IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 track omploegen?

Go down 
AuteurBericht
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: track omploegen?   za 22 jan 2011 - 9:28

Dag allemaal, ben me helemaal aan het verdiepen in biologisch weidebeheer en het paddockparadijs en wil binnenkort beginnen met de aanleg van een track. Ik ben al de nodige materialen aan het aanslepen (grindtegels voor de voerplaatsen, hooinetten). Ik heb al veel opgestoken van alle informatie die hier te vinden is. De track wordt 600 meter, en ik wil een niet al te smal pad (3 of 4 meter), maar ik ben bang dat ze dat met z'n drieën niet kaal lopen. En ik zit met 2 pony's die snel hoefbevangen worden, dus een kortgegraasd pad met nog veel stoppels lijkt me geen goed idee. Ik denk erover om het track maar meteen om te laten ploegen. Ik zit op de zandgrond, dus is ben niet echt bang voor een grote baggerbende. Moet alleen nog even uitzoeken of een trekker met ploeg er wel door kan.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Groet, Veronique
Terug naar boven Go down
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   za 22 jan 2011 - 9:30

Allereerst welkom op dit forum!
Op zandgrond kun je ook overwegen om het pad om te laten keren, zodat je het gele zand boven krijgt.
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   zo 23 jan 2011 - 0:57

Dag Monique, dank je wel. En ik heb hier inderdaad heel mooi geel zand in de bodem zitten, maar om 600m. pad om te laten keren, dat gaat veel geld kosten. Met het omkeren van de grond voor de bak is de loonwerker al een hele dag bezig geweest, en 600 x 4 meter is nog eens 3x zoveel oppervlakte. Hmm, nog maar eens over nadenken.
Terug naar boven Go down
MoniqueBuu

avatar

Aantal berichten : 945
Registratiedatum : 10-11-09
Leeftijd : 48
Woonplaats : Dwingeloo

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   zo 23 jan 2011 - 1:49

Ik zou bang zijn, dat als je het alleen maar omploegt, dat er dan allerlei 'onkruid' op kan gaan komen.
Misschien kun je overwegen om het omzetten in gedeeltes te doen. Voor je paarden is het hele pad met gras teveel, maar een gedeelte kan misschien wel. Dan het omgezette gedeelte aantrekkelijk maken met bijv speeldingen oid. En in ieder geval het water aan die kant, zodat ze toch af en toe gedwongen worden die kant op te gaan. Als ze dan merken dat het daar leuk is, dan zullen ze daar steeds vaker naartoe gaan. Dat is tenminste mijn ervaring wel.
Terug naar boven Go down
http://www.twas-tweerd.nl
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   ma 24 jan 2011 - 6:51

Oh ja, onkruid. Maar ja, daar eten ze meestal niet veel van, dus dat is gunstig, maar dan heb je wel weer sneller kans op uitzaaien van allerlei ongewenst spul in je weiland. Toch lastig om uit te knobbelen waar je goed aan doet. En spelen, ik geloof dat die van mij meer geïnteresseerd zijn in eten dan in spelen. Misschien eerst maar eens beginnen met een track gewoon op gras, en gaandeweg kijken wat voor aanpassingen nog nodig zijn. Een aantal stukken zijn toch van die poepplekken waar ze liever niet eten, dus dat kan weer goed uitpakken. Het zal toch in de loop van de tijd wel blijken dat je sommige dingen weer anders moet aanpakken, maar ik doe liever niet teveel werk dubbel. Maar ik leer ook een hoop van de ervaringen van anderen, door hier veel op het forum bij allerlei onderwerpen mee te lezen. Leuk.
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3205
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   di 25 jan 2011 - 1:06

Hoi Veronique, welkom op het forum glimlach!
Omploegen zou ik niet doen, omdat je dan een pad vol hobbels krijgt waar je ook nog eens diep in wegzakt, nauwelijks meer met je kruiwagen overheen kan lopen etc. En voor de paarden is het ook niet prettig lopen door zo'n omgeploegd stuk (probeer maar eens met je paard door een omgeploegde akker te rijden).

In het boek van Jaime Jackson staat een verslag van een paar Amerikanen die een PP aanleggen. Zij hadden ook een paard dat hoefbevangen was geraakt (vóór de PP) en wilden geen gras in hun pad. Zij kozen ervoor om het pad regelmatig af te schrapen. Ik zal even het stukje quoten (hoop dat je Engels kunt lezen):

"The first step was to remove the grass from the perimeter of the pasture. To do this we scraped up the grass with a box blade pulled behind the tractor. We killed the grass along the fence with a weed and grass killer.
(.....)
To maintain the paddock we re-scrape with the box blade weekly and spray the fence line now and then with grass and weed killer. This repeated scraping has made the ground very hard. During the months of April, May and June I scraped the ground weekly."


Nou weet ik niet wat een 'box blade' precies is, maar als je een loonwerker vraagt of er iets is waarmee het gras van de grond geschraapt kan worden, zal hij het vast wel weten. Ook weet ik niet wat je eventueel zelf kan doen en of je bv. zelf een tractor hebt.

Wees niet bang dat er veel onkruid in je pad komt en zal uitzaaien naar je weiland. Mijn ervaring is dat onkruid geen kans krijgt om te groeien in het pad zolang de paarden daar dagelijks lopen. Wij hebben twee PP's en de enige periode dat er onkruid (en gras) groeit in het pad is als de paarden in het andere PP staan. In de maanden dat ze dan niet in het pad van een van de PP's lopen raakt dat onbelopen pad helemaal overwoekerd. Als de paarden dan weer terug komen laat ik ze steeds maar een paar uurtjes in het pad en sluit het dan weer af. Binnen een paar weken is alles dan weer kaalgegeten en -gelopen en gaat het pad weer 24/7 open.
Wij hebben 7 ijslanders op een track van ca. 530 m (ook zandgrond) en daar groeit vrijwel niets meer. Ik schat zo in dat als we 3 of 4 paarden zouden hebben het hier precies goed zou zijn, m.a.w. dan zouden ze in het pad nog net een beetje gras te knabbelen hebben. Nu vind ik dat er eigenlijk te weinig groeit, dus loopdruk en 'grasgroeikans' zijn hier niet helemaal in de balans die ik zou willen zien.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   di 25 jan 2011 - 3:33

Dag Marja, leuk om op dit forum te zitten en zoveel adviezen te krijgen. Ik had al bedacht dat na het ploegen de vlakker er ook nog overheen zou moeten, want mijn paard heeft een instabiele pees overgehouden na een peesblessure, dus ik moet met ongelijke grond best wel uitkijken.
Inmiddels ben ik ook met het denkwerk weer iets verder, ik ga eerst maar het kleinste rondje (van zo'n 350 meter) afzetten en nog even niks aan de grond doen. Dat maar eens aankijken voordat ik de andere lus van 240 meter erbij aanbrei, en dan nog weer eens bekijken of ik de laatste lus van 400 meter er ook nog bij maak of dat dit het maar moet wezen. Is ook al werk zat. Heb helaas zelf geen tractor, ben dus afhankelijk van een hele aardige buurman en de loonwerker.
Terug naar boven Go down
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3205
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 56
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   wo 26 jan 2011 - 12:59

Slim idee Veronique, om het stukje bij beetje aan te leggen.
Ik was nog vergeten om erbij te zetten dat mijn paden 2 à 3 m breed zijn, want dat speelt natuurlijk ook mee in het hele 'oppervlakte/aantal paarden/grasgroei' vraagstuk. En nog een factor: 's zomers groeit er natuurlijk gemakkelijker iets in je pad, terwijl het 's winters meestal helemaal kaalgegeten is. Zo'n PP-track is gewoon een levend organisme knipoog!

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Go down
http://www.paddockparadijs.nl
JoyceAantal berichten : 826
Registratiedatum : 10-08-10
Woonplaats : brabant

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   wo 26 jan 2011 - 19:52

hier hebben we dus ooit een pad naar het bos gemaakt zonder iets te weten over PP.
Het pad is gemiddeld 3 meter breed (wisselt vanwege bomen die er ook staan) en is helemaal plat gelopen en kaal, hier hebben we niets aan gedaan.
Gemiddeld lopen er hier 6 paardjes, gemiddelde maat 1.50. Het pad was in no time, kaal en inmiddels is het zwarte grond.
ik geef we geregeld psylium bij omdat ze links en rechts toch wel wat sprietjes binnen krijgen en ik bang ben voor zandkoliek.
ik "schrok" ervan hoe snel gras, zand werd.
Terug naar boven Go down
http://www.twh-mm.nl
veernr1Aantal berichten : 179
Registratiedatum : 22-01-11

BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   wo 26 jan 2011 - 21:38

Dit wijst wel uit dat het inderdaad verstandig is om het eerst maar eens even aan te zien. Gisteren heb ik de eerste lading kastantje palen gehaald, nou maar eerst heel goed bekijken hoe breed ik het pad waar ga maken. Het stuk direct naast de bak moet ik maar breed houden denk ik (ruim 10 meter), zodat de trekker ook nog makkelijk bij het mesthoopje kan, dan een smal doorsteekje naar de overkant, en aan de lange zijde (zo'n 120 meter) ook maar smal, dan weer een brede hoek.... enz. Wordt al met al toch nog een aardige oppervlakte voor 2 1/2 paard ben ik bang. Nou ja. En voor zandkoliek ben ik met die haflinger eigenlijk ook wel bang, die friemelt in de bak ook al ontzettend aan elk minisprietje. Joyce, hoe vaak geef jij Psylium? En willen ze dat wel een beetje eten? Geloof het of niet, die haflinger van mij is echt een kieskauw. De magnesium wil ze ook niet eten, ook al zit het door biks of grasbrok of muesli, en zelfs met wat extra limonade wil ze het niet. Spuit ik nu dus maar in haar mond, ik wil het toch wel een paar weken proberen, anders heeft het ook geen zin.
En de kleine pony gaat in de bak op haar knieën liggen om onder het draad door nog wat gras te pakken te krijgen. Lijkt me voor haar knieën erg slecht. Ik ga nu de hele onderste rand van de bak aftimmeren met planken, ik vind het in de bak niet fijn om met te lage schrikdraadjes te werken. Ik heb al kleine paaltjes gehaald om tussen de grote palen in te zetten, en de 150 m. planken zijn ook al besteld, worden dinsdag geleverd. Genoeg te doen weer.
Terug naar boven Go down
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: track omploegen?   

Terug naar boven Go down
 
track omploegen?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Aanleg en inrichting-
Ga naar: