha. In de zomer hebben we in 3 hoeken een mestvaalt, zodat je over de track (900 mtr) niet eerst helemaal terug moet sjouwen als er maar 1 mestvaalt zou zijn. Nu ligt het zo, dat je bijna precies van vaalt naar vaalt weer een kruiwagen vol geschept hebt.
In de winter mogen we de mest op het -dan lege- maisland van de buurman gooien. Dit doe ik al jaren, en gaat prima. Vroeger maakte ik eerst een bult net over het hek, en als die te groot was ging ik het met de kruiwagen uitrijden. Nu gooien we alles wat we verzameld hebben zo veel mogelijk direct door het hek de wei uit, en verspreiden over het bouwland.
We hebben nog wel een bult liggen van vorig jaar (die trouwens ook enorm geslinkt is hoor, het verdwijnt best snel), die ik dit voorjaar over de binnenwei wil uitrijden.
Of dat handmatig gaat worden, of met een strontstrooier ga ik nog ff bekijken.

Ook plaats ik regelmatig op Marktplaats een berichtje met Gratis af te halen, en dat werkt ook aardig goed. Ook een aantal vaste afnemers, die ons al een aantal jaar achter elkaar weten te vinden.
Er staan toch elk voorjaar wel weer een aantal tuinders aan het hek, die varierend van emmer tot aanhangwagen vol mest ophalen. Zijn er altijd weer blij mee, en wij zijn er mooi van af!

Het helpt wel dat de mest schoon is, omdat we het uit de wei scheppen. Dat onze pony's ook musli krijgen zeg ik niet altijd... krijg je zo leuk onkruid van grijns

Groetjes
Helma
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dogwise.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 3:06

Wij hebben twee mesthopen in een van de paddocks liggen (afgerasterd), een gebruiksmesthoop en een composterende mesthoop. De laatste gaat, na een jaar gelegen te hebben, met onze eigen mestspreider over het land (een loonwerker met loader laadt de mest op de mestspreider). Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=0LJLvpi2mlk
We gebruiken dus alle mest op ons eigen land en dat bevalt ons prima!

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Marlies sanders

avatar

Aantal berichten : 44
Registratiedatum : 12-01-12
Leeftijd : 51
Woonplaats : Nieuwdorp Zeeland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 4:13

Ik heb elke dag precies 1 kruiwagen vol van 2 flinke hafs, deze breng ik gelijk naar de boer , ongeveer 500 meter lopen en dan neem ik gelijk 1 of 2 baaltjes hooi mee terug.
Dus ik heb ook maar een kleine hooiopslag nodig, met alleen een noodvoorraad voor als ik het een keer echt "niet trek" dan gaat ook de mest naast de paddock en als we dan wat grond overhebben(nog aan het verbouwen he) dan gaat dat erover. Het wordt al een aardige berg dus mss. ook een leuk pad voor de toekomst.
Alleen op zondag kan ik het niet wegbrengen en is maandagmorgen dat mijn eerste loopje.
Terug naar boven Ga naar beneden
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 5:38

Wij hebben alles gelijk heel 'profesioneel' aangepakt, om ook gelijk een milieuvergunning aan te kunnen vragen, voor het houden van 11 paarden. Dat houdt in, dat we eerst een groot gat gegraven hebben (met de kraan) om daar een mestkelder van 6 m2 in te plaatsen. Daarbovenop van die betonnen wanden, met daar tussenin beton gestort voor de mestplaat. Een paar gaten in het beton geboord, zodat het mestvocht daar doorheen kan, de mestkelder in.
We rijden het steeds over ons eigen land uit, en er is nog een buurman die wel graag nog een keer wat mest van ons over zijn land wil doen. Anders moet hij daar kunstmest overdoen, terwijl wij eigenlijk net wat teveel mest hebben om het allemaal over eigen land te doen. Punt van aandacht is dat je wel regelmatig moet bekalken als je alleen paardemest over je land doet.
Ik dacht dat je op alle grondsoorten een deel van het jaar geen mest uit mag rijden. In die periode kun je er geen loonwerker voor vragen, die willen dat dan niet voor je doen. Hoe dat zit, als je het met kruiwagens doet weet ik niet goed. Bij ons mogen wij (op zandgrond) van 1 september tot 1 februari niet uitrijden op een weiland (op veengrond bijv. gaat dat geloof ik vanaf 15 september).

Marieke, wat is de reden dat je geen vlas of henepvezels wilt? Wij hebben gehakseld koolzaadstro in de stallen, weet niet of dat nog wel een optie voor je is? Ik vind dat je daar een hele fijne mestbult van krijgt. Veel minder volume dan met stro, en het verteert heel mooi.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 7:40

@ Helma
Landbouwgrond genoeg hier in de buurt, goed idee om eens te vragen of we op één van die stukken in de winter een mestbult mogen creeeren!
En Marktplaats is ook een goeie!
Thanks voor de tips!

@ Marja
Op eigen land een mestbult maken, is ook een optie om over na te denken. Alleen weet ik nu al dat manlief dan niet wil dat het op het stuk weiland voor ons huis komt, want dat is ons uitzicht, een hek om de wei moest ie al aan wennen haha!
Het verspreiden over het land zal geen probleem zijn, genoeg boeren buren die ons daarbij van dienst kunnen zijn.

@ Marlies
Wat fijn, zo'n naaste boerbuur waar je je mest kwijt kan! Dat is voor ons helaas geen optie, dichtstbijzijnde boerenbuur is 3km, da's een beetje ver met de kruiwagen en op de aanhanger scheppen en m dan daar weer leegscheppen vind ik ook weer zo'n klus! Daarnaast die boerenbuur heeft al moeite zijn eigen mest op z'n mestplaat kwijt te kunnen.


@ MoniqueBuu
Kalk, dat is een goeie! Zal van het voorjaar eens een grondtestje doen.
Wat je zegt over het verspreiden van de mest door een loonwerker, was ik al van op de hoogte. Al weet ik dat er hier genoeg zijn die het wel doen in de periode dat het niet mag. Gewoon 's avonds laat, niemand die het ziet!
Waarom ik niet van vlas of hennep hou....misschien is het wel psychisch, maar ik vind dat een paard wat te knabbelen moet hebben. Niet dat ze zich vol moeten vreten met stro, want dat zou betekenen dat er mogelijk iets mis is in het voerbeleid. Daarentegen weet ik wel dat het veel makkelijker drollen scheppen en natte plekken eruit halen is...
En tenslotte is er hier makkelijk aan stro te komen, we worden omringd door akkers vol met graan (en aardappels, bieten, mais).

Terug naar boven Ga naar beneden
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 13 jan 2012 - 7:43

@ Marja
Wat ik er nog bij vergat te zeggen: En ik weet niet of degene van wie we de hectare bijhuren het er mee eens is dat we daar één of twee mestbulten op maken. Maar goed, goede herinnering dat ik dat niet moet vergeten te vragen, als hij het stuk af komt meten!!!
Terug naar boven Ga naar beneden
franslj

avatar

Aantal berichten : 397
Registratiedatum : 22-12-11
Woonplaats : Koningsbosch

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   ma 16 jan 2012 - 1:08

Ik las onlangs iets over 'mestbeleid' in Nederland en dit begint met de zin;

Vanaf 1 jan 2006 vallen paarden en pony's onder de Meststoffenwet.

Als jullie hier belangstelling voor hebben, stel ik voor, om eens te googlen op 'Meststoffenwet', want het hele verhaal overtypen, gaat me te ver...( 6 A-4'tjes).

Op onze paddock bevindt zich een gemetselde 'mestbak', die we periodiek gaan leeghalen, maar waar met de mest naar toe, weten we nog niet. Eerst maar eens georiënteerd bij hoveniersbedrijven, die paardenmest wel eens door een nieuw aan te leggen tuin vermengen, om de bodemstructuur te verbeteren. Nog geen resultaat !

Verder in het dorp navragen bij boeren, die de mest mogelijk kunnen gebruiken. Advertie op Marktplaats gezet.

Momenteel verspreiden we de mest direct langs een meidoornhaag, maar met 5 pony's 'verzuipt' de meidoornhaag in de mest en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

We hebben ook aan composteren gedacht, maar daarvoor heb je meerdere mestbakken nodig om eea 'om te scheppen'.

Het laten ophalen en afvoeren mbv van containers wordt wel erg duur.. Ik meen iets gelezen te hebben over 150 euro per keer.

Verder vragen wij ons af, wanneer er sprake is van 'hobby-matig paarden houden' en 'beroepsmatig paarden houden'. Bij welk aantal ligt de grens?

Groetjes... frans en willeke.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.benbkoningsbosch.nl
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   ma 16 jan 2012 - 2:13

@Frans

Dank voor je reactie, zo te lezen zitten jullie in dezelfde fase als ik. Momenteel verzuipt mijn windkering ook in de mest en ben ik dus ook aan het zoeken naar de beste (en liefst goedkoopste) oplossing.
Volgens mij ligt de grens bij 7 voor hobby paarden en hoef je dan niet aan de "mest-wet" te voldoen, maar wel aan de milieu-wet. Vanaf 8 ligt valt het onder beroepsmatig. Heb ik tenminste van de week op diverse sites gelezen.
Jullie ook veel succes met het vinden van een goede oplossing! En wie weet gaat die meidoornhaag wel opeens extreem goed groeien van het voorjaar :-)

Groetjes, Marieke
Terug naar boven Ga naar beneden
franslj

avatar

Aantal berichten : 397
Registratiedatum : 22-12-11
Woonplaats : Koningsbosch

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   ma 16 jan 2012 - 3:29

Precies, Marieke, weliswaar ontkomen we dan aan de 'mestwet', maar ook de 'milieuwet' zit volgespijkerd met regelgeving en het punt is, dat tegenwoordig vanuit de ruimte makkelijk in te zoomen is op het achterliggende erf of weilanden en opeens staat er bijvoorbeeld een milieuambtenaar bij je op de stoep. grijns

Vandaar ook, dat de milieuwetgeving ook in de gaten gehouden moet worden, omdat sommige afvalstoffen niet in het grondwater terecht mogen komen.

Zelf ben ik voorstander van composteren, maar zolang we het perceel huren, beginnen we er niet aan, want daarvoor hebben we een tweede gemetselde bak nodig en gaan we de paardenmest 'bewerken' met kalktoevoeging bijvoorbeeld en misschien wel met beendermeel en bloedmeel, waardoor het 'wormenvolk' de boel snel en doelmatig omzet in uitstekende compost.

Groetjes... frans en willeke en succes met het verder inrichten van jullie paddock.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.benbkoningsbosch.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 18 jan 2012 - 11:38

franslj schreef:
Zelf ben ik voorstander van composteren, maar zolang we het perceel huren, beginnen we er niet aan, want daarvoor hebben we een tweede gemetselde bak nodig en gaan we de paardenmest 'bewerken' met kalktoevoeging bijvoorbeeld en misschien wel met beendermeel en bloedmeel, waardoor het 'wormenvolk' de boel snel en doelmatig omzet in uitstekende compost.
Dat laatste is in ieder geval niet nodig Frans; wij hebben nog nooit iets toegevoegd aan onze mesthopen maar ze krioelen altijd van de wormen en slinken in een jaar tijd tot zeker de helft.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 18 jan 2012 - 21:27

Maar Frans, composteren die je toch ook juist beter NIET in een gemetselde bak, maar gewoon op de grond zodat de wormen e.d. gemakkelijk toegang tot je hoop hebben?

Ik ben ook van plan te gaan composteren en ben nu aan het verdiepen in hoe e.e.a. werkt. Heb ook al de info van Bio-Ron gelezen en ga dit jaar eens experimenteren! En als het dan mislukt (toch gaat rotten ofzo), dan kan ik de hoop altijd nog laten weghalen...
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
franslj

avatar

Aantal berichten : 397
Registratiedatum : 22-12-11
Woonplaats : Koningsbosch

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 18 jan 2012 - 23:18

@ Marja: Deze manier van composteren zit nog in mijn geheugen ten tijde van m'n activiteiten in een Tuinservicebedrijf, Marja. Goed, dat je het meldt, zodat we eerst zonder toevoegingen beginnen en mocht blijken, dat dit te traag gaat, kunnen we altijd nog overstappen op toevoegingen.

@Natural Horsetrainer... Goed gezien, ik vergis me en verwar stalmest, inclusief paardenmest met 'uitsluitend paardenmest in een open bak op de weilanden op te slaan' en om te zetten in compost.

Wij denken aan een drietal mesthopen op de weilanden, omheind door palen en aan drie zijden afgezet met gaas tot een hoogte van 1.20 zoiets. De voorzijde laten wij open, om makkelijk de mest vanuit de kruiwagen om te kieperen..

Dabnk, groet... frans en willeke.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.benbkoningsbosch.nl
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 18 jan 2012 - 23:58

Gewoon even benieuwd hoor, maar waarom dan 3 mesthopen en geen 2?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
franslj

avatar

Aantal berichten : 397
Registratiedatum : 22-12-11
Woonplaats : Koningsbosch

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   do 19 jan 2012 - 0:55

@Natural Horsetrainer

Wij gebruiken 4 percelen van elk 2.500 m2, Natural Horsetrainer en elk perceel is omheind met buizen. Het pad, dat wordt aangelegd, loopt langs de begrenzing van het totale perceel. Drie percelen gebruiken wij voor 'strookbegrazing', waar dus ook de meeste mest wordt achtergelaten.

Het gebied is nogal heuvelachtig en als we op elk perceel een composthoop aanleggen en de winterweide voor andere attributen gebruiken, zoals de trailer en de schuilstallen, kunnen we de compost per perceel verspreiden.

De winterweide wordt omheind door een meidoornhaag en onder die haag deponeren wij momenteel de mest en dekken het af met een laag bladeren, die wij weer van het looppad van buitenbak naar winterweide halen. Langs het looppad staan een aantal walnotenbomen en tamme kastanje; volop bladeren.

Al met al; wij zitten nog in de conceptfase en zo gauw het weer beter wordt, kunnen we de plannen tot uitvoer brengen.

Groet.. frans en willeke.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.benbkoningsbosch.nl
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   do 19 jan 2012 - 5:46

Ah zo, nou snap ik het beter. Bedankt voor je uitleg!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
cindybijlAantal berichten : 41
Registratiedatum : 03-05-10

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   zo 10 jun 2012 - 21:08

en hoe hebben jullie dan nu uiteindelijk je mestopslag en afvoer?
Terug naar boven Ga naar beneden
Natural Horsetrainer

avatar

Aantal berichten : 702
Registratiedatum : 17-01-12
Woonplaats : Sonsbeck, Duitsland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   zo 10 jun 2012 - 21:20

Ik voer niks af, ik composteer. Ik heb verschillende hopen liggen in een (afgezette) hoek van de wei.
Wanneer alles gecomposteerd is, wil ik het verspreiden over de wei.
En dan is de kringloop rond!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://naturalhorsetrainer.nl
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 13 jun 2012 - 1:02

Beste Cindy,

Wij hebben er toch voor gekozen om op het land een hoekje voor mestopslag te maken.
Dit te laten composteren en over ons land uit te laten rijden door een boer uit de buurt.

Om het af te laten voeren is ons toch te prijzig.

Groetjes, Marieke
Terug naar boven Ga naar beneden
Zin-inn

avatar

Aantal berichten : 89
Registratiedatum : 31-10-11
Leeftijd : 38
Woonplaats : Stadskanaal

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   di 31 jul 2012 - 8:38

Overigens een erg leuk idee voor de mesthoop, wat ook nog eens blijkt te werken: pompoenen!!!

Ik heb begin van de zomer 2 zakjes pompoenpitten verspreid over de mesthoop in de mest "geduwd"
en inmiddels wordt de mesthoop opgesierd door grote pompoenplanten met mooie gele bloemen en lange uitlopers.

Pompoenen hebben veel meststof nodig en helpen dus uitstekend mee je mesthoop "op te eten".

Sjonnie de pony trok in het begin wel alle stokjes ("hier heb ik een pit gezaaid") eruit,
dus als er straks echt pompoenen aan beginnen te groeien, moet er wel n afzetting om.
Ik zie hem al denken: goh, wat leuk, een SPEELBAL!!!

Terug naar boven Ga naar beneden
Nina

avatar

Aantal berichten : 209
Registratiedatum : 12-01-10
Woonplaats : Zuid Holland

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   wo 1 aug 2012 - 10:17

Ik denk niet dat ik veel nieuws heb toe te voegen, maar wilde even delen hoe bij ons de situatie is.

Wij hebben een mesthoop in de vorm van een betonnen plaat ongeveer een meter verzonken in de grond met daarop muren van ongeveer 170 hoog.
Het hele jaar door gooien wij hier alle mest in. mest van een paar koeien die in de winter op stal staan en mest van ongeveer twaalf paarden, zowel met stro uit de stallen in de winterperiode als mest uit de weide.

Ik voeg nooit iets toe en elk jaar slinkt de mesthoop aanzienlijk en krioelt het van de wormen en kevers.

ergens in augustus rijden we het altijd over het hooiland. dit is ongeveer 2 a 3 hectare en ruimte genoeg voor alle mest zonder dat er te veel op komt.
Het leeg rijden laten we doen door een loonwerker met een kraan en meststrooier. Deze komen dan altijd met zijn drieen (twee trekkers met meststrooier en 1 met een kraan. Dan is het klusje voor de koffie gepiept op een zaterdag!

Voor ons werkt dit prima. ook heb ik dan geen problemen met 1 paard wat op houtkrullen staat, als je je mest afvoerd is dit soms wel lastig geloof ik als dit er door zit.
Ik heb de mestput niet speciaal voor de paarden aangelegd, deze was er al omdat mijn ouders vroeger veel meer koeien hadden op de boerderij.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.zeldenrusthaystack.nl
LindavanEverdinkAantal berichten : 22
Registratiedatum : 30-05-15
Leeftijd : 32
Woonplaats : Altforst

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   do 18 mei 2017 - 21:49

Ik wil zelf ook graag de eigen mest gaan uitrijden over onze wei. Als ik dit vertel aan mensen, dan krijg ik vaak terug dat je dan te eenzijdig bemest. Wat is jullie ervaring hiermee en is dit wel zo?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dierenbegrijpen.nl
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   do 18 mei 2017 - 22:07

Eens in de paar jaar moet je in ieder geval wat kalk toevoegen, als je alleen paardenmest doet. Verder zou ik niet weten. Als iemand alleen maar koemest erover doet, zeggen ze dat toch ook niet?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.twas-tweerd.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   do 18 mei 2017 - 22:08

En wat bedoelen ze dan precies met 'te eenzijdig'? Ik had dezelfde gedachte als Monique (dat ze van alleen rundermest ook niet zeggen dat het te eenzijdig is) knipoog .

Wij laten ieder voorjaar injecteren met rundermest - en dan liefst niet de volle hoeveelheid maar iets minder dan gebruikelijk - en een poosje later rijden we dan nog (met onze mestspreider en de hulp van een loonwerker met loader) de gecomposteerde paardenmest van onze eigen paarden uit over de wei. Verder voegen we geen andere meststoffen toe, en dit gaat zo al jaren prima glimlach .

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
LindavanEverdinkAantal berichten : 22
Registratiedatum : 30-05-15
Leeftijd : 32
Woonplaats : Altforst

BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   vr 19 mei 2017 - 0:24

Ze bedoelen dat het te eenzijdig is wat betreft voedingsstoffen voor het gras. Maar ik ben het met je eens dat alleen koeienmest ook eenzijdig is. Een combi lijkt me inderdaad ook voor ons weiland een goed plan, maar dan wel mest van een bio boer glimlach .

Paardenmest is natuurlijk relatief zure mest. Ik weet eigenlijk niet of dat de grond erg verzuurd? Kalk strooien is zeker belangrijk. In een gedeelte van de wei, waar een pony gelopen heeft van de oude eigenaren staat veel zuring. Ik hoop daar door kalk te strooien de ph waarde van de grond minder interessant te maken voor de zuring. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken glimlach

Fijn om jullie ervaringen ook te lezen! Ik ben ook op zoek naar boeken over natuurlijk weidebeheer. Iemand een aanrader in de boekenkast staan?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dierenbegrijpen.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Waar laten jullie de (stal)mest en hoe regelen jullie de afvoer hiervan?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Weidegebruik en -onderhoud-
Ga naar: