IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Buitenomheining

Ga naar beneden 
AuteurBericht
helma

avatar

Aantal berichten : 193
Registratiedatum : 09-11-09
Leeftijd : 50
Woonplaats : Warnsveld

BerichtOnderwerp: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 3:14

Hoi allemaal,

Ik kan me niet herinneren ooit iets gelezen of gezien te hebben wat jullie zoal om de buitenkant van je PP hebben staan. Veel plaatjes zijn van de track / binnenomheining.
Wij zijn nu bezig langs de Noordkant een houten omheining te plaatsen, met daarachter de meidoornhaag die er al staat.
Nu in de lente bloei zorgt dat voor het volgende mooie plaatje!Heb inmiddels al op de foto's wel gezien dat meerderen van jullie vlak langs de grote weg zitten. Wat hebben jullie zoal als buitenomheining?
Ik ben nog aan het puzzelen wat we gaan plaatsen, want de huidige omheining is echt wel aan onderhoud cq vervanging toe. Helemaal rondom hout is een investering die
ik me nu ff niet kan veroorloven. Schrik sowieso van hoe de aanleg toch al snel aantikt zo ondertussen :$ ! Het probleem is, dat wij geen aansluiting op het lichtnet hebben.
We werken op de binnenomheining dus met een accu apparaat. Daar is het geen punt, mocht Chico er door kruipen kan hij hooguit op de binnenwei zijn buik volvreten, maar geen nare ongelukken veroorzaken.
Ik durf dus langs de grote weg niet te werken met band, koord of lint omdat ik niet voldoende kan vertrouwen op de stroomvoorziening.
Een keertje de klok niet aandoen, of een verminderde accu, en onze Houdini staat op de weg. Hij weet precies wanneer de stroom er wel is, minder sterk of niet!
Misschien denken jullie er anders over, maar ik heb dan altijd nog liever een pony in het draad dan op de grote weg waar je ook nog es automobilisten
(met hun gezin) betrekt in een ernstig verkeersongeluk! Moet er niet aan denken dat daar doden bij zouden vallen....
Nu overweeg ik een combinatie van 2 x koord (met isolatoren en koord aan de binnenkant) en 2 x prikkeldraad.
Dus van boven naar beneden; 1 x koord, 1 x prikkeldraad, 1 x prikkeldraad, 1 x koord. Dan regelmatig de stroomklok aansluiten op het koord, om toch voor een schrikeffect
te zorgen. Dan moet de draad wel onder de track door gegraven worden...
Het scheelt wel dat de Provincie de sloot rondom heeft gebaggerd, die loopt nu keurig vol. Maar ik weet niet of dat met langdurig warm weer ook zo blijft.

Ben dus erg benieuwd wat jullie zoal hebben staan?

Groetjes,
Helma
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dogwise.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 3:50

Wij hebben een vrij hoge buitenafrastering rondom ons huisperceel, omdat we in het verleden ook hengsten hebben gehouden. Die afrastering is ca. 1,40 m hoog en heeft 4 rijen stroomdraad, waarvan 2 rijen dun stroomkoord en twee rijden staaldraad, om en om. Het staaldraad hebben we erbij omdat ze daar niet zo gemakkelijk doorheen kunnen denderen en op straat terechtkomen.
De PP achter het bos heeft een iets lagere afrastering, maar toch ook wel zo'n 1,20 m denk ik. Daar hebben we 3 rijen met dik stroomkoord (6 mm) en vlak boven het bovenste koord nog 1 staaldraad (ook weer als extra 'rem').
Op alle draden staat bij ons stroom. Ook wij hebben achter het bos geen stroom op het lichtnet, maar op een accuapparaat en dat gaat perfect. Tip: koop een tweede accu en een accu-oplader, zodat je altijd een volle accu hebt staan, en vervang de accu in het stroomapparaat meteen als deze bijna leeg is. Ook heel belangrijk, vooral voor de buitenafrastering: span de draden zo strak mogelijk (met spanners, die je steeds weer opnieuw kan aandraaien als dat nodig is), dat scheelt ook heel veel uitbraakpogingen. Bij ons is er in het begin een merrie een paar keer ontsnapt, maar toen bleek dat er op een stukje afrastering geen stroom stond (en dan heb ik het ook over een rasechte Houdini knipoog!). Toen we dat hadden hersteld, is er daarna tot nu toe - 11 jaar - nooit meer een paard ontsnapt.

Dus belangrijk:
- goed werkend stroomapparaat
- strak gespannen draden
- afrastering hoog genoeg
- voldoende draden
- onderste draad laag genoeg

Ik zou als ik jou was ook langs het houten hek (mooi!) minstens 1 stroomdraad aanbrengen. Ze hebben nl. gauw door dat er op het houten hek geen stroom staat, dus dat wordt vroeger of later 'duwen en schuren'.
Maar Helma, alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft: géén prikkeldraad oh mijn god! Prikkeldraad geeft afschuwelijke scheurwonden. Ook door glad draad kunnen akelige wonden ontstaan hoor, maar die zijn dan meestal nog redelijk 'recht'. Een paard dat in prikkeldraad terechtkomt en net zolang trekt tot-ie weer los is (en helaas doen paarden dat) trekt zichzelf helemaal uit elkaar.

N.B.: om draad onder de grond door te trekken, kun je speciale 'grondkabel' kopen, dat is een draad (ik geloof aluminium) met daaromheen stevige isolatie. Er zijn ook speciale klemmetjes waarmee je die draad dan weer aan je afrasteringsdraad kunt bevestigen.
Ongeveer een schop diep is diep genoeg voor de grondkabel.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Irene

avatar

Aantal berichten : 656
Registratiedatum : 10-11-09

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 4:38

Mooi houten hek Helma! Nu natuurlijk helemaal een prachtig gezicht met die meidoorn op de achtergrond glimlach

Marja heeft eigenlijk wel het belangrijkste geschreven. En echt, prikkeldraad? Nooit doen hoor!

Nog even een aanvulling op de genoemde punten van Marja. Wat namelijk wel handig is om altijd bij je te hebben is zo'n stroommeter (bijv. bij Agradi 'afrastertesters) en dan geregeld de omheining testen. Dan weet je altijd zeker of er overal voldoende stroom op staat.
Terug naar boven Ga naar beneden
helma

avatar

Aantal berichten : 193
Registratiedatum : 09-11-09
Leeftijd : 50
Woonplaats : Warnsveld

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 6:41

Hoi Marja en Irene,

Jullie hebben absoluut helemaal gelijk, en ik ben er nog druk mee aan het denken. Blijft het punt dat stroom toch kwetsbaar is, en wij zijn met meerdere mensen
in de wei bezig. Het gebeurt echt wel eens dat iemand vergeet de klok weer aan te doen, en Chico weet dat feilloos. Toen hij jonger was, is hij inderdaad
een keer onder de draad doorgekropen en had ik om 23 uur iemand aan de deur staan die hem opgevangen had op het fietspad.
Hartverzakking, kan ik je wel vertellen.
Ik ben me zeeeer bewust van de risico's van prikkeldraad, en moet echt uit twee de minst kwade kiezen. Als ik lichtnet had, hoefde ik niet te kiezen!
Zo'n stroommeter heb ik, en gebruik ik vaak. Ook de 2e accu en lader zijn aanwezig. Maar toch....

We hebben een stuk van de houten omheining in oktober langs de Noordkant geplaatst, en tot nu toe hebben de pony's daar nog niet aangezeten. Bruinoleum is schijnbaar
niet zo lekker grijns . Maar we hebben sindsdien natuurlijk ook geen jeuk weer gehad, dus het draadje komt er nog wel.
Het is geen "officiele" omheining van bijv. Arfman ofzo, maar vlonderplanken van de Welkoop. Degelijk spul, en we zetten er een extra paal midden tussen voor de stevigheid.
Inmiddels weet ik dat de Welkoop 2 x per jaar deze planken in de aanbieding doet, dus nu hebben we er weer 60 (x 3.60 mtr) gekocht om het stuk langs de meidoorn verder
af te maken. Geen enkel paard knalt willens en wetens door eerst hout en dan de meidoorn....
Hetzelfde aan de Zuidkant van de track, ook daar straks hout, sloot, meidoorn. Gewoon weer wachten op de aanbieding van het najaar knipoog .
Het meeste zorgen maak ik me dus over de Westkant, ivm de provinciale weg.
Met glad draad heb ik zelf niet zulke beste ervaringen, dus dat ligt voor mij niet zo voor de hand.

Tis wat....

Helma
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dogwise.nl
Mai
Admin
avatar

Aantal berichten : 3214
Registratiedatum : 01-11-09
Leeftijd : 57
Woonplaats : Maasbree, Limburg

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 8:52

helma schreef:
moet echt uit twee de minst kwade kiezen. Als ik lichtnet had, hoefde ik niet te kiezen!
Zo'n stroommeter heb ik, en gebruik ik vaak. Ook de 2e accu en lader zijn aanwezig. Maar toch....
Ik begrijp niet echt je probleem met het feit dat je geen stroomapparaat op het lichtnet hebt. Wij hebben voordat we hier woonden 8 jaar lang het accuapparaat gebruikt voor onze huurwei die ergens 'in the middle of nowhere' lag, en ook op onze huidige plek wordt een van de PP's ook weer met het accuapparaat van stroom voorzien. De stroomvoorziening is perfect (heb er helaas vaak genoeg zelf mee kennisgemaakt kritisch) en als de accu leeg is zetten we er meteen weer een nieuwe aan. Als je een apparaat kiest met de juiste capaciteit (m.b.t. het aantal kilometers draad dat het van stroom kan voorzien) is er echt geen vuiltje aan de lucht.

Citaat :
Met glad draad heb ik zelf niet zulke beste ervaringen, dus dat ligt voor mij niet zo voor de hand.
In ons 'accu-PP' grijns hebben we alleen bovenaan als extra draad een gladde staaldraad. Daar zullen niet zo snel benen in blijven hangen i.v.m. de hoogte, maar het houdt waarschijnlijk wel een paard tegen.
De 3 draden daaronder zijn 6 mm dik gedraaid stroomkoord, wat ons al jaren goed bevalt. Een enkele keer is er wel eens een paard blijven hangen in dat koord (ws. bij spelen in de paddock). Dan schoot het koord eigenlijk altijd los uit het schroefklemmetje, zodat er geen verwondingen ontstonden. Bovendien is dit koord goed zichtbaar en toch niet zo opzichtig als bv. breed wit band.

_________________
Groeten,
Mai
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.paddockparadijs.nl
Irene

avatar

Aantal berichten : 656
Registratiedatum : 10-11-09

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 3 mei 2010 - 23:42

Ik begrijp ook niet helemaal waarom er geen stroom op de buitenomheining kan d.m.v. accu-stroomapparaat verwarring ?
Natuurlijk zou ik zelf ook nooit alleen op het stroom vertrouwen, dus een extra hek erachter is altijd nodig. Wij hebben dan gaas (ook ivm honden) en daarvoor stroomdraden, zodat de paarden ook niet in het gaas kunnen komen.
Terug naar boven Ga naar beneden
helma

avatar

Aantal berichten : 193
Registratiedatum : 09-11-09
Leeftijd : 50
Woonplaats : Warnsveld

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   wo 5 mei 2010 - 1:28

Marja schreef:
Ik begrijp niet echt je probleem met het feit dat je geen stroomapparaat op het lichtnet hebt. Wij hebben voordat we hier woonden 8 jaar lang het accuapparaat gebruikt voor onze huurwei die ergens 'in the middle of nowhere' lag, en ook op onze huidige plek wordt een van de PP's ook weer met het accuapparaat van stroom voorzien. De stroomvoorziening is perfect (heb er helaas vaak genoeg zelf mee kennisgemaakt kritisch) en als de accu leeg is zetten we er meteen weer een nieuwe aan. Als je een apparaat kiest met de juiste capaciteit (m.b.t. het aantal kilometers draad dat het van stroom kan voorzien) is er echt geen vuiltje aan de lucht.

** Hoi Marja en Irene, dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat ik vroeger bij natuurkunde echt niet heb opgelet.
Bij het uitzoeken van een andere klok heb ik veel modellen voorbij zien komen, waarbij voor de apparaten op lichtnet altijd hogere waardes
bij voltage en amperes genoemd worden. In mijn gedachten (maar heb dus geen idee) betekent dit dus dat de stroom en daarmee de tik, sterker is.
Qua van de draad zou het wel moeten kloppen.
We zijn wel aan het bekijken of we de draad onder de track door kunnen krijgen, maar bij ons moet die echt wel dieper dan een schop, Marja, ivm
het stuklopen in de winter. De bodem is zo zacht dat het echt wel dieper omgewoeld wordt.

Daarnaast ben ik niet zo'n georganiseerd type, en in de hectiek van gezin, werk en dieren vergeet ik absoluut om regelmatig te controleren.
Dan weet Chico al veel eerder dat het niveau van de tik onder zijn marge van toelaatbaarheid zit.... Als de correctie van de stroom voor hem
minder zwaar weegt als de beloning van het gras erachter, heeft hij het er gewoon voor over. Even de ogen dicht... ff doorbijten... en hup, je staat
in het gras! Falcor absoluut niet, die durft nog niet over een los stroomdraadje wat op de grond ligt (zonder stroom) te stappen.

Maar we zijn nog hard aan het bedenken en uitpluizen.

Dank voor het meedenken!

Helma
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.dogwise.nl
Irene

avatar

Aantal berichten : 656
Registratiedatum : 10-11-09

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   za 8 mei 2010 - 1:10

Altijd leuk zo'n paard die meteen aanvoelt dat er geen (of heel weinig) stroom op staat, onze Arabier heeft dat
ook feilloos door verontwaardiging

Als je dus de draad onder de grond doet naar de buitenomheining (idd wel diep genoeg), dan moet het allemaal goed komen. Succes ermee!
Terug naar boven Ga naar beneden
yvonnedejong

avatar

Aantal berichten : 486
Registratiedatum : 19-02-10
Leeftijd : 41
Woonplaats : Epe

BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   ma 17 mei 2010 - 1:16

Hoi,

Ik heb ook een accu apparaat van Ako.
Een super apparaat. zodra ze het stroom aanraken geeft hij een minuut een hoger voltage.
Zodra de batterij zwak is gaat het lampje rood knipperen ipv geel. Dus de batterij vervangen.
Ik doe meer dan 3/4 jaar met een batterij.
Ik had een shet die uitbrak maar sinds dit apparaat geen problemen meer.
Ik zal als ik in de wei ben eens zien wat voor type dit is.
Een echte aanrader.
Ik heb op mijn binnendraden en op mijn buitendraden dit apparaat staan met lint.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://weilanddeboskamp.come2me.nl/
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Buitenomheining   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Buitenomheining
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Paddockparadijs forum :: Over het Paddockparadijs :: Aanleg en inrichting-
Ga naar: